Menu
    English

    Chemische Technologie deeltijd

    • Duur en startmoment

      4 jaar, september

    • Opleidingstype

      Deeltijd Bachelor, ook beschikbaar in voltijd

    • Taal

      Nederlands

    Een chemisch technoloog is vooral betrokken bij het ontwerpen en opschalen van chemische productieprocessen. Ook zijn ze intensief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe materialen en producten.

    Het meten aan en het regelen van installaties is een belangrijk aspect. De opleiding Chemische Technologie richt zich vooral op de procestechnologie. Een procestechnoloog houdt zich met name bezig met het ontwerpen en opschalen van productieprocessen, maar ook het verbeteren en optimaliseren van bestaande processen is een belangrijk aandachtsgebied van de procestechnoloog. Chemisch technologen zijn betrokken bij alle stappen van een goed werkend productieproces: je vindt ze bij de ontwerpfase, de opstartfase, de opschalingfase en de gebruiksfase van grootschalige (chemische) productieprocessen. Achter het bureau, het beeldscherm of in de fabriek.

    Tijdens de deeltijdopleiding voer je opdrachten voor de opleiding uit op je eigen werkplek. De afstudeeropdracht vindt ook binnen je eigen bedrijf plaats. Na je aanmelding voor de opleiding krijg je een intakegesprek. Tijdens dat gesprek wordt onder andere gekeken naar de relevantie van je baan, je werkervaring en eventuele cursussen die je gevolgd hebt.       

    De opleiding wordt verzorgd door Rotterdam Mainport Institute: een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en STC Group.

    Voorlichtingsactiviteiten

    Bekijk het aanbod en meld je aan
    Alles over de open dag van Chemische Technologie

    Opbouw

    Hoe is de opleiding opgebouwd?

    Onderwijsvisie

    Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

    Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

    • De kennisbasis van het beroep
    • Handelen in de beroepspraktijk
    • Je eigen professionele identiteit

    Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

    Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

    Het eerste jaar

    In de deeltijdopleiding krijg je colleges in chemie, wiskunde, statistiek en veiligheid. Verder wordt er aandacht besteed aan aanvullende kwaliteitseisen die aan de moderne ingenieur worden gesteld, zoals communicatieve en commerciële vaardigheden, management en organisatie en werken in een multidisciplinair team.

    Na het eerste jaar

    De hoofdfase geeft een verdere verdieping in het vakgebied. Hierbij valt te denken aan specifieke vakken als Thermodynamica, Regeltechniek, Reactorkunde, Industriële chemie en Werktuigbouwkunde. In het laatste jaar rond je de opleiding af met de uitvoering van een afstudeeropdracht. Hiermee moet je aantoonbaar op hbo-niveau kunnen functioneren.

    Werk en studie

    Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.

    Keuze en begeleiding

    Keuze

    Aan een deel van je opleiding kun je je eigen invulling geven. Via een minor in de laatste fase van je studie kun je bij de meeste deeltijdopleidingen kiezen voor een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

    Begeleiding

    Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je ook een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt.

    Vakken

    Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

    Onderwijsvorm

    Hoe is het onderwijs ingericht?
    1 dag les per week
    20 uren zelfstudie per week
    Legenda
    Praktijk
    Keuzeruimte
    Theorie
    Begeleiding

    Na je studie

    Wat kun je doen na de opleiding?

    Na je afstuderen

    Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. Je kunt er ook voor kiezen de titel Ingenieur (ing.) vóór je naam te zetten.

    Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

    Beroepen

    Chemisch technologen zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe materialen en producten: van alternatieve brandstoffen tot surfplanken en van skatewieltjes tot spaceshuttles.

    Het zijn allemaal terreinen waarop de chemisch technoloog te vinden is. Hij of zij regelt, bestuurt en organiseert de productieprocessen daarbij zó, dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen of overblijven bij het productieproces. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid staan daarbij hoog in het vaandel.

    Chemisch technologen zijn betrokken bij alle stappen van een goed werkend productieproces: vanaf het eerste idee over een nieuw product tot de realisatie ervan. Je vindt ze bij de ontwerpfase, de opstartfase, de opschalingsfase en de gebruiksfase van grootschalige (chemische) productieprocessen. Achter het bureau, het beeldscherm of in de fabriek.

    Afgestudeerden zijn in functies terecht gekomen als plantmanager bij een levensmiddelenproducent, ontwerper van procesinstallaties bij een ingenieursbureau, procestechnoloog bij een chemisch productiebedrijf, salesmanager bij een onderdelenfabrikant en adviseur bij de brandweer.

    Locatie

    Waar ga je studeren?

    Niet op zoek naar deze opleiding?

    Kijk ook eens naar deze opties