Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
De opleiding staat in het teken van drie uitstroomprofielen: Projectontwikkeling, Beleggen in vastgoed en Vastgoedmanagement. De eerste twee jaar van de opleiding maak je kennis met deze drie profielen, daardoor is de opleiding die eerste twee jaar breed van aard. In het eerste half jaar van je studie heb je naast theoriemodules (bijvoorbeeld recht, bouwkunde en bedrijfseconomie) een project dat gaat over de huisvesting van een organisatie. Er wordt een advies gegeven hoe de huisvesting geoptimaliseerd kan worden; passend bij de strategie, structuur en cultuur van de organisatie. Het tweede half jaar staat het project in het teken van een binnenstedelijke transformatie en projectontwikkelingsopgave.
Na het eerste jaar
In het tweede jaar begin je aan de hoofdfase van de studie. De diverse vakken en projecten staan wederom in het teken van de drie uitstroomprofielen. In de projecten staan onder meer het herbestemmen van gebouwen, stedelijke herstructurering en het beleggen in vastgoed centraal. Je integreert de vaardigheden die je hebt opgedaan bij het oplossen van een praktijksituatie en besteedt veel aandacht aan financiële aspecten. Daarnaast leer je onderzoek te doen naar management- en beleidsprocessen en beslissingen te nemen op basis van analyses.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In de eerste helft van het derde jaar krijg je de kans om vier maanden stage te lopen bij een bedrijf/organisatie.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.
Bij de minor Real Estate & Facility Management leer je kijken naar de wensen en behoeften vanuit de verschillende gebruikers op de diverse vastgoedmarkten. Vastgoed laat zich niet kenmerken door een standaard woning, kantoor of winkel. Elke gebruiker heeft specifieke eisen t.a.v. het gebruik van het door hem beoogde object. Dat heeft o.a. te maken met de bijzondere wensen die iedere individueel of groep heeft. Deze, in hoge mate aan verandering onderhevig zijnde individuele wensen, bepalen de gebruiks- én financiële waarden van vastgoedobjecten. Deze waarden zullen ook onderhevig zijn aan de veranderende marktomstandigheden. Het kopen van een woning is voor de meeste mensen de duurste aankoop uit hun leven. Bij zowel het aan-als verkoopproces spelen emoties een belangrijke rol. Als makelaar/taxateur dien je deze factoren achterwege te laten om je opdrachtgever zo optimaal mogelijk te adviseren. Als adviseur van één van deze partijen, speel je dan ook een zeer belangrijke rol waarbij jou opdrachtgever mag verwachten dat jij over de specifieke kennis en knowhow beschikt om aan dit verwachtingspatroon te kunnen voldoen.
Fascinatie voor de gebouwde omgeving staat bovenaan het lijstje van redenen waarom je voor uitoefening van een beroep in de projectontwikkeling kiest. De gebouwde omgeving omvat naast woningen en werkplekken in grote kantoorgebouwen ook voorzieningen als winkels, scholen en buurtcentra. Aspecten als veiligheid en bereikbaarheid spelen daarbij een zeer belangrijke rol. In een stad als Rotterdam heb je veel mogelijkheden om hierbij een rol te spelen. Diverse partijen hebben invloed op de gebouwde omgeving. In de rol van ontwikkelaar en adviseur doe je een voorstel voor ontwikkeling van vastgoed welke binnen de randvoorwaarden van de Gemeente Rotterdam, toekomstige gebruikers, financiers, en de directe belanghebbenden past. Als ontwikkelteam dien je een brede kijk te hebben, kennis op veel terreinen en vooral: gevoelig zijn voor signalen van buiten. Je bent bezig overzicht te krijgen wat er in die gebouwde omgeving allemaal speelt en nog kan gaan spelen.
Vastgoed neemt een bijzondere positie in binnen de wereld van het beleggen. De vraag die je jezelf als bijvoorbeeld assetmanager stelt is: waarom beleg ik specifiek in vastgoed en welke plaats binnen de totale beleggingsportefeuille neemt vastgoed in? Wil je je verdiepen in beleggen in vastgoed, dan kun je bij de minor Beleggen in Vastgoed inzicht verwerven in de werking en omvang van de markt voor vastgoedbeleggingen als ook de kennis en vaardigheden ontwikkelen om de juiste investeringsbeslissingen te nemen bij het beleggen in vastgoed. Aan de orde komen onder meer juridische constructies als eigendomsverhoudingen, de jaarverslaggeving en financiering van een vastgoedonderneming, analyse van beleggingsvoorstellen in vastgoed, rendements-en risicoafwegingen van een belegging en benchmarking in de vastgoedmarkt.
Deze minor richt zich op de innovatieve data gedreven kant van vastgoed. Technologische innovatie is overal, dus ook in het vastgoed. Technologie biedt ook steeds meer kansen. Dat zien we dagelijks om ons heen op een website zoals Funda, maar ook meer achter de schermen in bijvoorbeeld de backoffice van een makelaar of projectontwikkelaar. Bij de minor Vastgoed Technologie kun jij je hierin verder verdiepen. Onderwerpen die zoal voorbij komen zijn: Smart Buildings, BIM, GIS, Blockchain, Digital Twins, Machine Learning & Artificial Intelligence. Na het volgen van de minor weet jij welke technologische trends en innovaties er spelen binnen het vastgoed en weet je met welk soort team je dit in de praktijk kunt toepassen. Hierdoor ben je van grote meerwaarde op de arbeidsmarkt.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
De kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan, kun je in de laatste helft van het vierde jaar inzetten in de praktijk. Dan voer je gedurende vijf maanden een praktijkgericht onderzoek uit voor een vastgoedgerelateerd bedrijf.
Internationale mogelijkheden
Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! In overleg met de opleiding kun je een deel van de opleiding in het buitenland doorbrengen, bijvoorbeeld tijdens je stageperiode.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
-
Project: Huisvestingsmanagement
Project: Huisvestingsmanagement
In dit project maak je voor het eerst kennis met projectonderwijs.
Je gaat zelf op zoek naar een onderneming die door middel van managementmodellen wordt geanalyseerd. Aan de hand van de modellen wordt er uiteindelijk een huisvestingsadvies gegeven. In onderwijsperiode 1 en 2 werk je aan dit project.
-
Inleiding vastgoed
Inleiding vastgoed
Deze module concentreert zich op de vastgoedmarkt met zijn enorme variatie in het algemeen en daarnaast op welke aspecten voor een organisatie van belang zijn om te komen tot de juiste beheerstrategie.
In de colleges staat de rol van de beheerder en de eigenaar centraal. Daarbij komt de rol van de vastgoedmanager ook aan bod en wordt er ingezoomd op de taken van deze vastgoedmanager op zowel strategisch, tactisch en operationeel niveau.
-
Organisatie en Marketing
Organisatie en Marketing
Dit is dé introductie in management. Het geeft inzicht in de beginselen van het plannen, organiseren en beheren van bedrijfsprocessen die nodig zijn om tot goede beslissingen te komen.
Wat zijn de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de manager? Wat is de strategie van een onderneming? Wat is (vastgoed) marketing en hoe wordt deze gebruikt? Hoe worden organisaties ingericht en waarom? Hoe belangrijk is besluitvorming en hoe komt besluitvorming tot stand? Je krijgt er een antwoord op.
-
Informatievaardigheden
Informatievaardigheden
Het vraagt expertise om te onderkennen dat je informatie nodig hebt en om geschikte informatie te vinden en te gebruiken. Het geheel aan vaardigheden dat daarvoor vereist is, wordt informatievaardigheid genoemd.
De samenleving wordt steeds kennisintensiever en daardoor wordt het belang van informatie steeds groter. De hoeveelheid informatie neemt sterk toe en de bereikbaarheid ervan verandert voortdurend. Hierdoor worden telkens hogere eisen gesteld aan de gebruikers van die informatie. In deze module wordt de combinatie van competenties onderwezen die je dient te bezitten om te onderkennen wanneer je informatie nodig hebt, en waarmee je in staat bent de benodigde informatie op te sporen, te evalueren en effectief en zorgvuldig te selecteren en representeren.
-
Bedrijfseconomie 1
Bedrijfseconomie 1
Inleiding op de bedrijfseconomie. De verschillende ondernemingsvormen, het Nederlandse belastingstelsel, kostprijsberekeningen en de financiële onderdelen van het ondernemingsplan komen aan bod.
Ook bedrijfsadministratie komt aan bod, zodat je als beroepsbeoefenaar de basiskennis van de boekhouding hebt. Wel zo handig als je met de financiële afdelingen moet communiceren. Je gaat eenvoudige financiële overzichten op stellen om de financiële situatie van een bedrijf of project te beoordelen. Hierbij komen de basisbegrippen van ondernemingsactiviteiten en de kenmerken van verschillende rechtsvormen van ondernemingen aan de orde. Daarbij is het belangrijk om het doel van elk van de bedrijfseconomische onderdelen van het ondernemingsplan te omschrijven.
-
Studieloopbaancoaching
Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met de studie.
Tijdens SLC wordt de student begeleidt in het maken van keuzes in verband met de studie en het maken van (contractuele) afspraken over de door de student te ondernemen studieactiviteiten. Elke student heeft daartoe een docent als coach. De sterkere en zwakkere kanten van de ontwikkeling van de student worden in gesprekken behandelt en daaruit conclusies getrokken over de verdere studieactiviteiten. Daarnaast voert de student verschillende opdrachten uit die tegemoetkomen aan de uitgangspunten en aan het bereiken van de leerdoelen van het vak.
Onderwijsperiode 2
-
Project: Huisvestingsmanagement
Project: Huisvestingsmanagement
In dit project maak je voor het eerst kennis met projectonderwijs.
Je gaat zelf op zoek naar een onderneming die door middel van managementmodellen wordt geanalyseerd. Aan de hand van de modellen wordt er uiteindelijk een huisvestingsadvies gegeven. In onderwijsperiode 1 en 2 werk je aan dit project.
-
Vastgoedeconomie 1
Vastgoedeconomie 1
Een kennismaking met economische begrippen, waarbij zo veel mogelijk de link met vastgoed wordt gelegd.
Voor iedereen die werkzaam is in de vastgoedsector, is enige kennis van de algemene economie onmisbaar. De huizenmarkt, maar ook de bedrijfsonroerendgoedmarkt is in sterke mate afhankelijk is van economische ontwikkelingen. Inkomensontwikkeling, vraag en aanbod, renteontwikkelingen op de hypotheekmarkt… het zijn allemaal voorbeelden van belangrijke zaken waarmee de vastgoedprofessional in aanraking komt.
-
Inleiding recht
Inleiding recht
Als je later als vastgoed professional in het bedrijfsleven werkzaam bent, krijg je altijd te maken met situaties waar juridische problemen moeten worden opgelost of liever nog, moeten worden voorkomen. In de vastgoedsector spelen zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke aspecten een belangrijke rol.
Deze module geeft inzicht in de relevante wet- en regelgeving die van belang is voor de (toekomstige) vastgoed professional. In de module wordt behalve op privaatrecht (ondernemingsrecht, goederenrecht, verbintenissenrecht en burgerlijk procesrecht) ook ingegaan op het publiekrecht (staatsrecht en bestuurs(proces)recht). Van de relevante wet en regelgeving worden alleen de hoofdzaken beknopt en overzichtelijk aangeboden. In het tweede jaar zul je bij de modules Privaat- en Publiekrecht uitgebreider op enkele onderdelen van het recht ingaan (onder meer goederenrecht, verbintenissenrecht en bestuursrecht).
-
Bemiddelen en waarderen van vastgoed
Bemiddelen en waarderen van vastgoed
Na de module ben je o.a. in staat om aan te geven hoe het verkoop- en aankoopproces van een woning verloopt en ben je bekend met de termen en beginselen van de taxatieleer en hoe deze wordt toegepast.
De vastgoedmarkt bestaat uit deelmarkten zoals de woning-, winkel- en kantorenmarkt. Als vastgoedprofessional dien je over kennis te beschikken die binnen de deelmarkten van je verwacht wordt. De ‘spelers’ in vastgoed zijn betrokken bij de koop, verkoop, huur en verhuur van vastgoed. Maar hoe wordt vastgoed overgedragen? Op welke wijze kan vastgoed gesplitst worden? Hoe adviseer je partijen op fiscaal en juridisch gebied? En hoe waardeer/taxeer je vastgoed? Immers, de waarde van vastgoed is uiteindelijk één van de doorslaggevende factoren voor partijen voor het nemen van beslissingen.
-
Studieloopbaancoaching
Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met de studie.
Tijdens SLC wordt de student begeleidt in het maken van keuzes in verband met de studie en het maken van (contractuele) afspraken over de door de student te ondernemen studieactiviteiten. Elke student heeft daartoe een docent als coach. De sterkere en zwakkere kanten van de ontwikkeling van de student worden in gesprekken behandelt en daaruit conclusies getrokken over de verdere studieactiviteiten. Daarnaast voert de student verschillende opdrachten uit die tegemoetkomen aan de uitgangspunten en aan het bereiken van de leerdoelen van het vak.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te kiezen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten per jaar te behalen die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 3
-
Project: Projectontwikkeling
Project: Projectontwikkeling
“Projectontwikkeling” is je eerste praktijkcasus. De opdracht is geformuleerd door één van de contacten (projectontwikkelaar) uit het beroepenveld.
In de casus komen alle facetten van projectontwikkeling voor en zie je door de opdracht wat het vak behelst. Het doel is dat je een advies geeft aan de directie van een projectontwikkelaar, waar de verschillende analyses (demografisch, beleid en juridisch, behoefte, SWOT, haalbaarheid) in zijn opgenomen.
-
Methoden en technieken 1
Methoden en technieken 1
Als toekomstig beroepsbeoefenaar krijg je te maken met verschillende problemen en vraagstukken binnen de organisatie waar je werkzaam bent.
Wanneer je zelf een onderzoek moet gaan opzetten, moet gaan uitvoeren of (bestaande) onderzoeksresultaten moet gaan verwerken en gebruiken, is het van belang om kennis en inzicht te hebben in gebruikelijke onderzoeksmethoden en -technieken. Deze kennis staat centraal binnen deze module, met de opgedane kennis is het mogelijk om kritisch te kijken naar de aanpak van (eigen) onderzoeken.
-
Real Estate English
Real Estate English
Engels is de internationale voertaal in het bedrijfsleven. Wie wil participeren in het internationale bedrijfsleven zal daarom vaardig in het Engels moeten kunnen communiceren.
In Real Estate English wordt aandacht besteed aan basiskennis vastgoed Engels om zo te kunnen meedoen in de internationale vastgoedwereld. Hierbij wordt je getraind in het lezen, begrijpen van vakliteratuur en het uiten van ideeën in het Engels. Daarnaast werk je aan het vergroten van je idioomkennis en in het adequaat beantwoorden van vragen in het Engels.
-
Inleiding projectontwikkeling
Inleiding projectontwikkeling
Deze module geeft je inzicht in de basiselementen en principes van projectontwikkeling.
Hoe zit de relatie tussen projectontwikkeling en het ruimtelijke ordeningsbeleid in elkaar? Wat zijn de belangen van uiteenlopende stakeholders en de inbreng van verschillende marktpartijen in het vastgoedontwikkelingsproces? Hoe kunnen projectontwikkelaars sturen op waardevermeerdering, risicobeheersing en haalbaarheid? Wie doet het beheer van het vastgoed en hoe wordt dit geregeld? Alle procesfasen vanaf het initiatief tot en met projectrealisatie worden in deze module doorlopen.
-
Communicatieve vaardigheden
Communicatieve vaardigheden
Zakelijk schrijven en presenteren vormen binnen de beroepspraktijk van de vastgoedsector een essentieel onderdeel van je werkzaamheden.
Vastgoedorganisaties zoals projectontwikkelaars, beleggers en huisvestingsadviseurs, hebben tegenwoordig meer dan ooit behoefte aan deskundigheid op het gebied van communicatieve vaardigheden. Tijdens deze module leer je zodoende een zakelijke schrijfstijl aan en leer je presenteren.
-
Studieloopbaancoaching
Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met de studie.
Tijdens SLC wordt de student begeleidt in het maken van keuzes in verband met de studie en het maken van (contractuele) afspraken over de door de student te ondernemen studieactiviteiten. Elke student heeft daartoe een docent als coach. De sterkere en zwakkere kanten van de ontwikkeling van de student worden in gesprekken behandelt en daaruit conclusies getrokken over de verdere studieactiviteiten. Daarnaast voert de student verschillende opdrachten uit die tegemoetkomen aan de uitgangspunten en aan het bereiken van de leerdoelen van het vak.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te volgen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten per jaar te behalen die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 4
-
Project: Projectontwikkeling
Project: Projectontwikkeling
“Projectontwikkeling” is je eerste praktijkcasus. De opdracht is geformuleerd door één van de contacten (projectontwikkelaar) uit het beroepenveld.
In de casus komen alle facetten van projectontwikkeling voor en zie je door de opdracht wat het vak behelst. Het doel is dat je een advies geeft aan de directie van een projectontwikkelaar, waar de verschillende analyses (demografisch, beleid en juridisch, behoefte, SWOT, haalbaarheid) in zijn opgenomen.
-
Statistiek 1
Statistiek 1
Binnen de vastgoedwereld worden veel besluiten en beslissingen pas genomen nadat voldoende gegevens over het betreffende onderwerp zijn verzameld, onderzocht en geanalyseerd.
Statistische methoden zijn er om op een zinnige manier met deze gegevens om te gaan en beleid en beslissingen op basis van deze gegevens op een goede manier te ondersteunen. Voor studenten Vastgoedkunde is het dan ook van belang om statistische resultaten op een juiste wijze te kunnen interpreteren. Regelmatig zijn gegevens niet direct voor handen en/of moeten deze eerst via statistische procedures bewerkt worden alvorens er conclusies uit getrokken kunnen worden. Bij Statistiek wordt in ruime mate aandacht geschonken aan het proces om van ruwe data tot statistisch juist onderbouwde conclusies te komen.
-
Bouwkunde 1
Bouwkunde 1
In Bouwkunde 1 krijg je inzicht in de mogelijke bouwkundige keuzes tijdens het ontwerpproces en de invloed daarvan op het gebruik, het comfort, de levensduur en de waarde van het gebouw.
Je ontwikkelt een plan voor de (her)ontwikkeling van een locatie, gebied of vastgoedobject. Je stelt hiervoor eenvoudige gebieds- en beleidsanalyses op en past bouwkundige, ruimtelijke, juridische en economische aspecten toe. Daarnaast ben je in staat om te bemiddelen en te adviseren tussen, voor en namens marktpartijen bij transacties met vastgoedobjecten. Dit betekent ook dat je de actuele en toekomstige waarde van vastgoedobjecten bepaalt. Hiervoor gebruik je de opgedane kennis van gangbare materialen, installaties en bouwmethoden om de kwaliteit van een vastgoedobject te bepalen.
-
Woningfinanciering
Woningfinanciering
Bij het aankopen van een privéwoning speelt de woningfinanciering vaak een doorslaggevende rol. In deze module komt het hele aankooptraject aan de orde.
De woningfinanciering is meestal een financieringsfaciliteit verleend door een geldgever met als onderpand het huis waar de klant wilt wonen. De geldgever moet een duidelijk beeld krijgen van de risico’s. De module gaat in op het risicoprofiel van de klant en de uit de financieringsfaciliteit voortvloeiende lasten, maar ook fiscale aspecten. Je krijgt antwoord op vragen als; hoe wordt de maximale leencapaciteit bepaald? Welke hypotheekvormen zijn er? Ter ondersteuning van de benodigde berekeningen komen een aantal wiskundige technieken uit de financiële rekenkunde aan bod.
-
Studieloopbaancoaching
Studieloopbaancoaching
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met de studie.
Tijdens SLC wordt de student begeleidt in het maken van keuzes in verband met de studie en het maken van (contractuele) afspraken over de door de student te ondernemen studieactiviteiten. Elke student heeft daartoe een docent als coach. De sterkere en zwakkere kanten van de ontwikkeling van de student worden in gesprekken behandelt en daaruit conclusies getrokken over de verdere studieactiviteiten. Daarnaast voert de student verschillende opdrachten uit die tegemoetkomen aan de uitgangspunten en aan het bereiken van de leerdoelen van het vak.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te volgen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten per jaar te behalen die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 1
-
Project: Gebiedsontwikkeling
Project: Gebiedsontwikkeling
Het doel van deze module is om te onderzoeken wat de stedelijke kwaliteit, demografische ontwikkeling en de toekomstige ontwikkeling van een wijk is. Hierin stellen wij Rotterdam – Zuid centraal.
Op basis van zowel veld- als bureauonderzoek zal je met je projectgroep de bevindingen over de wijk presenteren en op basis hiervan een beleidsalternatief opstellen. Vervolgens krijgen de projectgroepen een gebouw in de wijk toegewezen waarvoor het noodzakelijk is een nieuwe multifunctionele bestemming te vinden. De uitdaging is om het toegewezen gebouw te gebruiken om hun beleidsalternatief mogelijk te maken door middel van het vinden van een nieuwe multifunctionele bestemming voor het object. Daarbij moet het gebouw een aantoonbare meerwaarde hebben voor zowel het gebouw alsmede de gehele wijk.
Bekijk hier het resultaat van Jeanne, Ruben, Jelmer, Jasper en Jeannette
-
Bouwkunde 2
Bouwkunde 2
Na het vak Bouwkunde 2 kun je bestaand vastgoed herbestemmen en de (bouwkundige, juridische en financiële) haalbaarheid daarvan bepalen. Allereerst leer je een globale inschatting te maken van kwaliteit (conditie) van het gebouw. Je leert van de voornaamste categorieën bouwgebreken de gangbare oorzaken te benoemen en globaal enkele oplossingen hiervoor aan te dragen.
Je kunt na de module de belangrijkste bouwkundige en ruimtelijk/functionele knelpunten benoemen. Tevens kun je de belangrijkste bouwregelgeving en globaal de financiële achtergronden bij herbestemming benoemen. Aan de hand van onder andere de bouwkundige staat van een gebouw bepaal je de haalbaarheid bij herbestemming. Om deze haalbaarheid mede te kunnen bepalen is een basiskennis van installaties en bouwfysica onmisbaar.
-
Business Writing 1
Business Writing 1
Het onderwerp van deze module is schriftelijk communiceren in het Engels. Je houdt je bezig met het schrijven van zakelijke correspondentie en een persoonlijke sollicitatiebrief met CV in correct Engels.
In deze module leer je de juiste structuur en lay-out te gebruiken in Engelse zakelijke correspondentie en aandacht te besteden aan correct taalgebruik, spelling en grammatica. Daarnaast leert je de juiste argumenten, stijl en toon toe te passen op basis van een analyse van situatie, doel en doelgroep.
-
Onderzoeksvaardigheden 1
Onderzoeksvaardigheden 1
Als ondersteuning van het project Gebiedsontwikkeling worden enkele specifieke onderzoekstechnieken en analyses behandeld die regelmatig terugkomen in vastgoedgerelateerde onderzoeken.
In deze module leer je het opzetten, uitvoeren en analyseren van kwalitatief onderzoek en kijken we kritisch naar reeds uitgevoerde onderzoeken. De module wordt afgerond met het schrijven van een onderzoeksplan voor het project Gebiedsontwikkeling. Daarin laat je zien welke problematiek speelt in de wijk die is aangewezen en beschrijf je op welke manier het project uitgevoerd gaat worden. Hierbij onderbouw je welke methoden en technieken van onderzoek je kiest om tot een goed antwoord te komen op de hoofd- en deelvragen van het project.
-
Gebiedsontwikkelingbeleid
Gebiedsontwikkelingbeleid
In deze module maakt de student kennis met het huidige stedelijke en regionale beleid t.a.v. wonen en ruimtelijke ordening/planologie.
Speciale aandacht hierbij zal worden gegeven aan stedelijke ontwikkelingen & beleid binnen de context van de slechte toegankelijkheid (gentrificatie) van de vastgoedmarkt en de uitdagingen rondom energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie van steden. Wat zijn de knelpunten voor steden om een aantrekkelijk woon- en leefklimaat te maken en te behouden voor iedereen en hoe kan beleid hierop inspelen en hoe kunnen we een stedelijke crisis voorkomen. Ter ondersteuning van voorgaande zal de student kennis maken met twee analysemethoden om de kwaliteit van een stedelijke omgeving te kunnen onderzoeken en beoordelen.
-
SLC2: Communicatieve vaardigheden 2
SLC2: Communicatieve vaardigheden 2
In dit vak leren we om contact te maken met anderen, om goed door te vragen en om tot de kern van iemands boodschap te komen. Deze
Deze gespreksvaardigheden zijn essentieel voor hoe jij samenwerkt met opdrachtgevers, collega’s en klanten.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te volgen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten per jaar te behalen die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 2
-
Project: Gebiedsontwikkeling
Project: Gebiedsontwikkeling
Het doel van deze module is om te onderzoeken wat de stedelijke kwaliteit, demografische ontwikkeling en de toekomstige ontwikkeling van een wijk is. Hierin stellen wij Rotterdam – Zuid centraal.
Op basis van zowel veld- als bureauonderzoek zal je met je projectgroep de bevindingen over de wijk presenteren en op basis hiervan een beleidsalternatief opstellen. Vervolgens krijgen de projectgroepen een gebouw in de wijk toegewezen waarvoor het noodzakelijk is een nieuwe multifunctionele bestemming te vinden. De uitdaging is om het toegewezen gebouw te gebruiken om hun beleidsalternatief mogelijk te maken door middel van het vinden van een nieuwe multifunctionele bestemming voor het object. Daarbij moet het gebouw een aantoonbare meerwaarde hebben voor zowel het gebouw alsmede de gehele wijk.
Bekijk hier het resultaat van Jeanne, Ruben, Jelmer, Jasper en Jeannette
-
Investeringsselectie
Investeringsselectie
Binnen elke onderneming worden investeringen gedaan met als doel hier in de toekomst een bepaald rendement op te halen, zo ook binnen vastgoed ondernemingen.
Voordat over wordt gegaan tot een investering moet er eerst bepaald worden of een investering wel het vereiste rendement behaald. Een onderneming moet niet alleen kijken naar het rendement van een investering, maar ook naar de risico’s die deze met zich meebrengt. Binnen de module wordt ingegaan op verschillende methoden van investeringsselectie, zoals terugverdientijd en netto contante waarde. Hiermee samenhangend wordt er aandacht besteed aan statistische technieken die gebruikt kunnen worden om de risico’s van investeringsprojecten te kwantificeren.
-
Fluency
Fluency
De focus ligt op mondelinge vaardigheden in het Engels, zoals presenteren. Je moet daarnaast actief deel kunnen nemen aan sollicitatiegesprekken, discussies en/of vergaderingen in correct Engels.
In deze module geef je een presentatie in correct Engels over een vastgoed gerelateerd onderwerp en participeert actief in een aantal discussies en/of rollenspelen, waaronder een sollicitatie rollenspel.
-
Duurzaam vastgoed
Duurzaam vastgoed
Deze module zal je als student Vastgoedkunde enkele methoden bieden om ruimtelijke en stedelijke kwaliteit te kunnen beoordelen.
Deze cursus behandelt de geschiedenis van de ruimtelijke ordening van Nederland. De rode draad die door deze cursus loopt zijn de uitdagingen waarvoor de vastgoedsector zich tegenwoordig gesteld ziet. Een vastgoedspecialist krijgt te maken met veel verschillende (ruimtelijke) disciplines. Daarnaast is de vastgoedspecialist diegene die de fysieke uiting van de ruimtelijke ordening realiseert waarbij vanuit de markt tegenwoordig vooral vraag is naar ruimtelijke kwaliteit i.p.v. kwantiteit met extra aandacht voor klimaatadaptatie. Er worden methoden aangeboden om ruimtelijke en stedelijke kwaliteit te kunnen analyseren, te beoordelen en in te richten.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te volgen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten per jaar te behalen die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 3
-
Project : Beleggen
Project : Beleggen
De afgelopen jaren zijn er steeds meer mogelijkheden om te beleggen in vastgoed. Ook is de vraag van beleggers naar mogelijkheden om in vastgoed te beleggen sterk toegenomen. In dit project ga je een vastgoedbelegger, jullie opdrachtgever, een passend advies te geven. Om dit succesvol te doen is uitgebreid onderzoek nodig. Zowel van de markt van beleggers, de vastgoeddeelmarkten als van de markt van beleggingsobjecten.
Een belegger heeft ruime mogelijkheden om te beleggen op de verschillende vastgoedmarkten. Daarvoor heeft de belegger kennis nodig van actuele economische en marktontwikkelingen, rendement/risicoverhoudingen van vastgoedmarkten en inzicht in de risicoprofielen van beleggers. Een goede strategie is nodig om het vereiste rendement te behalen dat past bij het acceptabel risico. In dit project doe je onderzoek, formuleer je een strategie en selecteer je daarnaast beleggingsobjecten op basis van de zelf geformuleerde strategie. Op basis hiervan voorzie je je opdrachtgever van passend advies.
-
Inleiding beleggen in vastgoed
Inleiding beleggen in vastgoed
Om rendementen te kunnen bepalen is een goede kennis van kasstroomanalyse van belang. Kasstroomanalyses behoren tegenwoordig tot de standaardvaardigheden van iemand die in de vastgoedsector werkt.
Binnen de vastgoedwereld wordt gewerkt met projecten die grote investeringen vragen, regelmatig oplopend tot tientallen of zelfs honderden miljoenen. De investeerders in deze projecten doen dat natuurlijk niet voor niets, zij willen op hun investering een bepaald rendement behalen. Het is daarom ook belangrijk om zowel voor aanvang, tijdens de uitvoering als tijdens de exploitatie van een project een goed zicht te hebben op de verwachtte en gerealiseerde rendementen.
-
Bouwkunde 3
Bouwkunde 3
Dit vak geeft de theoretische basis voor de bouwkundige kennis die een vastgoedprofessional nodig heeft op het gebied van het lezen en begrijpen van bouwkundige tekeningen.
Na het vak Bouwkunde 3 is je inzicht in het bouwproces en je kennis van bouwkundige tekeningen vergroot. Je kan bouwkundige tekeningen lezen en begrijpt welke soort tekeningen bij welke fase hoort. Ook kan je een bestek lezen en begrijpen.
-
Privaatrecht
Privaatrecht
Waar je bij de module Inleiding Recht kort kennis hebt gemaakt met verschillende rechtsgebieden, gaat deze module specifiek in op het privaatrecht.
Als vastgoed professional is het belangrijk dat de grote lijnen van het goederen- en verbintenissenrecht kent. Het goederenrecht gaat bijvoorbeeld over eigendom en over hoe je eigendom overdraagt. Maar ook ga je leren welke beperkte rechten er zijn en wat bijvoorbeeld een appartementsrecht is. Vervolgens komt het verbintenissenrecht aan bod. Hoe komt een koopovereenkomst tot stand? Wat is er in de wet geregeld over de huurovereenkomst? Soms ontstaat een verbintenis uit de wet, bijvoorbeeld als je aansprakelijk bent voor een onrechtmatige daad. Stel, er is schade ontstaan door afgewaaide dakpannen. Wie is er dan aansprakelijk? Allemaal onderwerpen die in het dagelijks leven een rol kunnen spelen, maar zeker ook in de vastgoedwereld.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te volgen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten per jaar te behalen die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 4
-
Project : Beleggen
Project : Beleggen
Je leert de beleggersmarkt, de vastgoed deelmarkten en de markt van vastgoedbeleggingsproducten onderzoeken. Vervolgens stel je een strategie op basis waarvan vastgoedbeleggingen worden geselecteerd.
Er zijn steeds meer mogelijkheden tot beleggen in vastgoed. Ook is er steeds meer vraag van beleggers naar mogelijkheden om in vastgoed te beleggen. Voor een adviseur betekent dit dat er veel mogelijkheden zijn om vastgoed te selecteren en de opdrachtgever een passend advies te geven. Om dit succesvol te doen is onderzoek nodig. Zowel van de markt van beleggers, de vastgoed deelmarkten als de markt van beleggingsobjecten. Een belegger heeft diverse mogelijkheden om te beleggen op die vastgoedmarkten. Een goede strategie is nodig om voldoende rendement te behalen.
-
Bedrijfseconomie 2
Bedrijfseconomie 2
Zoals binnen elke onderneming is het ook bij vastgoedondernemingen van groot belang om een goed overzicht te hebben over de kasstromen van de onderneming.
Hoeveel geld komt er binnen, hoeveel gaat er uit, wat zijn de kosten en opbrengsten en welke invloed heeft dit op de liquiditeitspositie en de winst van de onderneming? Binnen deze module leer je verschillende technieken om de kaspositie van een onderneming in kaart te brengen, te plannen en te optimaliseren. Daarnaast worden een aantal methoden behandeld die gebruikt kunnen worden om korte termijn beslissingen binnen een onderneming te onderbouwen. De planning en beheersing van de kasstromen van een onderneming zal behandeld worden aan de hand van een omvangrijk masterbudget.
-
Publiekrecht
Publiekrecht
Waar je bij de module Inleiding Recht kort kennis hebt gemaakt met verschillende rechtsgebieden, gaat deze module verder in op het publiekrecht.
Als vastgoed professional is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het omgevingsrecht. Stel, je bent bezig met de bouw van een pand of met een herbestemming. Welke vergunningen heb je nodig? Aan welke milieuregels moet je voldoen? We zullen ons voornamelijk richten op de nieuwe Omgevingswet die waarschijnlijk in juli 2022 in werking zal treden, maar ook de huidige wetgeving komt kort aan bod.
Om het omgevingsrecht goed te kunnen plaatsen, starten we de module met het algemene bestuursrecht. Drie begrippen staan hier centraal: bestuursorgaan, besluit en belanghebbende. En ook ga je leren hoe besluiten worden gehandhaafd en wat je kunt doen als je het niet eens bent met een besluit.
-
SLC2: Communicatieve vaardigheden 3
SLC2: Communicatieve vaardigheden 3
Als vastgoedprofessional werk je vaak ‘als een spin in het web’ van allerlei stakeholders en partijen.
Wat zijn jouw kwaliteiten hierbij? En hoe werk je effectief samen met verschillende mensen/betrokkenen?
-
Coaching, onderdeel SLC
Coaching, onderdeel SLC
Ieder studiejaar beantwoord je een centrale vraag. Deze wordt beantwoord aan de hand van het portfolio dat je maakt gedurende het jaar.
In het tweede jaar is de vraag: Wat vind ik een uitdagend beroep waar ik meer van wil weten? Resultaat eind jaar 2: Je hebt een stageplek georganiseerd voor jaar 3.
-
Hogeschoolbrede keuzevakken
Hogeschoolbrede keuzevakken
Je hebt als student de mogelijkheid om hogeschoolbreed, vakken naar keuze te volgen.
Je hebt de keuze uit circa 350 keuzevakken die aangeboden worden binnen de hogeschool. In jaar 1 en 2 heb je ruimte in je rooster om deze vakken te volgen. Je dient totaal 6 punten per jaar te behalen die vrij in te delen zijn. Dit houdt in dan je meer dan 6 punten per jaar mag halen om eerder klaar te zijn met je keuzeruimte.
Onderwijsperiode 1
-
Stage
Stage
De eerste twee jaar van je opleiding heb je een goed beeld gekregen van de verschillende facetten van je toekomstige beroep, zowel in theorie als praktijk. Daardoor ben je nu in staat aan de slag te gaan bij een vastgoedorgansatie. Tijdens de derdejaars stage werk je gedurende 2 onderwijsperioden betrekkelijk zelfstandig. Dat wil zeggen dat je onder regelmatige begeleiding van een beroepsbeoefenaar zelfstandig werkt aan het uitvoeren van diverse reguliere (beroeps)taken in het bedrijf.
Van groot belang tijdens de derdejaars stage is dat je leert hoe het bedrijf als geheel functioneert en hoe de verschillende processen die relevant zijn voor het beroep worden bestuurd en op elkaar worden afgestemd.
Onderwijsperiode 2
-
Stage
Stage
De eerste twee jaar van je opleiding heb je een goed beeld gekregen van de verschillende facetten van je toekomstige beroep, zowel in theorie als praktijk. Daardoor ben je nu in staat aan de slag te gaan bij een vastgoedorgansatie. Tijdens de derdejaars stage werk je gedurende 2 onderwijsperioden betrekkelijk zelfstandig. Dat wil zeggen dat je onder regelmatige begeleiding van een beroepsbeoefenaar zelfstandig werkt aan het uitvoeren van diverse reguliere (beroeps)taken in het bedrijf.
Van groot belang tijdens de derdejaars stage is dat je leert hoe het bedrijf als geheel functioneert en hoe de verschillende processen die relevant zijn voor het beroep worden bestuurd en op elkaar worden afgestemd.
-
Externe verslaglegging
Externe verslaglegging
Je wordt wegwijs gemaakt in het lezen en het interpreteren van de informatie in een jaarverslag; het accent ligt op het financiële onderdeel van het jaarverslag: de jaarrekening.
Voor ondernemingen die een rechtspersoon zijn, bestaat de publicatieplicht van een jaarverslag. In dit jaarverslag doet de onderneming verslag van hoe de business het afgelopen jaar, onder andere financieel, verlopen is en wat de toekomstvisie is voor de komende jaren. Dit geldt dus ook voor vastgoedondernemingen, zoals vastgoedbeleggingsinstellingen en woningcorporaties. Om de financiële situatie, bijvoorbeeld de prestaties van de onderneming te kunnen beoordelen, is het voor een student Vastgoedkunde van belang om te weten uit welke onderdelen een jaarverslag bestaat, welke informatie wordt verstrekt en hoe die informatie geïnterpreteerd kan worden, ook in relatie tot financieringsaspecten en de beheersing van de risico’s daarvan. Hierbij wordt ook stil gestaan bij de betekenis van de budgettering voor de financiële sturing en de financiële verantwoording van een onderneming behandeld.
-
Ruimtelijke ordening en planologie
Ruimtelijke ordening en planologie
In deze module zal de ontwikkeling van de Ruimtelijke Ordening & Planologie in Nederland worden toegelicht van de stadsuitleg in de 17e eeuw tot de nieuwbouwwijken van de 20e eeuw en de opkomst van de netwerksamenleving in deze eeuw.
Wat kunnen we leren van de ruimtelijke ordening & planning door de eeuwen? Hoe is de huidige ruimtelijke omgeving & planning beïnvloed door het verleden? Wat zijn eigenlijk kwalitatieve normen die aan een stedelijke omgeving gesteld kunnen worden of moeten worden? Naast de toelichting op de ruimtelijke ordening & planologie zal deze module de student enkele methoden aanbieden die de vastgoedspecialist helpen bij het beoordelen of ontwikkelen van ruimtelijke en stedelijke kwaliteit. De hedendaagse vastgoedspecialist draagt namelijk actief bij aan de realisatie van een kwalitatief hoogwaardige ruimtelijke omgeving en dient zich bewust te zijn van de relatie tussen de waarde van vastgoed en de invloed hierop door zijn (in)directe omgeving.
-
SLC3: Communicatieve vaardigheden
SLC3: Communicatieve vaardigheden
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met de studie.
In de module onderhandelen maak je kennis met de voetangels en klemmen van het onderhandelen en ga je praktisch aan de slag met onderhandelingsoefeningen. Je zult een aantal onderhandelingen moeten voeren en daarop reflecteren.
Onderwijsperiode 3
-
Real estate and investment project
Real estate and investment project
Verspreid over twee onderwijsperioden (onderwijsperioden 3 en 4) krijg je van een fictieve opdrachtgever verschillende opdrachten voor het maken van beroepsproducten die kenmerkend zijn voor de praktijk van de vastgoedprofessional.
Naast dat de opdrachten complex van aard zijn, kenmerkt de opdracht zich door zelfstandigheid van de projectgroep en door de onvoorspelbaarheid van de omgeving waarin de opdracht wordt uitgevoerd. Ook tijdsdruk speelt een rol, de beroepsproducten op het gebied van vastgoedmanagement, projectontwikkeling, taxeren en beleggen en dienen telkens in relatief korte tijd te worden afgerond. Aan het eind van de periode lever je een groepsportfolio in met de beroepsproducten waar je aan gewerkt hebt. Dit portfolio is de input voor een individueel mondeling assessment waarin je gevraagd wordt om de totstandkoming van de ingeleverde producten alsmede de gemaakte keuzes te verantwoorden.
-
Management en Ethiek
Management en Ethiek
Dit werkgebied brengt twee onderdelen bij elkaar die nauw aan elkaar verwant zijn: Management (vaardigheden) en Ethiek.
Die verwantschap komt van twee kanten. Enerzijds is management aan ethiek verbonden omdat de manier waarop organisaties, afdelingen, processen en mensen aangestuurd worden, vaak gestoeld is op een compleet stelsel van gedachten, denkbeelden, normen en waarden over wat goed en fout is om te doen in een bepaalde situatie. Anderzijds is ethiek aan management verbonden omdat het de uitgangspunten in denken en handelen vorm en richting geeft. Bepaalt (bedrijfs- of management-) ethiek daarmee de handelwijze van de manager of bepaalt de managementgedachte daarmee wat ethisch is of onethisch? De bedoeling is dat je daar zelf een (kritisch) oordeel over vormt en verwoordt.
-
Fiscaal recht
Fiscaal recht
Fiscale kennis is zeer belangrijk omdat alle partijen in de vastgoedwereld hier mee te maken krijgen. Veel transacties, besluiten, overeenkomsten en business cases hebben een fiscale component in zich en worden hier in meer of mindere mate door gestuurd.
De student raakt tijdens deze module vertrouwd met de juridische begrippen en het trainen van vaardigheden die onmisbaar zijn bij het kunnen oplossen van fiscaal juridische vraagstukken op het gebied van vastgoed. De nadruk bij dit vak ligt echter op verdiepende kennis van de fiscale wet- en regelgeving en de praktische toepassing daarvan.
-
Studieloopbaancoaching
Studieloopbaancoaching
Gedurende de opleiding maken studenten een belangrijke professionele ontwikkeling door. Met de beroepscompetenties die zij zich tijdens de opleiding eigen maken, moeten zij voldoende toegerust raken om in een professionele setting te kunnen functioneren.
Studieloopbaan coaching is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met zijn studie. Elke student heeft daartoe een docent als coach.
-
Vastgoedeconomie 3
Vastgoedeconomie 3
Je kunt de actueel internationale economische situatie op de vastgoedmarkt en de factoren die tot de actuele economische situatie op de vastgoedmarkt hebben geleid, herkennen en beschrijven.
Aan de hand van actuele artikelen uit kranten en (vak)literatuur, die betrekking hebben op de algemeen economische onderwerpen in relatie tot de Vastgoedmarkt, behandelen we de relevante economische onderwerpen. Door middel van zelfstudie kun je de economische effecten van de inflatie, de conjunctuur, de economische groei, de rente en de structuur van de Nederlandse economie op de vastgoedmarkt bestuderen. Daarnaast verricht je een economisch onderzoek naar een algemeen economisch onderwerp in relatie tot de vastgoedmarkt.
Onderwijsperiode 4
-
Real estate and investment project
Real estate and investment project
Verspreid over twee onderwijsperioden (onderwijsperioden 3 en 4) krijg je van een fictieve opdrachtgever verschillende opdrachten voor het maken van beroepsproducten die kenmerkend zijn voor de praktijk van de vastgoedprofessional.
Naast dat de opdrachten complex van aard zijn, kenmerkt de opdracht zich door zelfstandigheid van de projectgroep en door de onvoorspelbaarheid van de omgeving waarin de opdracht wordt uitgevoerd. Ook tijdsdruk speelt een rol, de beroepsproducten op het gebied van vastgoedmanagement, projectontwikkeling, taxeren en beleggen en dienen telkens in relatief korte tijd te worden afgerond. Aan het eind van de periode lever je een groepsportfolio in met de beroepsproducten waar je aan gewerkt hebt. Dit portfolio is de input voor een individueel mondeling assessment waarin je gevraagd wordt om de totstandkoming van de ingeleverde producten alsmede de gemaakte keuzes te verantwoorden.
-
Vastgoedmanagement
Vastgoedmanagement
Deze module is erop gericht om inzicht te geven in de actueel macro economische situatie van dit moment en de gevolgen daarop op de vastgoedsector
De vastgoedsector wordt bijna uitsluitend gestuurd en beïnvloedt door de (internationaal) economische situatie van dit moment en meer nog door de macro economische vooruitzichten. Dat maakt dat de ontwikkeling van de vastgoedmarkt volledig wordt verklaard vanuit de ontwikkelingen van een ander vakgebied. Om, eenmaal werkend in de beroepspraktijk van het vastgoed, de juiste keuzes te kunnen maken, is het van belang de actuele stand en ontwikkeling van de macro economie te kunnen duiden, interpreteren en te voorspellen.
-
Business Writing 2
Business Writing 2
Engels is de internationale voertaal in het bedrijfsleven. Ook bij de in Nederland gevestigde internationaal opererende vastgoedondernemingen is de voertaal Engels. Daarnaast is veel vakliteratuur in het Engels geschreven.
Wie wil participeren in het internationale bedrijfsleven zal daarom adequaat in de Engelse taal moeten kunnen communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.
-
Studieloopbaancoaching
Studieloopbaancoaching
Gedurende de opleiding maken studenten een belangrijke professionele ontwikkeling door. Met de beroepscompetenties die zij zich tijdens de opleiding eigen maken, moeten zij voldoende toegerust raken om in een professionele setting te kunnen functioneren.
Studieloopbaan coaching is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met zijn studie. Elke student heeft daartoe een docent als coach.
Onderwijsperiode 1
-
Minor
Minor
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.
Je hebt verschillende keuzes waaronder het vakgebied: Projectontwikkeling, Huisvestingsmanagement of Beleggen. Binnen deze minor werk je aan een project en krijg je specialistische vakken. De opgedane kennis kun je hoogstwaarschijnlijk inzetten tijdens het schrijven van je afstudeerscriptie.
-
Voorbereiding afstuderen
Voorbereiding afstuderen
Zoals bij veel projecten geldt: “een goede voorbereiding is het halve werk”. Zeker bij het afstuderen is dit het geval. De manier waarop je het afstudeertraject aanpakt, bepaalt in hoge mate het eindresultaat.
Daarom besteden we in de eerste periode aandacht aan alle eisen waaraan het onderzoeksvoorstel, onderzoeksplan en scriptie moeten voldoen. Behalve naar alle bovenstaande aspecten die komen kijken bij het opzetten van een onderzoek, zullen we ook inhoudelijk naar een aantal onderzoeksmethoden kijken, zoals: deskresearch, literatuurstudie, kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Een van de belangrijkste fasen bij het opzetten van een onderzoek is het verzamelen van informatie. Het op correcte wijze opnemen van de gevonden informatie en/of onderzoeksdata in je onderzoeksvoorstel en scriptie en het voorkomen van plagiaat wordt tijdens deze cursus behandeld.
Onderwijsperiode 2
-
Minor
Minor
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.
Je hebt verschillende keuzes waaronder het vakgebied: Projectontwikkeling, Huisvestingsmanagement of Beleggen. Binnen deze minor werk je aan een project en krijg je specialistische vakken. De opgedane kennis kun je hoogstwaarschijnlijk inzetten tijdens het schrijven van je afstudeerscriptie.
Onderwijsperiode 3
-
Afstudeerstage
Afstudeerstage
In het afstudeerproject laat je zien dat je in staat bent om vanuit een beroepsrol op basis van analyse en onderzoek een oplossing te ontwerpen die bruikbaar is in de praktijk.
Binnen de kaders kun je zelf gericht zoeken naar het soort opdracht waarin je geïnteresseerd bent bij een bedrijf naar keuze. Zo kun je richting geven aan je eigen ontwikkeling en aan je persoonlijke profilering als beroepsbeoefenaar. Het afstudeerproject is normaal gesproken het laatste onderdeel van je studie. Je werkt gedurende 20 weken aan je afstudeeropdracht. Je concentreert je volledig op je afstudeeropdracht en voert geen reguliere werkzaamheden in het bedrijf uit. Je werkt vrijwel geheel zelfstandig en krijgt feedback van je afstudeerdocent en de bedrijfsbegeleider.
-
Ruimtelijke ordening en Planologie
Ruimtelijke ordening en Planologie
Deze module zal je als student Vastgoed & Management enkele methoden bieden om ruimtelijke en stedelijke kwaliteit te kunnen beoordelen.
Deze cursus behandelt de geschiedenis van de ruimtelijke ordening van Nederland. De rode draad die door deze cursus loopt zijn de uitdagingen waarvoor de vastgoedsector zich tegenwoordig gesteld ziet. Een vastgoedspecialist krijgt te maken met veel verschillende (ruimtelijke) disciplines. Daarnaast is de vastgoedspecialist diegene die de fysieke uiting van de ruimtelijke ordening realiseert waarbij vanuit de markt tegenwoordig vooral vraag is naar ruimtelijke kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Er worden methoden aangeboden om ruimtelijke en stedelijke kwaliteit te kunnen analyseren en te beoordelen.
Onderwijsperiode 4
-
Afstudeerstage
Afstudeerstage
Na het afstudeerproject ben je in staat bent om vanuit een beroepsrol, op basis van analyse en onderzoek, een oplossing te ontwerpen die bruikbaar is in de praktijk.
Daarbij laat je een kritische, onderzoekende en ondernemende houding zien. Het eindproduct is een bachelorscriptie, het eindwerk van je studie.
-
Coaching, onderdeel SLC
Coaching, onderdeel SLC
Het vak Studieloopbaancoaching (SLC) is gericht op het volgen van de competentieontwikkeling en het begeleiden van door de student te maken keuzes in verband met de studie.
De centrale vraag van dit studiejaar is: Wat is mijn eerste loopbaanstap en hoe kom ik daar? Daarnaast dien je de volgende resultaten te behalen: het regelen van een afstudeerplek, weten waar je wilt solliciteren of welke vervolgopleiding je wilt doen en aantonen dat je beschikt over de opleidingscompetenties.
Het Honoursprogramma doe je naast je bachelorprogramma en is alleen weggelegd voor echte doorzetters.
Het versterkt je ontwikkeling in het vakgebied door middel van projecten op het gebied van innovatie en toegepast onderzoek. Rond jij als 'excellent student' dit programma succesvol af dan krijg je op je diploma de eervolle vermelding 'Honours Degree'.
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Je leert door en met de beroepspraktijk. Deze realistische aanpak in combinatie met de theoretische basis op school, geeft je tijdens de studie een goed beeld van de verschillende rollen die je kunt vervullen in het vastgoed.
Als vastgoeddeskundige kun je onder andere aan de slag als: vastgoedbeheerder, vastgoedonderzoeker, productontwikkelaar, projectontwikkelaar, gebiedsontwikkelaar, vastgoedadviseur, financieringsanalist, corporate real estate manager (vastgoedstrategist), (bedrijfs)makelaar, verhuurmakelaar, property manager, accountmanager vastgoed, acquisiteur vastgoed en portefeuille manager.*
Bekijk de uitleg van mogelijke beroepen
Om zo betrouwbaar mogelijk te zijn, is hierbij mede gebruikt gemaakt van nationaleberoepengids.nl.
*Je start in veel gevallen in een ondersteunende rol waarna je met werkervaring doorgroeit naar deze (volledige) functies.
Doorstuderen
Met het bachelordiploma van Vastgoedkunde kun je doorstromen naar een aantal universiteiten voor het volgen van (pre) masteropleidingen, zoals Greenwich University (Master in Real Estate Management), de Technische Universiteit Delft (Master in Real Estate and Housing), de Universiteit van Amsterdam (Business Studies), Erasmus Universiteit Rotterdam (Business Administration), de Rijksuniversiteit Groningen (Vastgoedkunde) en Amsterdam School of Real Estate (Master in Real Estate). Iedere universiteit hanteert een aantal aanvangseisen.