Menu English
Ondernemerschap & Retail Management

Entrepreneurship voltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor

 • Taal

  Nederlands

Jij zit vol energie en barst van nieuwe business-ideeën. In jou schuilt een echte ondernemer. Wij leren je tools om je eigen bedrijf te beginnen of om bij een bedrijf ondernemend te zijn.

Ondernemend, dat ben je. Op welke manier jouw mindset het beste tot zijn recht komt, onderzoek je eerst. Ben je een getalenteerde intrapreneur, en past een ondernemende rol binnen het bedrijfsleven bij jou? Of ben je een entrepreneur en is het oprichten van een eigen bedrijf jouw weg?

Bij de community Entrepreneurship van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management is studeren in de hoogste versnelling. De blokken zijn kort, afwisselend en praktisch. Natuurlijk leer je alles over marketing, productontwikkeling en strategieën, maar niet tijdens eindeloos lange colleges. Met de vakken word je uitgedaagd nieuwe ideeën te bedenken. Dit is ondernemen! Al in je eerste jaar loop je stage. Startups komen vaak langs op school voor inspirerende presentaties en praktijkopdrachten.

Tijdens deze opleiding krijg je veel eigen verantwoordelijkheid. Logisch, want dit hoort bij het ondernemerschap. Betrokken docenten en je coach staan voor je klaar om je te begeleiden. Je ontwikkelt je tot een volwaardige ondernemer. Terwijl je studeert, lanceer jij je eigen bedrijf, met omzet en al. Na je afstuderen bij de community Entrepreneurship, staat jouw business als een huis.

Voorlichtingsactiviteiten

Bekijk het aanbod en meld je aan
Alles over de open dag van Entrepreneurship

Studie in Cijfers

studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
Laatste wijziging op 05-07-2023 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde deze studie (12 opleidingen)

Toelichting van de opleiding

De cijfers gelden voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management als geheel. Voor de community's is geen aparte studiebijsluiter beschikbaar. COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees meer op studiekeuze123.nl/corona.

Arbeidsmarkt

1,5 jaar na afstuderen

4%

Werkloos

85%

Werk op niveau

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Community's

Binnen de opleiding Ondernemerschap & Retail Management kun je kiezen uit twee community's. Naast Entrepreneurship is er nog een community, namelijk de Community Managing New Retail.

Het eerste jaar

Het eerste jaar verken je zowel de rol van intrapreneur, een ondernemende manager, als die van de entrepreneur (ondernemer). Eerst adviseer je met vier of vijf studenten een Rotterdamse ondernemer om impact te maken op de economie, mens en natuur. Op basis van trends laat je zien hoe diens businessmodel toekomstbestendig en dus beter kan worden. En leer je waar een ervaren ondernemer zoal tegenaan loopt. Tegelijkertijd doe je inspiratie en ideeën op om je eigen onderneming vorm te geven. Daarna ga je zelf écht ondernemen. Tijdens de lessen krijg je de juiste kennis just-in-time aangereikt. Ook krijg je individuele coaching. Een vierweekse stage aan het eind van het jaar bij een ervaren ondernemer geeft je een nog duidelijker beeld van het vak. Dicht op de huid van de professional ontdek je of je echt ondernemersbloed hebt.

 

Na het eerste jaar

In jaar 2 werk je met medestudenten als entrepreneur aan een eigen start-up. Je hanteert daarbij het lean start-upmodel dat ook in Silicon Valley groot is. In korte sprints ontwikkel je een product of dienst, test vervolgens je idee of prototype en schaaft steeds bij. Nét zo lang tot het eindproduct exact past bij de wensen van de klant. Ook dit jaar krijg je weer de juiste kennis just-in-time aangereikt.

Vlak voor de start van jaar 3 ga je kiezen: ga je afstuderen als intrapreneur of als entrapreneur? Kies je de laatste optie, dan ga je de selectieprocedure in voor onze Incubator Academy. De meest kansrijke ideeën worden hier uitgewerkt. Kom je door de selectie? Dan werk je in jaar 3 verder aan de groei van je start-up. Dat doe je vanuit onze aparte Incubatorruimte, met coaching van een doorgewinterde mentor uit het bedrijfsleven. Lonkt het ondernemerschap, maar wil je liever eerst proefdraaien in een organisatie? Dan past de rol van intrapreneur je nu beter. Als intrapreneur begin je jaar 3 met een stage van 20 weken. Zoals gebruikelijk in een langdurige stage, doe je onderzoek en breng je advies uit. Wat bij ons wél anders is: je gaat je eigen advies daadwerkelijk in de organisatie implementeren! Het vierde jaar ziet er ongeveer hetzelfde uit als jaar 3, met uitzondering van je minor in het eerste semester. Misschien volg je die wel in het buitenland?

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Je kiest zelf je stage-/afstudeerbedrijf of -bedrijven. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Stage lopen

In het eerste jaar loop je een korte stage gedurende een periode van 4 weken. In het derde jaar is er een fulltime stage van 20 weken. Na deze periode blijf je 2 dagen per weer verbonden aan je stagebedrijf. 

Minors

In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

In de minor ‘Sales en Accountmanagement’ bereid je je in een half jaar voor op een functie als beginnend accountmanager of een (toekomstig) salesmanager. Je bent voortdurend bezig met het verbeteren van je verkoopvaardigheden en kennis van sales. Je leert in de huid kruipen van je klant. Wie is hij? Waar is hij mee bezig? Waar heeft hij behoefte aan en hoe kun jij, als verkoper, daarin voorzien? We bereiken dit door theorie voortdurend af te wisselen met praktijk, in de vorm van rollenspellen, cases en opdrachten.

Heb jij een geweldig businessidee, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je al een eigen bedrijf en kun je wel wat hulp gebruiken? De minor ‘Ondernemen’ helpt je hierbij! Als ondernemer moet je kansen zien en initiatief nemen. Ook het bedrijfsleven vraagt om topmanagers met een grensverleggende mindset. Tijdens de minor krijg je alle noodzakelijke kennis en vaardigheden aangereikt om jouw ondernemerschap verder uit te werken.

 

Student van andere hogeschool?

Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

Afstuderen

In jaar 4 staat naast de minor het afstuderen centraal. De Lean Start-up methodiek is een beproefde aanpak om te komen tot innovatie en groei binnen een bedrijf. Hierbij voer je snelle experimenten uit, waarbij de mogelijke verbeteringen direct doorgevoerd worden. Dat is modern ondernemerschap!

De volgende 4 fases zijn bij deze nieuwe vorm van afstuderen te herkennen:

 • Fase 1: Je zoekt een organisatie binnen het MKB.
 • Fase 2: Je bereidt je voor op het afstuderen en verzamelt informatie en achterhaalt groeikansen.
 • Fase 3: Je bent bij jouw (eigen) bedrijf bezig om testen en/of experimenten uit te voeren, die daadwerkelijk leiden tot groei!
 • Fase 4: Je presenteert je geboekte resultaten bij jouw bedrijf en je ontwikkeling op het gebied van competenties laat je op school zien . 

Vervolgens heb je een mooie basis gelegd om als ondernemende manager of als ondernemer aan de slag te gaan! Wil je meer weten over het traject, bekijk het onderstaand filmpje.

Internationale mogelijkheden

Als ondernemer weet je dat er ook via het buitenland waarde te creëren is. En juist ook in andere landen vinden boeiende innovaties plaats. De opleiding heeft veel toonaangevende buitenlandse partners, die graag vertellen hoe ondernemerschap eruitziet op bijvoorbeeld de Amerikaanse, Chinese, Spaanse of Poolse markt. In het derde studiejaar kun je kiezen voor een buitenlandstage, en in het vierde jaar is het mogelijk een minor te volgen bij een internationale partner van de Hogeschool Rotterdam Business School.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?

Dan biedt de opleiding Ondernemerschap & Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?

Dan biedt de opleiding Ondernemerschap & Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
5 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week
5 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Beroepen

Na je afstuderen kun je op veel verschillende plekken terecht. Een afgestudeerde wordt bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer van een eigen zaak (midden- en kleinbedrijf), manager van een afdeling inkoop of verkoop, filiaalmanager van een winkel of consultant. Je adviseert bedrijven en zelfstandig ondernemers over aspecten van ondernemen en bedrijfsvoering.

Entrepreneur

Je bent een zelfstandig ondernemer die door start-ups nieuwe banen in Rotterdam en omgeving creëert.

Intrapreneur

Je bent ondernemend manager van een afdeling of businessunit bij een grotere MKB-onderneming. Je bent leidend bij innovatietrajecten en je benut nieuwe kansen. Ook daar creëer jij nieuwe banen voor de inwoners van Rotterdam.

Huidige arbeidsmarkt

Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2022 (publicatie mei 2023)

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties