Menu Zoeken English

Aanmeldtraject

Het stappenplan tot aan je inschrijving

Wat leuk dat je je wilt aanmelden bij een opleiding van Hogeschool Rotterdam. We maken het je graag zo gemakkelijk mogelijk en hebben daarom de stappen van het aanmelden hieronder voor je op een rij gezet. Het is zo geregeld!

Belangrijke info over je aanmelding voor 2020-2021

Haal je je diploma niet vóór 1 september 2020 doordat je vertraging hebt opgelopen vanwege de omstandigheden rond het coronavirus? Wil je toch graag in september 2020 starten met een vervolgopleiding bij Hogeschool Rotterdam? In de volgende situaties gelden speciale regels:

 • Doorstuderen aan Hogeschool Rotterdam, maar nog geen mbo-diploma
 • Doorstuderen aan Hogeschool Rotterdam, maar nog 1 of 2 staatsexamens herkansen van je VO-diploma
 • Doorstuderen in de postpropedeutische fase, maar nog geen bachelorpropedeuse behaald
 • Doorstuderen aan een bachelor, maar nog geen Associate degree behaald
 • Doorstuderen aan een hbo-kopopleiding, maar nog geen bachelor behaald
 • Doorstuderen aan een master, maar nog geen premaster certificaat of bachelordiploma behaald

 

Heb jij studievertraging opgelopen op het mbo, dan ontvang je van jouw mbo-instelling vóór 15 augustus 2020 een onderbouwd afrondingsadvies. Hierin staat vermeld of het redelijkerwijs verwacht wordt dat jij je mbo-diploma vóór 1 januari 2021 haalt. Is dat afrondingsadvies van jouw mbo-instelling positief, dan kun je bij ons starten met je hbo-opleiding in september 2020. Alle overige stappen in het inschrijfproces moet je dan wel vóór 1 september 2020 hebben afgerond. Als je vóór 1 januari 2021 je mbo-diploma hebt gehaald, kun je doorstuderen bij ons.

Lees alle spelregels (pdf)

 

Heb jij studievertraging opgelopen bij het behalen van je voortgezet onderwijs diploma via het staatsexamen VO en herkans je nog 1 of 2 staatsexamens na 1 september? Dan is het belangrijk dat je bij het Studenten Service Center vóór 31 augustus de voorlopige cijferlijst aanlevert van het staatsexamen VO. Bevestigt controle dat je via herkansing van 1 of 2 staatsexamens je VO-diploma via het staatsexamen VO vóór 1 januari 2021 kan behalen, én is jouw vooropleiding toelating gevend dan kun je bij ons starten met je hbo-opleiding in september 2020 als je ook alle overige stappen van het inschrijfproces vóór 1 september 2020 hebt afgerond. Als je vóór 1 januari 2021 je VO-diploma via het staatsexamen VO hebt gehaald, kun je doorstuderen bij ons.

 

Heb jij studievertraging opgelopen bij je bacheloropleiding, dan is het belangrijk dat je bij je bacheloropleiding een afrondingsadvies voor je propedeuse aanvraagt. Jouw opleiding zorgt er vervolgens voor dat jij vóór 1 augustus 2020 een onderbouwd afrondingsadvies ontvangt. Hierin staat vermeld of het redelijkerwijs verwacht wordt dat jij je propedeuse vóór 1 januari 2021 haalt. Lever het afrondingsadvies aan bij het Studenten Service Center. Met een positief afrondingsadvies voor een propedeuse van een toelating gevende bacheloropleiding kun je bij ons starten in de postpropedeutische fase van de bacheloropleiding in september 2020 als je ook alle overige stappen van het inschrijfproces vóór 1 september 2020 hebt afgerond. Als je vóór 1 januari 2021 je propedeusediploma hebt gehaald, kun je doorstuderen bij ons.

 

Heb jij studievertraging opgelopen bij je Associate degree-opleiding (Ad), dan is het belangrijk dat je bij je Ad-opleiding een afrondingsadvies aanvraagt. Jouw Ad-opleiding zorgt er vervolgens voor dat jij vóór 1 augustus 2020 een onderbouwd afrondingsadvies ontvangt. Hierin staat vermeld of het redelijkerwijs verwacht wordt dat jij je Ad-diploma vóór 1 januari 2021 haalt. Met een positief afrondingsadvies kun je bij ons starten met je bacheloropleiding in september 2020 als je alle overige stappen van het inschrijfproces vóór 1 september 2020 hebt afgerond. Als je vóór 1 januari 2021 je Ad-diploma hebt gehaald, kun je doorstuderen bij ons.

Lees alle spelregels (pdf)

 

Heb jij studievertraging opgelopen bij je je bacheloropleiding, dan is het belangrijk dat je bij je bacheloropleiding een afrondingsadvies aanvraagt. Jouw opleiding zorgt er vervolgens voor dat jij vóór 1 augustus 2020 een onderbouwd afrondingsadvies ontvangt. Hierin staat vermeld of het redelijkerwijs verwacht wordt dat jij je bachelordiploma vóór 1 januari 2021 haalt. Lever het afrondingsadvies aan bij het Studenten Service Center. Met een positief afrondingsadvies voor een toelating gevende bacheloropleiding kun je bij ons starten aan de kopopleiding in september 2020 als je ook alle overige stappen van het inschrijfproces vóór 1 september 2020 hebt afgerond. Als je vóór 1 januari 2021 je bachelordiploma hebt gehaald, kun je doorstuderen bij ons.

 

Heb jij studievertraging opgelopen bij je premaster- of bacheloropleiding, dan is het belangrijk dat je bij je premaster- of bacheloropleiding een afrondingsadvies aanvraagt. Jouw opleiding zorgt er vervolgens voor dat jij vóór 1 augustus 2020 een onderbouwd afrondingsadvies ontvangt. Hierin staat vermeld of het redelijkerwijs verwacht wordt dat jij je premaster certificaat of bachelordiploma vóór 1 januari 2021 haalt. Met een positief afrondingsadvies kun je bij ons starten met je masteropleiding in september 2020 als je alle overige stappen van het inschrijfproces vóór 1 september 2020 hebt afgerond. Als je vóór 1 januari 2021 je premaster certificaat of bachelordiploma hebt gehaald, kun je doorstuderen bij ons.

Lees alle spelregels (pdf)

 

Let op: de uiterste aanmelddatum voor Associate degree- en bacheloropleidingen was 31 juli 2020. Je kunt je nu niet meer aanmelden voor de start in september 2020.

Aanmelden in een paar stappen

Het is zo geregeld!

De uiterste aanmelddatum is afhankelijk van de opleiding die je kiest. Je begint met het aanmelden via Studielink. Wij informeren je verder over de toelatingsvoorwaarden die voor jou van toepassing zijn. Ook ontvang jij je inloggegevens voor het hogeschoolnetwerk. Met die gegevens kun je zien welke stappen je nog moet zetten om je inschrijving af te ronden en kun je op het intranet belangrijke informatie vinden die je nodig hebt voordat je start met je opleiding.

Aanmelden voor studiejaar 2020-2021 is niet meer mogelijk. Vanaf 1 oktober 2020 kun je je aanmelden voor studiejaar 2021-2022.

1. Check je aanmelddeadline

Tot wanneer kun je je aanmelden?

De uiterste aanmelddatum verschilt per opleiding. Voor veel bacheloropleidingen en Associate degrees geldt een aanmelddeadline van 1 mei 2021. Na aanmelding nodigen deze opleidingen je uit voor een studiekeuzecheck. Bij opleidingen met een numerus fixus (selectieprocedure) is de deadline 15 januari. Voor opleidingen met aanvullende eisen zijn er verschillende deadlines.

Bekijk de aanmelddeadline en -procedure per opleiding 

Wil je een masteropleiding volgen bekijk dan de betreffende opleidingspagina voor de aanmelddeadline en -procedure. 

2. Meld je aan via Studielink

Gemakkelijk online

Je aanmelden voor een studie gaat gemakkelijk in drie stappen:

 1. Om je aan te melden, moet je eerst een DigiD aanvragen*. Regel dit nu al. De aanvraag duurt ongeveer een week.
 2. Meld je aan via Studielink. Bekijk de aanmelddeadlines.
 3. Om je toelating af te ronden, moet je uiterlijk 31 augustus aan alle toelatingsvoorwaarden voldoen, inclusief de betalingsverplichting van het collegegeld.

* Als je een buitenlands adres hebt kun jij je ook aanmelden via Studielink. In dit geval vraag je via Studielink een gebruikersnaam en wachtwoord aan om in te loggen. Zodra je in Nederland woont en bij de gemeente staat ingeschreven kun je een DigiD aanvragen waarmee je in de toekomst op Studielink kunt inloggen.

Voorwaarden voor inschrijving

Waar moet je aan voldoen?

Checklist voorwaarden

Nadat jij je hebt aangemeld voor de studie van je keuze, ontvang je informatie over de toelatingsvoorwaarden die voor jou van toepassing zijn. Ook ontvang je je inloggegevens van Hogeschool Rotterdam. Hiermee kun je inloggen op alle systemen van de hogeschool. Als je inlogt op mijn.hr.nl, zie je precies aan welke voorwaarden je (nog) moet voldoen om ingeschreven te worden voor je opleiding.

Studiekeuzecheck

Het is voor jou belangrijk dat je een bewuste keuze maakt en meteen de studie kiest die echt bij je past. Daarom is bij Hogeschool Rotterdam de studiekeuzecheck verplicht (voor opleidingen met een numerus fixus (selectieprocedure) of aanvullende eisen geldt een andere procedure). Hoe de studiekeuzecheck eruit ziet, is afhankelijk van de opleiding. Kijk daarom op mijn.hr.nl, dan zie je precies uit welke onderdelen jouw studiekeuzecheck bestaat.

Bekijk meer informatie over de studiekeuzecheck

Je woont op de Caribische eilanden

Na je aanmelding ontvang je een brief met instructies over de studiekeuzecheck. Voor vragen kun je een e-mail sturen naar studiekeuzecheckcariben@hr.nl.

Studievisum

Indien je nog in het buitenland verblijft en in aanmerking wilt komen voor een verblijfsvergunning met als doel 'Studie aan Hogeschool Rotterdam', heb je een studievisum nodig.

Diploma behaald voor 1 september, maar pas na die datum beschikbaar

Wanneer jij je mbo of buitenlands diploma voor 1 september behaalt, maar niet voor 1 september ontvangt, dan kunnen wij je uitstel geven tot en met 21 september om een gewaarmerkte kopie van je diploma in te leveren. Hiervoor moet je uiterlijk op 31 augustus aan onderstaande voorwaarden voldoen.

Voorwaarden

   1. Je diploma moet uiterlijk 31 augustus zijn behaald.
   2. Je moet uiterlijk 31 augustus een verklaring van afstuderen én een gewaarmerkte kopie van een definitieve cijferlijst inleveren. Let op: je diploma moet op mbo-niveau 4 zijn behaald, met niveaus 1-3 kun je niet toegelaten worden tot het hbo. Als je een buitenlands diploma hebt, dan moet deze vergelijkbaar zijn met het vereiste Nederlandse diploma én je moet de Nederlandse taal voldoende beheersen. Je dient hiervoor gebruik te maken van het formulier 'Verklaring van afstuderen'.
   3. Je moet uiterlijk 31 augustus aan alle overige toelatingseisen voldoen, inclusief de betalingsverplichting van het collegegeld. 

Het ingevulde en ondertekende formulier 'Verklaring van afstuderen' moet uiterlijk 31 augustus door het Studenten Service Center zijn ontvangen.

Postadres
Hogeschool Rotterdam
T.a.v. Studenten Service Center
Postbus 25035
3001 HA Rotterdam

Bezoekadres
Rochussenstraat 198 (begane grond)
3015 EK Rotterdam
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.30 tot 16.00 uur

Studiestart informatie op intranet

Inloggen op HINT

Wil je vast weten wat de boekenlijst is? Of wanneer de introductieweek plaatsvindt? Of ben je op zoek naar je eerste rooster? Kijk dan op het intranet van de hogeschool, HINT. Je kunt inloggen met de inloggegevens die je na je aanmelding via Studielink ontvangen hebt. Op HINT vind je alle informatie die je aan het begin van je studie nodig hebt, maar ook daarna is HINT een belangrijke plek voor informatie tijdens je studie.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen