Menu English

Sales & Accountmanagement voltijd

 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Associate degree, ook beschikbaar in deeltijd

 • Taal

  Nederlands

Passie voor sales en wil je leren hoe je dit toepast in je toekomstige salesbaan? Bij Sales & Accountmanagement ben je aan het juiste adres. Deze opleiding maakt van jou de commerciële professional.

Het vakgebied verandert. Door de opkomst van het internet verandert het oriëntatie- en koopproces van de klant. De klant wordt steeds slimmer en veeleisender. Om hierop in te kunnen spelen, moeten bedrijven hun verkoopproces aanpassen en op geheel nieuwe wijze relaties opbouwen met potentiële klanten. En dit vergt een ander type verkoper. Meer dan ooit hebben bedrijven proactieve mensen met een brede kennis over salestoepassingen en specialisme in het koop- en verkoopproces nodig. En die moeten ook nog eens kunnen inspelen op de flexibiliteitseisen van de consument.

De voltijdopleiding Sales & Accountmanagement speelt op deze ontwikkelingen in. Na een eerste oriëntatie op het vakgebied ga je in deze opleiding al snel aan de slag met het oplossen van vraagstukken uit de praktijk. Hoe zorg je dat je klanten vindt, binnen haalt en binnen houdt. Een goede verkoper onderscheidt zich daarbij op vaardigheden en houding. Je leert daarom niet alleen over het koop- en verkoopproces, maar werkt ook aan je salesvaardigheden, saleshouding en jouw persoonlijke ontwikkeling. Jij krijgt de tools aangereikt om het beste uit jezelf te halen. Zowel op school als in het contact met bedrijven in sales experiences en stages.

De studie is gebaseerd op de fases van het verkoopproces: Marketing, Sales en Aftersales. In het tweede jaar krijg je verdieping met Customer Experience Management, Key-Accountmanagement en Sales Leadership. Je studeert af op een door jou gekozen sales onderwerp.

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Het eerste jaar

Het eerste jaar start met een oriëntatie op het salesvak. In deze periode laten we je kennis maken met wat sales anno nu inhoudt. Welke trends en ontwikkelingen er zijn. Daarnaast besteden we in deze periode veel aandacht aan je salesvaardigheden.

Het vinden van jouw klanten en hoe je die bereikt staat centraal in periode 2. Het thema in deze periode is Marketing. Hoe profileer je jouw bedrijf zowel online als offline. Je gaat aan de slag met Digitale Salesvaardigheden en Fysieke Salesvaardigheden zoals onder meer Cold Calling. Ook hier is aandacht voor de ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Thema van periode 3 is Sales. Je gaat in gesprek met je klant. In deze periode leer je hoe je het aanbod afstemt op de behoeftes en wensen van de klant. Wat zijn nu eigenlijk de kenmerken van het aanbod en hoe kunnen we dit omzetten? Je verzamelt alle benodigde kennis van je klant en hoe je die verbindt aan het aanbod van het bedrijf. Je analyseert de interne verkoopcyclus van de organisatie, wat gaat goed, wat kan beter. Je ontwikkelt je verder in je verkoopvaardigheden met meer complexe klantgesprekken.

In de laatste periode van jaar 1 staat Aftersales centraal. Welke afspraken maak je met je klant? Hoe leg je die vast? Waar moet je op letten? Wat is de rol van algemene voorwaarden? Hoe houd je de klant die je binnen hebt gehaald tevreden? Hoe kun je de klant uitbreiden? Hoe houd je goed contact met de klant ook als het even wat minder gaat? Hoe breng je klanttevredenheid in beeld en wat doe je om die te verhogen? Je leert vaardigheden om klachten om te zetten in kansen.

Het tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je jouw kennis met Customer Experience Management, of wel klantbelevingsmanagement. Hoe ziet de Customer Journey er uit? Wat beleeft de klant in elk contact met het bedrijf? Hoe verbind je daarbij de online met de offline wereld? Hoe zorg je voor een onuitwisbare indruk, ook in je gesprek?

Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor een aantal klanten van een bedrijf. Hoe beheer je die? Hoe ga je om met grote klanten, jouw key-accounts? Hoe behartig je de belangen van jouw klanten binnen je organisatie? Welke invloed kun je uitoefenen op de organisatorische aspecten van het ordertraject? Je ontwikkelt je verkoopvaardigheden in complexe klantcontacten met meerdere belanghebbenden.

In periode 3 ga je aan de slag met Sales Leadership. Hoe is de salesorganisatie van een bedrijf ingericht? Hoe breng je die in beeld? Hoe maak je de kwaliteit van de sales zichtbaar? Welke verbetermogelijkheden zijn er? Hoe kun je daar invulling geven? Hoe zorg je voor draagvlak en dat verbeteringen ook echt doorgevoerd worden? Verkopen van je plannen doe je ook intern. Je leert vaardigheden om collega’s en eventueel klanten mee te nemen in jouw verbetervoorstellen.

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Ondersteuning

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Stage lopen

Sales leer je door te doen. Daarom is er veel tijd ingeruimd om bij bedrijven ervaring op te doen. In het tweede deel van het eerste jaar ben je 2 dagen per week bij een bedrijf voor jouw sales experience. In de eerste drie periodes van jaar 2 werk je 3 dagen per week bij een bedrijf, jouw sales boost.

Afstuderen

In de laatste periode studeer je af en bereid je je voor op een complex verkoopgesprek. Je voert dat gesprek met een acteur en je wordt beoordeeld door twee beoordelaars.

Daarnaast verdiep je je in een door jou gekozen sales onderwerp en verbindt dat met jouw belangrijkste persoonlijke ontwikkeling. Je presenteert dat aan jouw netwerk en je toont je expert op het gekozen onderwerp. Na je presentatie word je geïnterviewd door twee beoordelaars.

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroepen

Met Sales & Accountmanagement kun je vele kanten op binnen verschillende sectoren. Zo kun je gaan werken bij een commercieel bedrijf, maar ook bij de overheid.

Het profiel van de opleiding is breed en gericht op een verscheidenheid aan contexten, sectoren, bedrijfsprocessen en functieprofielen. Je kunt daarom in diverse sectoren aan het werk. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Sales representatieve
 • Commercieel medewerker
 • Medewerker relatiebeheer
 • Junior salesmanager
 • Verkoopadviseur of leidinggevende binnendienst/buitendienst
 • Accountmanager

Doorstuderen

Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

Bekijk je doorstroommogelijkheden

Locatie

Waar ga je studeren?

 

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen