Toelichting van de opleiding
De cijfers gelden voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management als geheel. Voor de community's is geen aparte studiebijsluiter beschikbaar. COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees meer op studiekeuze123.nl/corona.
Arbeidsmarkt
1,5 jaar na afstuderen
Werkloos
Werk op niveau
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Community's
Binnen de opleiding Ondernemerschap & Retail Management kun je kiezen uit twee community's. Naast Entrepreneurship is er nog een community, namelijk de Community Managing New Retail.
Het eerste jaar
Het eerste jaar ga je de rol van intrapreneur (ondernemende manager) verkennen. Als team van vier of vijf studenten word je gekoppeld aan een Rotterdamse ondernemer, die jullie gedurende het jaar helpen met praktijkproblemen. Jullie spotten bijvoorbeeld trends waarmee de ondernemer het businessmodel kan aanscherpen, of geven advies om de website te verbeteren. Tijdens de lessen krijg je de juiste kennis just-in-time aangereikt. Ook krijg je alvast individuele coaching om je klaar te stomen voor het toekomstige ondernemerschap. Tijdens een vierweekse stage aan het eind van het jaar, bereid je je voor op de rol van entrepreneur (ondernemer). Je loopt intensief met een ondernemer mee voor een nog duidelijker beeld van het vak. Hoe gaat hij of zij om met personeel, klanten en leveranciers? Wat gebeurt er op een doorsnee dag? En zie je hoe de minder leuke kanten van het vak hem of haar nóg beter maken? Dicht op de huid van de professional ondervind je of er echt ondernemersbloed door jouw aderen stroomt.
Het eerste jaar ga je 3 dagen per week naar school. De dag die overblijft, is voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je doet ervaring op waarmee jij je straks écht kunt onderscheiden in de branche. Start jij naast je studie een onderneming? Zoek je een bijbaan om je ondernemende vaardigheden te vergroten of geef jij een lokale ondernemer advies? It’s up to you!
Na het eerste jaar
In jaar 2 werk je met medestudenten als entrepreneur aan een eigen start-up. Je hanteert daarbij het lean start-upmodel dat ook in Silicon Valley groot is. In korte sprints ontwikkel je een product of dienst, test vervolgens je idee of prototype en schaaft steeds bij. Nét zo lang tot het eindproduct exact past bij de wensen van de klant. Ook dit jaar krijg je weer de juiste kennis just-in-time aangereikt.
Vlak voor de start van jaar 3 ga je kiezen: ga je afstuderen als intrapreneur of als entrapreneur? Kies je de laatste optie, dan ga je de selectieprocedure in voor onze Incubator Academy. De meest kansrijke ideeën worden hier uitgewerkt. Kom je door de selectie? Dan werk je in jaar 3 verder aan de groei van je start-up. Dat doe je vanuit onze aparte Incubatorruimte, met coaching van een doorgewinterde mentor uit het bedrijfsleven. Lonkt het ondernemerschap, maar wil je liever eerst proefdraaien in een organisatie? Dan past de rol van intrapreneur je nu beter. Als intrapreneur begin je jaar 3 met een stage van 20 weken. Zoals gebruikelijk in een langdurige stage, doe je onderzoek en breng je advies uit. Wat bij ons wél anders is: je gaat je eigen advies daadwerkelijk in de organisatie implementeren! Het vierde jaar ziet er ongeveer hetzelfde uit als jaar 3, met uitzondering van je minor in het eerste semester. Misschien volg je die wel in het buitenland?
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Je kiest zelf je stage-/afstudeerbedrijf of -bedrijven. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In het eerste jaar loop je een korte stage gedurende een periode van 4 weken. In het derde jaar is er een fulltime stage van 20 weken. Na deze periode blijf je 2 dagen per weer verbonden aan je stagebedrijf.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.
In de minor ‘Sales en Accountmanagement’ bereid je je in een half jaar voor op een functie als beginnend accountmanager of een (toekomstig) salesmanager. Je bent voortdurend bezig met het verbeteren van je verkoopvaardigheden en kennis van sales. Je leert in de huid kruipen van je klant. Wie is hij? Waar is hij mee bezig? Waar heeft hij behoefte aan en hoe kun jij, als verkoper, daarin voorzien? We bereiken dit door theorie voortdurend af te wisselen met praktijk, in de vorm van rollenspellen, cases en opdrachten.
Heb jij een geweldig businessidee, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je al een eigen bedrijf en kun je wel wat hulp gebruiken? De minor ‘Ondernemen’ helpt je hierbij! Als ondernemer moet je kansen zien en initiatief nemen. Ook het bedrijfsleven vraagt om topmanagers met een grensverleggende mindset. Tijdens de minor krijg je alle noodzakelijke kennis en vaardigheden aangereikt om jouw ondernemerschap verder uit te werken.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
In jaar 4 staat naast de minor het afstuderen centraal. De Lean Start-up methodiek is een beproefde aanpak om te komen tot innovatie en groei binnen een bedrijf. Hierbij voer je snelle experimenten uit, waarbij de mogelijke verbeteringen direct doorgevoerd worden. Dat is modern ondernemerschap!
De volgende 4 fases zijn bij deze nieuwe vorm van afstuderen te herkennen:
- Fase 1: Je zoekt een organisatie binnen het MKB.
- Fase 2: Je bereidt je voor op het afstuderen en verzamelt informatie en achterhaalt groeikansen.
- Fase 3: Je bent bij jouw (eigen) bedrijf bezig om testen en/of experimenten uit te voeren, die daadwerkelijk leiden tot groei!
- Fase 4: Je presenteert je geboekte resultaten bij jouw bedrijf en je ontwikkeling op het gebied van competenties laat je op school zien .
Vervolgens heb je een mooie basis gelegd om als ondernemende manager of als ondernemer aan de slag te gaan! Wil je meer weten over het traject, bekijk het onderstaand filmpje.
Internationale mogelijkheden
Als ondernemer weet je dat er ook via het buitenland waarde te creëren is. En juist ook in andere landen vinden boeiende innovaties plaats. De opleiding heeft veel toonaangevende buitenlandse partners, die graag vertellen hoe ondernemerschap eruitziet op bijvoorbeeld de Amerikaanse, Chinese, Spaanse of Poolse markt. In het derde studiejaar kun je kiezen voor een buitenlandstage, en in het vierde jaar is het mogelijk een minor te volgen bij een internationale partner van de Hogeschool Rotterdam Business School.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
-
Economie 1 - Trends en ontwikkelingen
Economie 1 - Trends en ontwikkelingen
Het leren herkennen van belangrijke trends en ontwikkelingen.
-
Onderzoek 1 - Onderzoeksmethoden en -technieken
Onderzoek 1 - Onderzoeksmethoden en -technieken
Het leren gebruiken van de juiste onderzoeksmethoden en -technieken.
-
Economie 2 - in kaart brengen bedrijfstak
Economie 2 - in kaart brengen bedrijfstak
Het in kaart brengen van de bedrijfstak.
-
Project 1 - Advies trends en ontwikkelingen
Project 1 - Advies trends en ontwikkelingen
De ondernemer adviseren over trends en ontwikkelingen.
-
Bedrijfseconomie 2 - Vergelijken financiële positie
Bedrijfseconomie 2 - Vergelijken financiële positie
De financiële positie van je bedrijf vergelijken met die van concurrenten.
- Ondersteunend onderwijs Bedrijfseconomie 1
-
Skills
Skills
Feedback geven & Rapporteren.
-
Engels
Engels
General English 1.
- Talentontwikkeling
Onderwijsperiode 2
-
Marketing 1 - Het leren kennen van een klant
Marketing 1 - Het leren kennen van een klant
Het leren kennen van de klant.
-
Onderzoek 2 - Het afnemen van interviews
Onderzoek 2 - Het afnemen van interviews
Het afnemen van interviews.
-
Economie 3 - Bedrijfsstrategie
Economie 3 - Bedrijfsstrategie
Het bepalen van de juiste bedrijfsstrategie voor het creëren van nieuwe markten.
-
Onderzoek 3 - Het afnemen van enquêtes
Onderzoek 3 - Het afnemen van enquêtes
Het afnemen van enquêtes.
-
Project 2 - Bepalen en presenteren nieuwe markten
Project 2 - Bepalen en presenteren nieuwe markten
Het bepalen en presenteren van nieuwe markten voor de ondernemer.
-
Skills
Skills
Visueel denken & Presenteren
-
Engels
Engels
Presenting Market Research.
- Talentontwikkeling
Onderwijsperiode 3
-
Economie 4 - Inrichten van een businessmodel
Economie 4 - Inrichten van een businessmodel
Aan de hand van bouwstenen het businessmodel inrichten.
-
Economie 5 - Leren hoe organisaties werken
Economie 5 - Leren hoe organisaties werken
Het leren hoe organisaties werken.
- Ondersteunend onderwijs Bedrijfseconomie 3
-
Bedrijfseconomie 4 - Financieel management
Bedrijfseconomie 4 - Financieel management
Het ontwikkelen van financiële management informatie.
-
Marketing 2 - Merk en online marketingcommunicatie
Marketing 2 - Merk en online marketingcommunicatie
Het vormgeven van het merk en online marketingcommunicatie.
-
Project 3 - Presenteren businessmodel
Project 3 - Presenteren businessmodel
Het nieuwe businessmodel presenteren via een website voor de ondernemer.
-
Skills
Skills
Solliciteren & Stage.
-
Engels
Engels
Writing Web Content.
- Talentontwikkeling
Onderwijsperiode 4
-
Talentontwikkeling en Stage
Talentontwikkeling en Stage
Het ontwikkelen van je ondernemerstalenten/ in de praktijk leren van een ondernemer.
Onderwijsperiode 1
- Testing
- Value Proposition Design
-
Project 1 - Finding the Job to be Done
Project 1 - Finding the Job to be Done
Finding the Job to be Done.
-
Skills
Skills
Pitchen & Overtuigen.
-
Engels
Engels
General English 2
- Talentontwikkeling
- Trend Driven Innovation
- Co-creation & Innovation
Onderwijsperiode 2
- Content Creation
- Channels
- Customer Relations
- Growth Hacking
-
Project 2 - Creating Value for your Customer
Project 2 - Creating Value for your Customer
Creating Value for your Customers
-
Skills
Skills
Sales
-
Engels
Engels
Customer Interaction
- Talentontwikkeling
Onderwijsperiode 3
- Costs & Revenues
- Key Activity Sales
-
Project 3 - Creating Value for your Business
Project 3 - Creating Value for your Business
Creating Value for your Business.
-
Skills
Skills
Samenwerken & Netwerken + Leiderschap.
-
Engels
Engels
Writing for Business.
- Talentontwikkeling
- Future of Entrepreneurship
- Emerging Technologies
Onderwijsperiode 4
- Talentontwikkeling
- Internship Preparation
Onderwijsperiode 1
- Internship and Talent Development
Onderwijsperiode 2
- Internship and Talent Development
Onderwijsperiode 3
- Change Management
- Market Exploration
- Project and Talent Development: Implementation
Onderwijsperiode 4
- Business Model Innovation
- E-business
- Project and Talent Development: Implementation
Onderwijsperiode 1
- Minor
- Voorbereiding eindfase-opdracht
Onderwijsperiode 2
- Minor
- Voorbereiding eindfase-opdracht
Onderwijsperiode 3
- Eindfase-opdracht
- Studieloopbaanbegeleiding
Onderwijsperiode 4
- Eindfase-opdracht
Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?
Dan biedt de opleiding Ondernemerschap & Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.
Onderwijsperiode 1
Onderwijsperiode 2
Onderwijsperiode 3
- Costs & Revenues
- Key Activity Sales
- Key Resource Branding
- Co-creating with Key Partners
-
Project 3
Project 3
Het nieuwe businessmodel presenteren via een website voor de ondernemer.
-
Project 3
Project 3
Creating Value for your Business.
-
Skills
Skills
Samenwerken & Netwerken + Leiderschap.
-
Engels
Engels
Writing for Business.
- Talentontwikkeling
Onderwijsperiode 4
- Launching your Business
- Talentontwikkeling
Onderwijsperiode 1
- Internship and Talent Development
Onderwijsperiode 2
- Internship and Talent Development
Onderwijsperiode 3
- Project and Talent Development: Implementation
-
Kennisvakken
Kennisvakken
- Market Exploration
- Creativity and Design Thinking
- Change Management
- E-business
- Consumer Behaviour
- Business Model Innovation
Onderwijsperiode 4
- Project and Talent Development: Implementation
-
Kennisvakken
Kennisvakken
- Customer Acquisition
- Growth Hacking & Channel Stacking
- Supply Chain Management
Onderwijsperiode 1
- Minor
- Voorbereiding eindfase-opdracht
Onderwijsperiode 2
- Minor
- Voorbereiding eindfase-opdracht
Onderwijsperiode 3
- Eindfase-opdracht
Onderwijsperiode 4
- Eindfase-opdracht
Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?
Dan biedt de opleiding Ondernemerschap & Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Na je afstuderen kun je op veel verschillende plekken terecht. Een afgestudeerde wordt bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer van een eigen zaak (midden- en kleinbedrijf), manager van een afdeling inkoop of verkoop, filiaalmanager van een winkel of consultant. Je adviseert bedrijven en zelfstandig ondernemers over aspecten van ondernemen en bedrijfsvoering.
Entrepreneur
Je bent een zelfstandig ondernemer die door start-ups nieuwe banen in Rotterdam en omgeving creëert.
Intrapreneur
Je bent ondernemend manager van een afdeling of businessunit bij een grotere MKB-onderneming. Je bent leidend bij innovatietrajecten en je benut nieuwe kansen. Ook daar creëer jij nieuwe banen voor de inwoners van Rotterdam.