Vraag de brochure aan
Brochure aanvragen
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Thema's
Ondernemen bestaat uit acht periodes van tien weken; vier periodes per jaar. Steeds staat een thema centraal. Zoals: de concurrent, de markt, de eigen onderneming of het ontwikkelen van creatieve concepten als ondernemer of ondernemende manager. Je volgt per periode de nodige cursussen, je neemt deel aan een projectweek en een project van zeven weken. Met deze ideale mix van theorie en praktijk verkrijg je de juiste ondernemersvaardigheden die je na je studie direct in de praktijk kunt inzetten.
Programma
Ondernemen is opgebouwd rond de vijf kerncompetenties van ‘ondernemen’:
- Marketing: je leert de markt te analyseren, hoe je een businessplan schrijft en welke marketingmiddelen je kunt inzetten om je doelgroep beter te bereiken.
- Finance: je leert je verkoopprijs te bepalen, een kredietaanvraag te schrijven en een boekhouding op orde te houden.
- Communicatieve vaardigheden: je leert een goede businesspitch te geven, hoe je je product of dienst verkoopt, maar ook het spreken en presenteren in het Engels.
- Ondernemen: Je leert de fijne kneepjes van ondernemerschap kennen. Hierbij kun je denken aan leren organiseren, het starten van een eigen bedrijf en succesvol ondernemer worden.
- Persoonlijke ontwikkeling: Al vanaf jouw eerste kennismakingsgesprek met de opleiding word je gecoacht op je ondernemershouding. Dit gaat door tot eind jaar 2.
De opleiding biedt een mooie balans tussen theorie en praktijk. Elke periode staat in het teken van een project. Hier ga je in teamverband een ondernemersvraagstuk aanpakken. Je doet hiermee praktijkervaring op en je bouwt tegelijkertijd aan je netwerk.
In het tweede studiejaar krijg je de kans om een start up op te zetten. Alleen of in een team! Je gaat ondernemen. Je leert in de eerste helft van het jaar vooral het ondernemersproces. In de tweede helft van het jaar doe je onderzoek en schrijf je jouw businessplan.
Keuze en ondersteuning
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een studieloopbaancoach die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Afstuderen
De afstudeeropdracht bestaat uit:
- Een strategisch plan voor een bedrijf en een businessplan voor een door jou te starten onderneming schrijven.
- Onderdelen voor het Certificaat Ondernemerschap.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenPeriode 1
- Inleiding marketing
- Uitvoeren kredietaanvraag in crisistijd
- Rapporteren/Formuleren
- Vergaderen/Samenwerken
- Deskresearch
- Project Meet the Market
- Bijspijkeren Ad Ondernemen
- Studieloopbaancoaching
Periode 2
- Marketing in de mix
- Engels: Get that job
- Prijsbepalen
- Human Zoo theorie
- Presenteren
- Project Face the Enemy
- Studieloopbaancoaching (SLC)
Periode 3
- Engels: Decisive Business Meetings
- Conceptontwikkeling
- Hoe voer ik een boekhouding?
- Omgaan met verschillende klantentypes
- Project Human Zoo
- Studieloopbaancoaching (SLC)
Periode 4
- Ondernemen is een keuze I
- Marktonderzoek
- Engels: Speak like a pro
- Het aannemen van personeel
- Project Creatief Ondernemen
- Keuzecursus
- Studieloopbaancoaching
Periode 1
- Engels: Onderhandelen
- Marketingplan
- Organisatiekunde
- Geld maakt gelukkig I
- Onderzoek , methoden & technieken
- Sales
- ADO Businessplan I & Experience week
- Studieloopbaancoaching (SLC)
Periode 2
- Brandmanagement
- E-Business
- Geld maakt gelukkig II
- Praktisch bedrijfsrecht
- Presenteren II
- Engels: Presenteren
- Businessplan II & E-business week
- Studieloopbaancoaching
Periode 3
- Marketing 21e eeuw
- Engels: Businessplan
- Bedrijfsovername
- Ondernemen is een keuze II
- Voorbereiding Afstudeeropdracht
- Meet the people: Netwerken
- Studieloopbaancoaching
Periode 4
- Afstudeeropdracht
- Verdedigen Afstudeeropdracht
- Studieloopbaancoaching
- Keuzecursus
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
- Praktijk
- Theorie
- Keuzeruimte
- Begeleiding
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Alumni
De Rotterdam Academy heeft een gezamenlijke alumniverenging voor de opleidingen Ondernemen, Management, Maintenance & Mechanics, Engineering en Pedagogisch Educatief Professional.
'Linked-Out' is een jonge netwerkorganisatie die afgestudeerden, het beroepenveld en huidige studenten bijeen brengt. We vinden het belangrijk contact te onderhouden met oud-studenten om zo de relatie en de interactie met het beroepenveld vorm te geven en uit te bouwen.
Blijf op de hoogte en meld je aan voor de LinkedIn-groep van alumnivereniging Linked-Out.
Beroepen
Na de opleiding kun je je eigen onderneming starten of ga je aan de slag in een bedrijf als ondernemende manager. Als je ervoor kiest om je eigen bedrijf te starten, houd je je als ondernemer met alle facetten van de bedrijfsvoering bezig. Van het positioneren van je product tot het bouwen aan je merk en je imago. Als 'ondernemende manager' geef je leiding aan een filiaal of een afdeling. Je bent organisatorisch sterk en weet het bestaande beleid te vertalen naar de juiste formule.
Doorstuderen
Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.