Ga direct naar de content

Ondernemen voltijd

Tweejarige Associate degree in het Nederlands, start in september

Deze tweejarige, praktijkgerichte Ad is bedoeld voor professionals en afgestudeerden uit het mbo en havo, die zich als zelfstandig ondernemer willen vestigen of hun werkervaring willen onderbouwen.

Altijd al gedroomd van het opzetten van je eigen bedrijf? Of wil je als ondernemer je kennis verdiepen en je verder ontwikkelen? Is jouw ambitie om te winnen? Ben je daarvoor bereid om te lijden? Wil je leren leiden en heb je voldoende incasseringsvermogen om aan jouw verbeterpunten te werken? Dan zit je goed bij de Associate degree Ondernemen. Deze opleiding helpt je bij het starten of uitbouwen van een eigen bedrijf. De focus ligt op vijf kerncompetenties: marketing, finance, ondernemen, persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden. Deze competenties komen tijdens de opleiding in theorie én praktijk ruim aan bod. 

De opleiding is in samenwerking met het bedrijfsleven en diverse brancheverenigingen opgezet. Hierdoor krijg je de juiste ingrediënten aangereikt om als ondernemer een eigen bedrijf te starten. Je sluit de opleiding af met het wettelijk erkend Associate degree-diploma. Echter wij beloven onze studenten niet alleen een diploma; wij beloven vooruitgang, passie, lef en een manier van werken en leren die jou helpt om te excelleren als ondernemer!

Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je doorstromen naar de bacheloropleiding Small Business en Retail Management van Hogeschool Rotterdam. Het programma daarvan sluit aan op de Ad. Je kunt dan in twee jaar je bachelor behalen.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Ondernemen voltijd

  Meer brochures toevoegen (max 5)

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?
  Leerlijnen

  Om onze Rotterdamse praktijkgerichte aanpak en jouw talentontwikkeling te vertalen naar het onderwijs hanteert Hogeschool Rotterdam drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs.

  Aan het begin ontwikkel je vooral je kennis, later ga je meer en meer de praktijk in. Altijd met begeleiding van je persoonlijke coach. Daarnaast stel je voor een deel je eigen opleiding samen, bijvoorbeeld via je keuzevakken en de keuze van je opdrachtgever(s) voor je praktijkprojecten of -stage. In samenspraak met de opleiding kies je meestal ook zelf je afstudeeropdracht of -onderzoek in het tweede jaar. 

  Elke opleiding vult de leerlijnen op haar eigen manier in, zodat het onderwijs goed aansluit op jouw situatie en achtergrond én op de beroepen waarvoor je opgeleid wordt. Door deze combinatie van leerlijnen zijn onze opleidingen niet alleen uniek, maar ook echt Rotterdams.

  Thema's

  Ondernemen bestaat uit acht periodes van tien weken; vier periodes per jaar. Steeds staat een thema centraal. Zoals: de concurrent, de markt, de eigen onderneming of het ontwikkelen van creatieve concepten als ondernemer of ondernemende manager. Je volgt per periode de nodige cursussen, je neemt deel aan een projectweek en een project van zeven weken. Met deze ideale mix van theorie en praktijk verkrijg je de juiste ondernemersvaardigheden die je na je studie direct in de praktijk kunt inzetten.

  Programma

  Ondernemen is opgebouwd rond de vijf kerncompetenties van ‘ondernemen’:

  • Marketing: je leert de markt te analyseren, hoe je een businessplan schrijft en welke marketingmiddelen je kunt inzetten om je doelgroep beter te bereiken.
  • Finance: je leert je verkoopprijs te bepalen, een kredietaanvraag te schrijven en een boekhouding op orde te houden.
  • Communicatieve vaardigheden: je leert een goede businesspitch te geven, hoe je je product of dienst verkoopt, maar ook het spreken en presenteren in het Engels.
  • Ondernemen: Je leert de fijne kneepjes van ondernemerschap kennen. Hierbij kun je denken aan leren organiseren, het starten van een eigen bedrijf en succesvol ondernemer worden.
  • Persoonlijke ontwikkeling: Al vanaf jouw eerste kennismakingsgesprek met de opleiding word je gecoacht op je ondernemershouding. Dit gaat door tot eind jaar 2.

  De opleiding biedt een mooie balans tussen theorie en praktijk. Elke periode staat in het teken van een project. Hier ga je in teamverband een ondernemersvraagstuk aanpakken. Je doet hiermee praktijkervaring op en je bouwt tegelijkertijd aan je netwerk.

  In het tweede studiejaar krijg je de kans om een start up op te zetten. Alleen of in een team! Je gaat ondernemen. Je leert in de eerste helft van het jaar vooral het ondernemersproces. In de tweede helft van het jaar doe je onderzoek en schrijf je jouw businessplan.

  Keuze en begeleiding

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Hogeschool Rotterdam biedt hiervoor zowel vóór als tijdens de opleiding mogelijkheden. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Zo helpen we je om jezelf te overtreffen en het beste uit jezelf te halen. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Afstuderen

  De afstudeeropdracht bestaat uit:

  1. Een strategisch plan voor een bedrijf en een businessplan voor een door jou te starten onderneming schrijven.
  2. Onderdelen voor het Certificaat Ondernemerschap.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  4 dagen school per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?
  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Alumni

  De Rotterdam Academy heeft een gezamenlijke alumniverenging voor de opleidingen Ondernemen, Officemanagement, Maintenance & Mechanics, Engineering en Pedagogisch Educatief Medewerker.

  'Linked-Out' is een jonge netwerkorganisatie die afgestudeerden, het beroepenveld en huidige studenten bijeen brengt. We vinden het belangrijk contact te onderhouden met oud-studenten om zo de relatie en de interactie met het beroepenveld vorm te geven en uit te bouwen.

  Blijf op de hoogte en meld je aan voor de LinkedIn-groep van alumnivereniging Linked-Out.

  Beroepen

  Na de opleiding kun je je eigen onderneming starten of ga je aan de slag in een bedrijf als ondernemende manager. Als je ervoor kiest om je eigen bedrijf te starten, houd je je als ondernemer met alle facetten van de bedrijfsvoering bezig. Van het positioneren van je product tot het bouwen aan je merk en je imago. Als 'ondernemende manager' geef je leiding aan een filiaal of een afdeling. Je bent organisatorisch sterk en weet het bestaande beleid te vertalen naar de juiste formule.

  Doorstuderen

  Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstromen naar de bacheloropleiding Small Business en Retail Management van Hogeschool Rotterdam. Het programma daarvan sluit aan op de Ad Ondernemen. Je kunt dan in twee jaar je bachelor behalen.

  Locaties

  Waar ga je studeren?

  Je volgt lessen op twee locaties: Pieter de Hoochweg en Oceaanhuis.

  Pieter de Hoochweg

  Pieter de Hoochweg 129 3024 BG Rotterdam

  Je volgt lessen op twee locaties: Pieter de Hoochweg en Oceaanhuis.

  Oceaanhuis

  Westzeedijk 507 3024 EL Rotterdam

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties
  • Small Business en Retail Management voltijd

   Vind jij jezelf ondernemend, ben je resultaatgericht en op een positieve manier eigenwijs? Dan zoeken we jou! Bij deze opleiding leiden we dé ondernemers en ondernemende managers op van de toekomst!

  • Officemanagement voltijd

   Ben jij graag de spin in het web? Houd jij van regelen, organiseren en plannen? Volg dan de Ad Officemanagement aan Hogeschool Rotterdam.

  • Accountancy voltijd

   De Associate degree Accountancy stoomt je klaar voor werk in de financiële sector. Na twee jaar kun je professionals ondersteunen op het gebied van de financiële en/of fiscale dienstverlening.

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.