Menu English

Lezen

Tijdens je hbo-opleiding krijg je te maken met veel verschillende tekstvormen. Ook zul je vaak langere studieteksten lezen met een hoge moeilijkheidsgraad. Daarbij is het belangrijk om strategisch te lezen en snel de juiste informatie uit de tekst te halen.

Ook moet je kritisch lezen: tijdens het lezen denk je na over verschillende soorten complexe tentamenvragen of beoordeel je de tekst op betrouwbaarheid van de argumentatie. Een goede leesvaardigheid is daarom nodig om effici├źnt te kunnen studeren. Vaak moet je op grond van de teksten die je hebt gelezen zelf iets schrijven: een leesverslag, een artikel, een betoog of zelfs een scriptie.

Realiseer je daarbij dat je nooit een goede tekst kunt schrijven als je de gelezen stof niet goed hebt begrepen. Het eerste advies is daarom: ga nooit schrijven voordat je goed hebt begrepen wat je hebt gelezen. Lezen en schrijven zijn dus met elkaar verbonden. Zo kun je een bouwplan, maar ook een mindmap, gebruiken als schematische samenvatting van een gelezen tekst, maar ook als voorbereiding op het schrijven van een tekst.

­čŹ¬

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen