Menu English

Elke Slagt-Tichelman

Hoofddocent Verloskunde

Sinds 1 maart 2022 heeft Elke Slagt-Tichelman de functie als hoofddocent bij de bacheloropleiding Verloskunde Hogeschool Rotterdam, Instituut voor Gezondheidszorg, en Kenniscentrum Zorginnovatie. Haar onderzoeksprogramma zal zich richten op twee thema’s; Family Centered Care, oftewel familiegerichte zorg en het thema duurzaamheid. Ze is betrokken bij het lectoraat Verloskunde en geboortezorg, hiernaast zal zij ook samenwerken met andere lectoraten. Ze is tot nu toe betrokken bij het project ISeeYou, hormoonverstorende stoffen, veganisme en zwangerschap, en transitie naar moederschap.

Achtergrond

Elke Slagt-Tichelman studeerde HBO-verloskunde aan de kweekschool voor vroedvrouwen in Kerkrade van 1995 tot 1999. Sinds 1999 tot 2004 werkte ze als verloskundige in verschillende Nederlandse eerstelijns verloskundige praktijken en in een Zweeds ziekenhuis waar ze vrouwen en hun partners ondersteunde bij de overgang naar ouderschap. Vooral tijdens haar werk in het Karolinska ziekenhuis in Stockholm had de overgang naar het ouderschap en borstvoeding haar grote aandacht. Van 2004 tot 2008 en in 2021 werkte ze bij het Wilhelmina Ziekenhuis Assen op de verloskamers en de zwanger- en kraamafdeling.

Van 2008 tot en met 2021 werkte ze als docent aan de Verloskunde Academie Amsterdam-Groningen. Ze gaf les in onderwerpen als transitie naar het ouderschap, natuurlijke bevalling, postnatale periode, wetenschap en levensreddende vaardigheden. Tegelijkertijd begon ze haar master in verloskunde aan het AMC/UvA, 'evidence-based practice', die ze in 2012 behaalde. Deze ervaring gaf haar meer vaardigheden om een ​​bijdrage te leveren aan evidence-based verloskundige zorg en verloskundig onderzoek.

Naast onderwijs en onderzoekstaken nam Elke in 2018-2020 deel aan het project Twinning up North. Dit project omvat een 3-jarige samenwerking tussen Nederlandse en IJslandse verloskundigen. Binnen dit uitwisselingsproject werd gewerkt aan diverse projecten, die kunnen variëren in het verwerven van vaardigheden of het gezamenlijk uitvoeren van onderzoek en het opzetten van onderwijs ter bevordering van de moederzorg in beide landen. Elke begon in 2019 als lid van de Provinciale Staten van Drenthe voor GroenLinks, een functie die tot 2023 heeft bekleed.

Afgerond promotieonderzoek

Van 2015 tot 2020 deed ze een promotie-onderzoek in samenwerking met twee afdelingen: de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de afdeling Verloskunde, AVAG, Onderzoeksinstituut Volksgezondheid Amsterdam, Amsterdam UMC, Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens haar promotieonderzoek is zij opgeleid tot epidemioloog B van de Epidemiologische Vereniging in Nederland.

De promotie vond plaats op 28 september 2020. De titel van het proefschrift was: “Moeder-kindbinding: determinanten en impact op de ontwikkeling van het kind, Uitdagingen voor de geboortezorg.”

Dit proefschrift viel inhoudelijk in zijn geheel binnen het speerpunt van het kabinet valt betreft de eerste 1000 dagen. Een kansrijke start. Er liggen kansen om de geboortezorg hierbij actief te betrekken. In 2016 heeft Elke voor een onderzoeksopzet binnen dit proefschrift een internationale prijs ontvangen. Het betreft de  research proposal award van de International Confederation of Midwives (ICM). Het gewonnen bedrag heeft ze gebruikt voor de data-verzameling van het onderzoek.

Proefschrift

Mother-to-infant bonding: determinants and impact on child development.

Lees het proefschrift

Volg Elke Slagt-Tichelman

op social media

Project(en)

Van Elke Slagt-Tichelman

Publicatie(s)

Van Elke Slagt-Tichelman
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen