Menu English

Dr. Susan Hupkens

Onderzoeker

Susan Hupkens is haar loopbaan begonnen als verpleegkundige. Zij heeft jarenlange ervaring in het zorgonderwijs. In 2009 is zij afgestudeerd als gezondheidswetenschapper (public health). Sinds haar afstuderen heeft ze meegewerkt aan diverse projecten van Kenniscentrum Zorginnovatie op het gebied van participatie, ouderenzorg, kwaliteit van leven en werk.

Susan heeft de afgelopen jaren gewerkt aan meerdere onderzoeken van het kenniscentrum. Een rode draad in al haar projecten is de kwaliteit van leven van ouderen en de relatie van ouderen met hun netwerk en met zorgmedewerkers.

Susan combineert de functie van onderzoeker op het kenniscentrum met die van hogeschooldocent bij de opleiding hbo-Verpleegkunde

Huidige werkzaamheden

Susan heeft het  project Betekenisvol Leven in de Buurt afgerond. Dit project is tevens haar promotieonderzoek. Het onderzoek speelde zich af op meerdere niveaus:  

  • In het onderzoek stonden allereerst thuiswonende ouderen centraal: wat is zingeving voor hen?
  • Vervolgens is er gekeken naar de zorgverleners: Hoe kunnen zij aansluiten bij zingeving?
  • Tot slot is er gekeken naar de opleiding op dit gebied: Zorgmedewerkers werden in het praktijkproject gecoacht door geestelijk verzorgers om meer sensitief en vaardig te worden op dit gebied. Het onderzoek evalueerde de opbrengsten van deze methode op basis van de 'ervaren baat benadering'. Daarnaast zoomde het onderzoek in op de manier waarop deze coaching ‘werkt’.

Susan was projectleider van het project Linking-Zin. Dit is een actieonderzoek waarbij een werkwijze wordt ontwikkeld om ondersteuning van zingeving van burgers aan te laten sluiten bij de ervaren behoefte daaraan. In dit project zijn hiervoor verschillende hulpmiddelen ontwikkeld.

Project(en)

Van Dr. Susan Hupkens

Publicatie(s)

Van Dr. Susan Hupkens
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen