Menu English

Studiekosten

Aan welke kosten moet je denken?

Collegegeld

Als je in het hoger onderwijs studeert, betaal je ieder jaar collegegeld. Hierbij maken we onderscheid tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld.

Als je nog niet eerder een diploma in het hoger onderwijs hebt behaald, betaal je meestal wettelijk collegegeld. Bekijk alle voorwaarden en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

In 2023-2024 bedraagt het wettelijk collegegeld voor een:

  • deeltijdopleiding € 1.906,- of € 953,-*

* Kom je in aanmerking voor het wettelijk collegegeld en start je in studiejaar 2023-2024 voor het eerst met een Associate degree of bacheloropleiding, dan wordt het collegegeld in het eerste jaar gehalveerd (in 2023-2024 betaal je dan € 953,- in plaats van € 1.906,- voor een deeltijdopleiding). Bij lerarenopleidingen gaat het om de eerste twee jaar. Het kabinet zet de halvering van het collegegeld vanaf studiejaar 2024-2025 stop. Op de website van de Rijksoverheid vind je alle informatie en de voorwaarden. 

Studenten uit niet-EER landen betalen instellingscollegegeld. Ook studenten die al in het bezit zijn van een hbo- of wo-diploma betalen voor de meeste opleidingen instellingscollegegeld.

Bekijk de regels en tarieven of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

Overige studiekosten

Voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen moet je bij deze opleiding rekenen op een gemiddeld bedrag van € 350,- per jaar.

Levenlanglerenkrediet

De leenfaciliteit ‘levenlanglerenkrediet’ is beschikbaar voor studenten t/m 55 jaar die een erkende opleiding in het hoger onderwijs doen en geen recht meer hebben op reguliere studiefinanciering. Als deeltijdstudent kun je hiervoor onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen.

Je kunt in Mijn DUO een aanvraag indienen voor het levenlanglerenkrediet. Meer informatie over dit krediet, de voorwaarden en de aanvraag hiervan vind je op de websites van DUO en de Rijksoverheid.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen