Ga direct naar de content

Lerarenopleiding VO/BVE Wiskunde voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Bijna geen vak kan zonder de kennis en principes van de wiskunde.

In Rotterdam leiden we leraren op die niet simpelweg een lesje uit een schoolmethode uitvoeren maar leraren die hun lessen zelfstandig inrichten, het schoolboek daarbij gebruikend als één van de hulpmiddelen naast diverse andere bronnen. Je leert ontdekken wat je wilt bereiken met je leerlingen en je ontwikkelt het zelfvertrouwen om dat op jouw manier vorm te geven.
Als wiskundedocent stel je je leerlingen in staat iets van deze wiskundewereld te leren, geef je ze meer grip op de wereld omdat ze die beter leren begrijpen.
Wil jij die leraar zijn die leerlingen van 12-16 jaar de wiskunde leert ontdekken? Ben je bereid om alles op alles te zetten om ze te begeleiden in hun wiskundige ontwikkeling, om buiten de gebaande paden te treden en om ze in die nieuwe wereld in te leiden? In dat geval ben je welkom bij de Lerarenopleiding Wiskunde aan de Hogeschool Rotterdam. We verwachten dat je tenminste havo met wiskunde B of vwo met wiskunde A of B hebt afgerond.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Lerarenopleiding VO/BVE Wiskunde voltijd

  Meer brochures toevoegen (max 5)

  Studie in Cijfers

  Meer info: studiekeuze123.nl Publicatiedatum 21-05-2015 Meer info
  Deze opleiding
  Landelijk gemiddelde
  student tevredenheid
  Deze opleiding 3.6
  Landelijk gemiddelde 3.8
  aantal eerstejaars
  Deze opleiding 55
  Landelijk gemiddelde 43
  ervaren contacttijd eerstejaars
  Deze opleiding 18-24
  Landelijk gemiddelde 12-18
  doorstroom naar tweede jaar
  Deze opleiding 58%
  Landelijk gemiddelde 54%
  diploma binnen 5 jaar
  Deze opleiding 36%
  Landelijk gemiddelde 40%
  doorstuderen
  Deze opleiding 36%
  Landelijk gemiddelde 26%
  landelijk gemiddelde arbeidsmarkt
  Landelijk gemiddelde 85%

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?
  Leerlijnen

  Om onze Rotterdamse praktijkgerichte aanpak en jouw talentontwikkeling te vertalen naar het onderwijs hanteert Hogeschool Rotterdam drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs.

  Aan het begin ontwikkel je vooral je kennis. Dat gebeurt in hoor- en werkcolleges, practica en trainingen. Je krijgt opdrachten om die kennis toe te passen in vraagstukken uit je beroep. Die pak je zelfstandig of samen met andere studenten aan.

  Later ga je meer en meer de praktijk in. Altijd met begeleiding van je persoonlijke coach. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, bijvoorbeeld in projecten, waar mogelijk voor een 'echte' opdrachtgever. Daarnaast stel je voor een deel je eigen opleiding samen door middel van keuzevakken, je stageplaats(en), een minor en je afstudeeropdracht of -onderzoek in het laatste jaar.

  Elke opleiding vult de leerlijnen op haar eigen manier in, zodat het onderwijs goed aansluit op jouw situatie en achtergrond én op de beroepen waarvoor je opgeleid wordt. Door deze combinatie van leerlijnen zijn onze opleidingen niet alleen uniek, maar ook echt Rotterdams.

  Het eerste jaar

  Het eerste jaar is het propedeusejaar. Je oriënteert je op de verschillende aspecten van je vak en op je toekomstige beroep als leraar. Ook ga je al snel aan de slag op een school, waarbij je niet alleen toekijkt, maar ook assisteert bij het onderwijs. De school waar je terechtkomt, is dus net zo goed ook jouw opleider als de hogeschool. Pas als je de propedeuse hebt gehaald, mag je verder met je opleiding.

  Na het eerste jaar

  De hoofdfase begint in het tweede leerjaar. Je leert onderwijs te ontwikkelen en uit te voeren met een hoge kwaliteit. Je leert de principes van directe instructie toepassen en bekwaamt je in activerende didactiek. Daarnaast loop je een aantal dagen per week stage. In het tweede en derde leerjaar voer je je werk op school steeds zelfstandiger uit. In het derde jaar werk je toe naar het LIO-assessment (Leraar In Opleiding).

  Keuze en begeleiding

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Hogeschool Rotterdam biedt hiervoor zowel vóór als tijdens de opleiding mogelijkheden.

  Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Zo helpen we je om jezelf te overtreffen en het beste uit jezelf te halen. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Stage lopen

  Vanaf je eerste jaar is stage een onderdeel van je opleiding. Het tweede jaar kent een stage van 20 weken, twee dagen per week. In het derde jaar ben je drie dagen per week aanwezig op je stageschool.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt onder andere kiezen uit onderstaande minors.

  Bekijk de minors

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  In het laatste jaar ben je leraar-in-opleiding (LIO) waarbij je geheel zelfstandig voor de klas staat. De stages zijn een van de leukste en leerzaamste onderdelen van de opleiding.

  Opleiden in de School

  Wil je het liefst zo snel mogelijk voor de klas staan? Dan is 'Opleiden in de School' (OidS) wellicht interessant voor jou. Als 'doe-mens' ben je ervan overtuigd dat je het vak van leraar het snelst en het beste leert in de praktijk. Je leert al werkend en werkt al lerend: theorie en praktijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je bent 2 tot 3 dagen in de praktijk bezig met je opleiding. Met OidS teken je een contract, waarmee er een leerovereenkomst ontstaat tussen jou en de school en tussen jou en Hogeschool Rotterdam. Interesse in OidS? In jaar één kun je bij voldoende studieresultaten en een succesvol selectiegesprek in aanmerking komen voor dit traject.

  Kopopleiding

  Met een hbo-diploma Bedrijfswiskunde of een wo-diploma Wiskunde kun je via een praktijkgerichte kopopleiding in één jaar je tweedegraads bevoegdheid halen. Het programma bestaat voornamelijk uit voorbereiding op het leraarschap zoals onder andere didactische vaardigheden, inzicht in leer- en gedragsproblemen, vakdidactiek en praktijkervaring. Een kopopleiding is een voltijdtraject, waarbij je 2 dagen les volgt en 3 dagen werkt.

  Internationale mogelijkheden

  Omdat Rotterdam een internationale en multiculturele stad is, vinden we het belangrijk dat je hiervan kennis opdoet tijdens de opleiding. Internationale en interculturele elementen zijn opgenomen in de vakken die je tijdens de opleiding krijgt. Dit noemen we Internationalisation at Home. Er zijn mogelijkheden om naar het buitenland te gaan in het kader van je minor. Daarnaast zijn er universiteiten in het buitenland waar studieprogramma's gevolgd kunnen worden. Ook zijn er projecten en onderzoeken verbonden aan buitenlandse universiteiten waarin je als student kunt participeren.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Honoursprogramma

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je cv zetten, dan biedt de Lerarenopleiding Wiskunde een honoursprogramma voor je aan.

  Ontwikkeling en uitvoering van het honoursprogramma gebeurt onder toezicht van lectoren en onderzoekers in het kenniscentrum talentontwikkeling. Je kunt aanhaken bij één van de onderzoekthema's. Als je het honoursprogramma succesvol hebt gevolgd en afsluit aan het einde van je vierde jaar, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen school per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?
  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Education (B Ed) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Je wordt opgeleid tot leraar met een tweedegraads bevoegdheid. Je mag na je studie lesgeven aan leerlingen van (v)mbo en onderbouw havo en vwo. Lerarenopleidingen in de exacte vakken hebben nog voldoende arbeidsperspectief. Aan leraren wiskunde en natuurkunde is een chronisch tekort.

  Werk je graag met jongeren? Vind je het leuk om leerlingen in een belangrijke levensfase op weg te helpen en een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling? Flexibel, sociaal, creatief, sta je stevig in je schoenen en ben je een tikkeltje idealistisch? Dan is een lerarenopleiding iets voor jou!

  Doorstuderen

  Na het behalen van je tweedegraadsbevoegdheid kun je ervoor kiezen om door te studeren aan een universiteit. Hier kun je via een masteropleiding doorstuderen voor je eerstegraadsbevoegdheid. Bij sommige hogescholen bestaat de mogelijkheid je eerstegraadsbevoegdheid te halen via een hbo-master. Hiermee kun je ook in de bovenbouw van havo, vwo en gymnasium lesgeven.

  Vraag bij de instelling van je keuze naar de mogelijkheden. 

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2014

  Locaties

  Waar ga je studeren?

  Museumpark

  Museumpark 40 3015 CX Rotterdam

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties
  • Lerarenopleiding VO/BVE Natuurkunde voltijd

   Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Hoe werkt een motor? Wat is statische elektriciteit? Wil jij als leraar deze vragen beantwoorden? Volg dan de Lerarenopleiding Natuurkunde vo/bve op Hogeschool Rotterdam.

  • Lerarenopleiding VO/BVE Biologie voltijd

   Waarom sterft leven uit in een vuile sloot? Hoe werkt evolutie? Een leraar biologie weet hier alles van. Wil jij leraar worden, volg de lerarenopleiding vo/bve.

  • Lerarenopleiding VO/BVE Technisch beroepsonderwijs voltijd

   Heb je twee rechterhanden? En vind je het leuk om je kennis en vaardigheden over te dragen? Volg dan de Lerarenopleiding Technisch beroepsonderwijs vo/bve.

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.