Menu Zoeken English
Commerciële Economie

SportMarketing & Management voltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor

 • Taal

  Nederlands

Wist jij dat toen jij geboren werd, Nike zich bijna alleen richtte op basketbal en tennis in Amerika en dat er een aantal Nederlanders verantwoordelijk is voor het succes van Nike?

De sportmarkt is continu in beweging en blijft maar groeien. Dit biedt enorme kansen voor sportorganisaties en bedrijven die sport inzetten als middel. Dankzij de nieuwe behoeften van de consument en de technologische ontwikkelingen, zijn het de innovatieve bedrijven die er met het goud vandoor gaan. Deze gamechangers, zoals Nike, blijven niet hangen in het heden en zijn 24/7 bezig met het doorontwikkelen van hun merk. Wil jij een belangrijke speler worden in de dynamische sportmarkt? Maak dan van je passie je beroep en kies voor de community SportMarketing & Management van de opleiding Commerciële Economie.

Wil jij meer weten over onze community? Volg ons op Instagram @hr_smm

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
SportMarketing & Management voltijd

  Voorlichtingsactiviteiten

  Bekijk het aanbod en meld je aan
  Alles over de open dag van SportMarketing & Management

  Studie in Cijfers

  studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers Laatste wijziging op 25-08-2021 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk

  Toelichting van de opleiding

  De cijfers gelden voor de opleiding Commerciële Economie als geheel. Voor de community's is geen aparte studiebijsluiter beschikbaar. COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees meer op studiekeuze123.nl/corona.

  Arbeidsmarkt

  1,5 jaar na afstuderen

  5%

  Werkloos

  88%

  Werk op niveau

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Kennis

  Kennis is een essentieel onderdeel bij een goede beroepsopleiding. Aan het begin van de opleiding ontwikkel je meer kennis, later ga je meer en meer de praktijk in. De opleiding volg je in één van de vier Rotterdamse werkgelegenheid pijlers. Wij noemen deze pijlers 'community's'. Leer- en werkgemeenschappen van studenten, docenten en bedrijven. Je schrijft je voorafgaand aan de studie in voor de community die het beste past bij je interesses en ambities. Het einddoel van elke community is hetzelfde: het diploma Commerciële Economie. Alleen de weg er naar toe is anders.

  Praktijk

  Je wordt opgeleid tot een breed inzetbare professional in een commerciële werkomgeving. De community's zijn er om je nog beter te verbinden met de praktijk. Er wordt gewerkt met geselecteerde bedrijven uit Rotterdam die zorgen voor het inbrengen van praktijkcases, projecten, stageplaatsen, gastsprekers en praktijkbegeleiders. Dit zorgt voor een duidelijke focus binnen een brede opleiding.

  Persoonlijke ontwikkeling

  Wij vinden het belangrijk dat een student zelf programmaonderdelen kan kiezen. Dit doe je door je stageplaats(en), een minor, je afstudeeropdracht of -onderzoek, je keuzevakken maar ook door te kiezen voor een community.

  Binnen de opleiding Commerciële Economie kun je kiezen uit vier community's, namelijk de Community SportMarketing & Management,  Creative Marketing & Sales, Global Marketing & Sales en Marketing of Social Business. Over de Community SportMarketing & Management heb je op deze pagina al uitgebreid kunnen lezen. 

  Daarnaast kennen we binnen de commerciële opleidingen nog een community. Deze is verbonden aan de opleiding Ondernemerschap & Retail Management, namelijk Entrepreneurship. Bekijk de pagina van Ondernemerschap & Retail Management voor meer informatie.

  Het eerste jaar

  De community SportMarketing & Management kenmerkt zich door een programma vol sportsituaties. In de ‘voorbereiding’ gaan we gezamenlijk naar de Ardennen om kennis te maken met het vak Sportmanagementvaardigheden én met elkaar; voor een succesvol eerste seizoen is het natuurlijk belangrijk om zo snel mogelijk op elkaar ingespeeld te raken. De kennisvakken Sportmarketing, Sportfinance, Communicatievaardigheden en Onderzoeksvaardigheden vormen de ‘trainingen’; hier doe je de kennis en vaardigheden op die je in de ‘wedstrijden’ in de praktijk zal moeten brengen. Tijdens deze ‘wedstrijden’ ga je in samenwerking met andere studenten de uitdaging aan om een oplossing te formuleren voor een sport gerelateerde praktijkopdracht die opgesteld is door onze partners uit de beroepspraktijk. Tevens zou een opleiding als SportMarketing & Management natuurlijk niet compleet zijn zonder een coach; samen met jouw coach ga je aan de slag met de ontwikkeling van jouw persoonlijke talenten om jouw speelstijl zo effectief mogelijk in te leren zetten. Je loopt in het tweede semester stage gedurende 1 dag in de week.

  Na het eerste jaar

  In de hoofdfase bouw je voort op het succes van het eerste seizoen en verdiep je je verder in het sportmarketinglandschap. Hierbij krijgen de praktijkopdrachten die tijdens de ‘wedstrijden’ centraal staan een meer open en complexer karakter. Tevens zal je met een groep medestudenten een eigen initiatief gaan opstarten om de sportparticipatie te verhogen. Andere krakers die de revue passeren in het wedstrijdschema van de hoofdfase zijn de vijf maanden durende stage in jaar drie en de interlandwedstrijden waarbij je deelneemt aan een (inter)nationale studiereis om kennis te maken met sport en sportmarketing in binnen- en buitenland. Gedurende jouw gehele carrière heb je natuurlijk jouw coach aan je zijde om jouw talent verder te blijven ontwikkelen. De grote finalewedstrijd van jouw SportMarketing & Management-carrière wordt gevormd door een afstudeeropdracht bij een organisatie in de sportsector.

  Lesmethoden

  Praktijk

  Bij de community SportMarketing & Management staat de praktijk centraal. In elke periode werk je aan een praktijkproject samen met medestudenten en docenten. Daarnaast ga jij zelf driemaal in de praktijk aan de slag. Dit doe je tijdens je stage jaar één (20 werkdagen), je stage jaar drie (20 weken) en je afstuderen in jaar vier (20 weken).

  Theorie

  In het eerste jaar start je met vakken zoals Sportmarketing, Sportfinance, Communicatie en Marktonderzoek in de sportbranche. Bij het vak Sportmanagementvaardigheden ontwikkel je competenties zoals leidinggeven, teambuilding en coaching. Het praktijkgedeelte vindt plaats in de sporthal. In de hoofdfase ga je met diverse thema’s aan de slag die creativiteit, analytisch vermogen, digitale skills, organisatietalent en psychologie combineren in het domein van marketing en management. Voorbeelden hiervan zijn de thema's 'Branding & Sponsoring', 'Event Management’ en 'Neuromarketing & Big Data'.

  Leren in een sportieve omgeving

  In het eerste en tweede studiejaar worden verschillende belevenisweken georganiseerd. In deze weken organiseren we excursies en bedrijfsbezoeken voor unieke belevenissen met de sportmarketingpraktijk. In het eerste leerjaar start de community in de outdoorbranche en eindigt in de watersportbranche. Ook in het tweede leerjaar eindigen we elke periode met een belevenisweek in het teken van het project. Daarnaast is er een wintersportervaring en in het derde leerjaar is er een internationale ervaring mogelijk. Aan de reizen zijn extra kosten verbonden en voor alle reizen is er, indien relevant, een kosteloos alternatief.

  Keuze en begeleiding

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Begeleiding

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. 

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In het eerste jaar loop je gedurende een korte periode stage bij een onderneming of organisatie uit de sportbranche. In het derde jaar loop je 5 maanden (20 weken) stage in Nederland of het buitenland.

  Speciale studieroutes

  Naast de reguliere route bieden we een aantal speciale studieroutes aan.

