Menu English

Ondernemen voltijd

 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Associate degree

 • Taal

  Nederlands

Ben je op zoek naar nieuwe innovatieve manieren van ondernemen, wil je je kennis verdiepen gericht op ondernemerschap of wil je je als zelfstandig ondernemer vestigen? Volg dan de Ad Ondernemen!

Heb jij die ondernemende mindset? Ben je op zoek naar innovatieve manieren van ondernemen? Wil je als ondernemer je kennis verdiepen en je verder ontwikkelen? Altijd al gedroomd van het opzetten van je eigen bedrijf? Is jouw ambitie om te winnen? Wil je leren leiden en heb je voldoende incasseringsvermogen om aan jouw verbeterpunten te werken? Dan zit je goed bij de Associate degree Ondernemen. Deze opleiding helpt je bij het starten en opschalen van een eigen bedrijf. De focus ligt op drie hoofdcompetenties: het (her)kennen en creëren van ideeën en kansen, weten welke hulpbronnen (persoonlijk, materieel en kennis/vaardigheden) er nodig zijn en hoe daar aan te komen is en het overgaan tot daadwerkelijke actie. Deze competenties komen tijdens de opleiding in theorie én praktijk ruim aan bod.

De opleiding is in samenwerking met ondernemers en vakexperts opgezet. Hierdoor krijg je de juiste tools aangereikt om met een ondernemende mindset in het leven te staan. Je sluit de opleiding af met het wettelijk erkend Associate degree-diploma. Wij beloven onze studenten niet alleen een diploma; wij beloven vooruitgang, passie, lef en een manier van werken en leren, die jou helpt om te denken en te excelleren als ondernemer!

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Thema's

In de twee jaar durende opleiding Ad Ondernemen staan vier thema's centraal. Dit zijn: oriëntatie op ondernemen, waardepropositie, valideren en lancering. Binnen deze thema's krijg je een ideale mix van theoretische kennis en praktische vaardigheden. Zo verkrijg je de juiste ondernemersvaardigheden die je tijdens je studie direct in de praktijk kunt inzetten. 

Programma

Ondernemen is opgebouwd rond de drie hoofdcompetenties van het International Framework voor ondernemerschap (EntreComp).

 • Ideeën en kansen: je leert kansen in de markt spotten, hoe je hier creatieve oplossingen op kan toepassen, hoe je vanuit een visie strategisch kan ondernemen, hoe je met je onderneming op meerdere vlakken toegevoegde waarde kan leveren en hoe je ethisch en duurzaam verantwoord kan ondernemen.
 • Hulpbronnen: je leert hoe je realistische en haalbare doelen kunt ontwikkelen en behalen, hoe je als ondernemer gemotiveerd kan blijven en kan omgaan met tegenslagen, een plan te ontwikkelen hoe om te gaan met beschikbare middelen die nodig zijn voor de ondernemende activiteiten, de functie en verschil van verschillende financiële onderdelen van de onderneming en hoe jij jouw boodschap en visie op andere belanghebbenden/betrokkenen weet over te brengen middels gebruik van (social) media.
 • Actie: je leert actie te ondernemen om waarde te creëren op basis van nieuwe ideeën/kansen, een plan te ontwikkelen om (lange)termijn doelen te bereiken, beslissingen te nemen op basis van een risicoanalyse, individueel of in groepsverband met verschillende mensen samenwerken en te reflecteren op eigen handelen om jouw waarde creërende ondernemersactiviteiten te verbeteren.

Onze opleiding biedt een mooie balans tussen theorie en praktijk. Elk thema staat in het teken van een project. Hier ga je tijdens het eerste thema in teamverband een ondernemersvraagstuk aanpakken en vanaf het tweede thema ga je individueel aan de slag. Je doet hiermee praktijkervaring op en je bouwt tegelijkertijd aan je netwerk. Vanaf het tweede thema krijg je de kans om een start up op te zetten of verder te bouwen aan jouw bestaande onderneming. In de laatste onderwijsperiode van de tweejarige opleiding zal je bezig zijn met afstuderen. 

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van de Rotterdam Academy waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht, geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Ondersteuning

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Afstuderen

Dit is de laatste fase van je opleiding. Het thema lancering is het afstudeerprogramma van de Ad Ondernemen. In deze fase is je businessconcept klaar om voluit jouw business te gaan lanceren. Je lanceert je product/dienst, bouwt verder aan een betere versie, gaat opschalen naar een volledige organisatie en blijft continu valideren en aanpassen op basis van (nieuwe) kennis van je klant. In dit thema staat het laten zien van competent ondernemersgedrag binnen je eigen onderneming centraal.  

Maak kennis met de docenten

Wie geven er les?

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten
3 dagen les per week
20 uren zelfstudie per week

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Alumni

De Rotterdam Academy heeft een gezamenlijke alumniverenging voor de opleidingen Ondernemen, Management, Maintenance & Mechanics, Engineering en Pedagogisch Educatief Professional.

'Linked-Out' is een jonge netwerkorganisatie die afgestudeerden, het beroepenveld en huidige studenten bijeen brengt. We vinden het belangrijk contact te onderhouden met oud-studenten om zo de relatie en de interactie met het beroepenveld vorm te geven en uit te bouwen.

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de LinkedIn-groep van alumnivereniging Linked-Out.

Beroepen

Na de opleiding ga je verder met het opschalen van je eigen onderneming of het aanpakken van een nieuw probleem waar je mogelijkheden voor ziet. Ook kan je uitstekend aan de slag als ondernemende manager. Als 'omdernemende manager' kan je leiding geven aan een afdeling, team of vestiging. Je hebt de ondernemende mindset, creëert kansen en herkent ideeën, weet welke hulpbronnen er nodig zijn en bent pro-actief. 

Hoe is het om manager te zijn?

Marc de Bont startte met Ad Ondernemen, rondde daarna zijn bachelor Small Business & Retail Management af en runt nu een Jumbo in Willemstad (die tevens ook de een na kleinste Jumbo van Nederland is). Hoe kijkt deze ondernemer terug op zijn studietijd bij ons, wat is hem het meest bijgebleven en hoe is het om manager te zijn?

Doorstuderen

Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

Bekijk je doorstroommogelijkheden

Meet the alumni

Interviews met oud-studenten Ondernemen

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen