Menu Zoeken English
Ondernemerschap & Retail Management

Entrepreneurship voltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor

 • Taal

  Nederlands

Is het jouw droom om een bedrijf te runnen, of wil je alles leren om een start-up op te starten? Volg dan de community Entrepreneurship van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management.

Werk jij altijd aan nieuwe projecten, weet je wat je wilt en ben je een echte doorzetter? Grote kans dat er ondernemersbloed door je aderen stroomt!

De Community Entrepreneurship is een groep studenten, docenten en bedrijven binnen de opleiding Ondernemerschap & Retail Management. Bij ons draait alles om ondernemen en ondernemend zakendoen. In jaar 1 verken je de rol van intrapreneur: je leert actief kansen grijpen om een bestaand bedrijf te laten groeien. In jaar 2 ga je aan de slag met een eigen startup, om zo de rol van entrepreneur te verkennen. Daarna, in jaar 3, ga je verder met de rol die het best bij je past. Je bouwt een goed netwerk op en doet een schat aan ervaring op. Al tijdens je studie!

Nieuwe mogelijkheden zien en creëren, mensen meenemen in je idee en je nek uit durven steken: allemaal vaardigheden die je bij ons (door)ontwikkelt.

In deze opleiding dagen we je continu uit en leggen we de lat hoog. Zo krijg je telkens de kans het beste van jezelf te laten zien. Je werkt in korte sprints, zodat je steeds voor een nieuwe uitdaging staat. Met elk succes dat je viert, zie je hoe snel je vooruitgaat! Een belangrijk onderdeel van de opleiding is samenwerken. Want ook al ben je een tikkeltje eigenwijs, de toekomst vraagt om partijen die de handen ineenslaan. Bijvoorbeeld om internationale uitdagingen gezamenlijk te tackelen, met elkaar producten en verkoopconcepten te ontwikkelen, of samen te werken aan circulariteit. Met welke andere ondernemers kun je samenwerken aan een duurzame toekomst?

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
Entrepreneurship voltijd

  Studie in Cijfers

  studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers Laatste wijziging op 25-08-2021 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk

  Toelichting van de opleiding

  De cijfers gelden voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management als geheel. Voor de community's is geen aparte studiebijsluiter beschikbaar. COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees meer op studiekeuze123.nl/corona.

  Arbeidsmarkt

  1,5 jaar na afstuderen

  3%

  Werkloos

  72%

  Werk op niveau

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Community's

  Binnen de opleiding Ondernemerschap & Retail Management kun je kiezen uit twee community's. Naast Entrepreneurship is er nog een community, namelijk de Community Managing New Retail.

  Het eerste jaar

  Het eerste jaar ga je de rol van intrapreneur verkennen. Als team van vier of vijf studenten word je gekoppeld aan een Rotterdamse ondernemer, die jullie gedurende het jaar helpen met praktijkproblemen. Jullie spotten bijvoorbeeld trends waarmee de ondernemer het businessmodel kan aanscherpen, of geven advies om de website te verbeteren. Tijdens de lessen krijg je de juiste kennis just-in-time aangereikt. Ook krijg je alvast individuele coaching om je klaar te stomen voor het toekomstige ondernemerschap. Tijdens een vierweekse stage aan het eind van het jaar, bereid je je voor op de rol van entrepreneur. Je loopt intensief met een ondernemer mee voor een nog duidelijker beeld van het vak. Hoe gaat hij of zij om met personeel, klanten en leveranciers? Wat gebeurt er op een doorsnee dag? En zie je hoe de minder leuke kanten van het vak hem of haar nóg beter maken? Dicht op de huid van de professional ondervind je of er echt ondernemersbloed door jouw aderen stroomt.

  Het eerste jaar ga je 4 dagen per week naar school. De dag die overblijft, is voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je doet ervaring op waarmee jij je straks écht kunt onderscheiden in de branche. Start jij naast je studie een onderneming? Zoek je een bijbaan om je ondernemende vaardigheden te vergroten of geef jij een lokale ondernemer advies? It’s up to you!

  Na het eerste jaar

  In jaar 2 werk je met medestudenten als entrepreneur aan een eigen start-up. Je hanteert daarbij het lean start-upmodel dat ook in Silicon Valley groot is. In korte sprints ontwikkel je een product of dienst, test vervolgens je idee of prototype en schaaft steeds bij. Nét zo lang tot het eindproduct exact past bij de wensen van de klant. Ook dit jaar krijg je weer de juiste kennis justin- time aangereikt.

  Vlak voor de start van jaar 3 ga je kiezen: ga je afstuderen als intrapreneur of als entrapreneur? Kies je de laatste optie, dan ga je de selectieprocedure in voor onze Incubator Academy. De meest kansrijke ideeën worden hier uitgewerkt. Kom je door de selectie? Dan werk je in jaar 3 verder aan de groei van je start-up. Dat doe je vanuit onze aparte Incubatorruimte, met coaching van een doorgewinterde buddy uit het bedrijfsleven. Lonkt het ondernemerschap, maar wil je liever eerst proefdraaien in een organisatie? Dan past de rol van intrapreneur je nu beter. Als intrapreneur begin je jaar 3 met een stage van 20 weken. Zoals gebruikelijk in een langdurige stage, doe je onderzoek en breng je advies uit. Wat bij ons wél anders is: je gaat je eigen advies daadwerkelijk in de organisatie implementeren! Het vierde jaar ziet er ongeveer hetzelfde uit als jaar 3, met uitzondering van je minor in het eerste semester. Misschien volg je die wel in het buitenland?

  Keuze en begeleiding

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Je kiest zelf je stage-/afstudeerbedrijf of -bedrijven. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Begeleiding

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In het eerste jaar loop je een korte stage gedurende een periode van 4 weken. In het derde jaar is er een fulltime stage van 20 weken. Na deze periode blijf je 2 dagen per weer verbonden aan je stagebedrijf. 

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  In de minor ‘Sales en Accountmanagement’ bereid je je in een half jaar voor op een functie als beginnend accountmanager of een (toekomstig) salesmanager. Je bent voortdurend bezig met het verbeteren van je verkoopvaardigheden en kennis van sales. Je leert in de huid kruipen van je klant. Wie is hij? Waar is hij mee bezig? Waar heeft hij behoefte aan en hoe kun jij, als verkoper, daarin voorzien? We bereiken dit door theorie voortdurend af te wisselen met praktijk, in de vorm van rollenspellen, cases en opdrachten.

  Heb jij een geweldig businessidee, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je al een eigen bedrijf en kun je wel wat hulp gebruiken? De minor ‘Ondernemen’ helpt je hierbij! Als ondernemer moet je kansen zien en initiatief nemen. Ook het bedrijfsleven vraagt om topmanagers met een grensverleggende mindset. Tijdens de minor krijg je alle noodzakelijke kennis en vaardigheden aangereikt om jouw ondernemerschap verder uit te werken.

   

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  In jaar 4 staat naast de minor het afstuderen centraal. De Lean Start-up methodiek is een beproefde aanpak om te komen tot innovatie en groei binnen een bedrijf. Hierbij voer je snelle experimenten uit, waarbij de mogelijke verbeteringen direct doorgevoerd worden. Dat is modern ondernemerschap!

  De volgende 4 fases zijn bij deze nieuwe vorm van afstuderen te herkennen:

  • Fase 1: Je zoekt een organisatie binnen het MKB.
  • Fase 2: Je bereidt je voor op het afstuderen en verzamelt informatie en achterhaalt groeikansen.
  • Fase 3: Je bent bij jouw (eigen) bedrijf bezig om testen en/of experimenten uit te voeren, die daadwerkelijk leiden tot groei!
  • Fase 4: Je presenteert je geboekte resultaten bij jouw bedrijf en je ontwikkeling op het gebied van competenties laat je op school zien . 

  Vervolgens heb je een mooie basis gelegd om als ondernemende manager of als ondernemer aan de slag te gaan! Wil je meer weten over het traject, bekijk het onderstaand filmpje.

  Internationale mogelijkheden

  Als ondernemer weet je dat er ook via het buitenland waarde te creëren is. En juist ook in andere landen vinden boeiende innovaties plaats. De opleiding heeft veel toonaangevende buitenlandse partners, die graag vertellen hoe ondernemerschap eruitziet op bijvoorbeeld de Amerikaanse, Chinese, Spaanse of Poolse markt. In het derde studiejaar kun je kiezen voor een buitenlandstage, en in het vierde jaar is het mogelijk een minor te volgen bij een internationale partner van de Hogeschool Rotterdam Business School.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?

  Dan biedt de opleiding Ondernemerschap & Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?

  Dan biedt de opleiding Ondernemerschap & Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Na je afstuderen kun je op veel verschillende plekken terecht. Een afgestudeerde wordt bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer van een eigen zaak (midden- en kleinbedrijf), manager van een afdeling inkoop of verkoop, filiaalmanager van een winkel of consultant. Je adviseert bedrijven en zelfstandig ondernemers over aspecten van ondernemen en bedrijfsvoering.

  Entrepreneur

  Je bent een zelfstandig ondernemer die door start-ups nieuwe banen in Rotterdam en omgeving creëert.

  Intrapreneur

  Je bent ondernemend manager van een afdeling of businessunit bij een grotere MKB-onderneming. Je bent leidend bij innovatietrajecten en je benut nieuwe kansen. Ook daar creëer jij nieuwe banen voor de inwoners van Rotterdam.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2020 (publicatie april 2021)

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

  Wijzig cookie-instellingen