  • Vwo-route
   De versnelde vwo-route maakt het voor vwo'ers mogelijk om direct in te stromen in het tweede jaar van de opleiding. In dat jaar combineer je de reguliere vakken van jaar twee met een inhaalprogramma van eerstejaarsvakken. Zo kun je als vwo'er de opleiding binnen drie jaar afronden. 
   Meer informatie over de vwo-route

  • Mbo-route
   De mbo-route maakt het voor mbo-studenten CIOS of Sport & Bewegen niveau 4 mogelijk om de opleiding via een speciaal traject te volgen. Er is een aparte MBO-CIOS sport en bewegen klas. 
   Meer informatie over de mbo-route

  • Topsport-route
   De topsportroute is voor topsporters en talenten in de sport die topsport willen combineren met de community SportMarketing & Management. 
   Meer informatie over de topsport-route

  Afstuderen

  In jaar vier werk je aan een afstudeeropdracht bij een bedrijf of instelling. Eerdere afstudeeropdrachten waren onder andere bij de Nederlandse Volleybal Bond, Rotterdam Topsport, Nike en Coca Cola.

  Internationale mogelijkheden

  Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! Zo heb je de mogelijkheid om je derdejaars stage, een deel van je studie en je afstudeerperiode in het buitenland te voltooien. De opleiding heeft daarvoor een uitgebreid netwerk van partners binnen en buiten Europa waarmee wij jou graag in contact brengen.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente sportmarketeer?

  Wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten? Dan biedt de opleiding een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente sportmarketeer?

  Wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten? Dan biedt de opleiding een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente sportmarketeer?

  Wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten? Dan biedt de opleiding een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Praktijkvoorbeelden

  Werken aan echte projecten uit de praktijk

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Met jouw diploma kun je elke marketingfunctie vervullen, zowel binnen als buiten de sportbranche. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als sales- ­of accountmanager bij een producent van sportkleding of –accessoires, binnen een gemeente om sportparticipatie te verhogen, als eventmanager bij een (top)sportbedrijf of outdoororganisatie, als commercieel manager bij een grote multinational, als sportmarketeer bij een sportmarketing bureau of als projectcoördinator bij een sportbond of sportvereniging.

  Een accountmanager is de schakel tussen de sportorganisatie en de klant. Je bent verantwoordelijk voor een aantal klanten of sportverenigingen van je bedrijf of organisatie. Je denkt met deze klanten ('accounts') mee en investeert op allerlei manieren in hen. Je geeft je klanten advies over hoe zij bijvoorbeeld hun prestaties kunnen verbeteren of kosten kunnen besparen. Je vindt accountmanagers in bijna alle sectoren en branches van de maatschappij. Bijvoorbeeld een accountmanager bij Rabobank.

  Als adviseur van bijvoorbeeld een organisatie zoals Rotterdam SportSupport lever je een bijdrage op veel maatschappelijke terreinen door sportverenigingen te versterken. Diverse projecten als de Schoolsportvereniging, Scoren op Zuid en het Jeugdsportfonds dragen niet alleen bij aan een hogere sportparticipatie, maar leveren ook een positieve bijdrage aan sociale vraagstukken binnen sectoren als gezondheid, welzijn, integratie en veiligheid.

  Als sales­- of accountmanager kun je aan de slag bij een producent van sportkleding of –accessoires.

  Als sportmarketeer kijk en luister je naar de sportconsument. Je helpt sportorganisaties klantgerichter te werken. Je bepaalt commerciële doelstellingen die het best bij het bedrijf passen en vertaalt deze. Aan welke producten of diensten hebben je sportende medemens of sportverenigingen behoefte en hoe kun je op hun vraag inspelen? Bijvoorbeeld een sportmarketeer bij Triple Double.

  Als sportmarktonderzoeker doe je onderzoek naar producten, trends, het imago van een bedrijf en de tevredenheid van klanten. Je verzamelt en analyseert zelfstandig gegevens en peilt de behoeften van de consumenten, bedrijven en organisaties: aan welke producten of diensten hebben je sportende medemens of sportverenigingen behoefte en hoe kun je op hun vraag inspelen? Bijvoorbeeld een onderzoeker in de sportbranche bij het Mulier Instituut.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers Commerciële Economie, HBO-Monitor 2020 (publicatie april 2021)

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

  Wijzig cookie-instellingen