Menu English

Management in de Zorg deeltijd

 • Duur en startmoment

  2 jaar, september

 • Opleidingstype

  Deeltijd Associate degree

 • Taal

  Nederlands

Je werkt in de maatschappelijke dienstverlening en hebt de ambitie om door te groeien naar een (meer) coördinerende functie en meer verantwoordelijkheid? Dan is deze flexibele Ad iets voor jou.

De zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening staat de komende jaren voor grote uitdagingen: organisaties worden steeds platter georganiseerd, waardoor de zelfstandigheid van de teams steeds belangrijker wordt. Zo’n team - met een operationeel leidinggevende en meer verantwoordelijkheden bij de teamleden - is verantwoordelijk voor het totale dienstverleningsproces. Deze ontwikkeling zorgt voor een stijgende behoefte aan mensen die op operationeel niveau leiderschap kunnen laten zien.

Met de Associate degree Management in de Zorg kun je aan de slag met jouw leiderschapskwaliteiten in de gezondheidszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Deze 2-jarige hbo opleiding is gericht op alle aspecten van operationeel leidinggeven zoals het coachen van collega’s en het coördineren van de werkzaamheden binnen jouw werkeenheid. Daarnaast kun je verbetervoorstellen doen met betrekking tot processen van cliënten, afnemers en aanbieders.

Het leren op de werkplek is bij deze deeltijdopleiding een belangrijk onderdeel van de studie. Het geleerde pas je direct toe op vraagstukken uit je eigen praktijk.

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

 • De kennisbasis van het beroep
 • Handelen in de beroepspraktijk
 • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Flexibele modules

Echt flexibel studeren naast je werk kun je in de deeltijd Associate degree Management in de Zorg. Bij deze opleiding heb je de mogelijkheid om semester 2 te volgen bij de opleiding Ad Management die het beste bij jouw talenten en persoonlijke ontwikkeling passen. 

De Ad Management in de Zorg bestaat uit 4 verschillende semesters, persoonlijk leiderschap, presterende teams, customer experience management en creatief leiderschap. Samen met je persoonlijke leercoach ontdek je hoe jij het beste leert en daarmee ook jezelf tot een meer waardevolle werknemer ontwikkelt. Of je nu operationele medewerker bent binnen de (maatschappelijke/zorg/welzijn) dienstverlening of in de backoffice van een instelling, hier kun je je ambities waarmaken. Iedereen die beter wil functioneren binnen zijn team en organisatie, zelf projecten wil aanpakken en vernieuwingen wil doorvoeren zal de Ad Management in de Zorg als de perfect passende opleiding ervaren. 

Bij de Ad Management in de Zorg pas je de kennis direct toe op projecten en opdrachten op de werkplek. Zo hebben jij én je werkgever er beiden profijt van. Elke module duurt een half jaar en wordt afgesloten met een beroepsproduct en een uitgebreid assessment van je professionele ontwikkeling. Bij deze opleiding heb je de mogelijkheid om semester 2 te volgen bij de opleiding Ad Management. Na afronding van je opleiding kun je meer verantwoordelijkheid aan en een stap verder maken in je functie. Nu en in de toekomst.

Het eerste jaar

In het eerste jaar start je de ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap. Dit ontwikkel je door binnen je organisatie waar je werkzaam bent te leren kijken naar de inrichting, het bestaansrecht maar vooral jouw eigen rol hierin. De module wordt afgesloten met een organisatieanalyse en een assessment over jouw persoonlijke leiderschapontwikkeling.  

Bij module 2 kun je kiezen uit Presterende teams of Procesverbetering. Presterende teams gaat over teamleiderschap en hoe je je eigen rol binnen een team kan versterken en je collega’s kan helpen om samen beter te functioneren. Procesverbetering gaat over de inrichting van de organisatie en hoe je met slimme verbeteringen de processen efficiënter en effectiever kunt maken.

Het tweede jaar

In het tweede jaar volg je de module Customer journey. Hier leren we je kijken door de ogen van de klant/cliënt of patiënt om op die manier samen met het team en de ketenpartners het proces optimaal af te stemmen op de behoeften.

De module Creatief leiderschap is de afsluitende module en hierin ga je als beroepsprofessional bij het implementeren draagvlak ontwikkelen voor innovaties en veranderingen binnen jouw organisatie. 

Afstuderen

In het tweede jaar rond je je studie af binnen de context van de praktijk. Je gaat aan de slag met een verandervraagstuk op jouw afdeling. Aan het einde van de afstudeerfase sluit een assessment het werken aan competenties op de werkplek af.

Werk en studie

Bij deze opleiding stellen we eisen aan je werkervaring en/of werksituatie. De exacte eisen vind je onder de toelatingsvoorwaarden.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. Met onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren.

De coaching bij de Ad Management is gepersonaliseerd. Dat houdt in dat je twee jaar dezelfde coach hebt die je helpt bij je persoonlijke leerroute en vraagstukken. In het programma ruimen we veel tijd in voor persoonlijk contact met je coach en intervisie momenten in kleine coachgroepen. 

Ook kun je een beroep doen op het bureau Studentzaken en de studentendecaan van de Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Onderwijsvorm

Hoe is het onderwijs ingericht?
1 dag les per week
12 uren zelfstudie per week
Legenda
Praktijk
Keuzeruimte
Theorie
Begeleiding

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Beroepen

In de zorg en welzijn is een groeiende behoefte aan mensen met authentiek leiderschap.

Medewerkers en leidinggevenden in instellingen voor zorg, welzijn en dienstverlening krijgen steeds meer te maken met bedrijfsmatige en beleidsmatige vraagstukken. Door de bezuinigingen en cultuuromslag binnen de zorg- en welzijnssector groeit de vraag naar authentieke persoonlijkheden met een opleiding op hbo-niveau.

Met de Associate degree Management in de Zorg kun je in je functie doorgroeien en meer leidinggevende of coördinerende taken, of een functie als teamleider, coördinator of eerste verantwoordelijke.

Doorstuderen

Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.

Bekijk je doorstroommogelijkheden

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen