Menu
  English

  De Afrikaanderwijk

  Rijksvastgoedbedrijf

  Tweedejaars studenten onderzoeken een wijk in Rotterdam-Zuid om een beleidsadvies te formuleren en uit te voeren, in opdracht van het NPRZ.

  Vraagstelling

  Het project Gebiedsontwikkeling is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel bestaat uit het onderzoeken van één van de probleemwijken in Rotterdam-Zuid. De wijk wordt in kaart gebracht waarbij de sociale, economische, culturele en fysieke aspecten worden onderzocht. Het doel hiervan is, middels een opgesteld beleidsadvies, het sociale en fysieke domein te verbeteren. In het tweede deel wordt het beleidsadvies toegepast op een pand uit de gekozen wijk, de Afrikaanderwijk. Voor deze wijk is niet één pand toegewezen waar het beleidsadvies moest worden toegepast. De keus viel op Pretorialaan 77.

  Aanpak

  Na verschillende analyses, gesprekken met zowel stakeholders als bewoners en het uitbrengen van een enquête, werd duidelijk dat er verschillende problemen op sociaal gebied zijn. Het opvallendste was het minimale gebruik van het Afrikaanderplein en -park. Na het opstellen van een beleidsadvies, waarin duidelijk wordt op welke manieren de problemen in de wijk kunnen worden aangepakt, is Pretorialaan 77 onderzocht op multifunctionele herbestemming. Door de juiste oplossingen te selecteren, kan er fysiek, maar ook sociaal worden bijgedragen aan de verbetering van de wijk.

  Resultaat

  Het pand aan Pretorialaan 77 zal bestaan uit 3 appartementen met op het dak een brasserie. Het geoogste rendement uit de appartementen en de brasserie zal worden geïnvesteerd in het verbeteren van het Afrikaanderplein en -park. Om het plein en park overzichtelijker te maken, wordt de markt die nu gesitueerd is bij één van de ingangen van het park, geïntegreerd in het park. Het project Afrikaanderwijk is uitgenodigd om te worden gepresenteerd bij het Rijksvastgoedbedrijf in Den Haag.

  Opleiding(en)

  • Vastgoedkunde

  Type

  Project

  Aan dit project werkten mee

  Jelmer van Aert, Jeannette Bezemer, Ruben Broers, Jasper Duijvelaar, Jeanne Hellingman

  Begeleider(s)

  Niels Kropman