Menu
  English

  Duurzame zorg

  Duurzaamheid in de zorg, het ‘waarom’ en het ‘hoe’ verwerkt in onderwijs

  Kenniscentrum Zorginnovatie en de bacheloropleiding Verloskunde van Hogeschool Rotterdam hebben dit project gestart omdat zorgprofessionals gericht zijn op het in stand houden en verbeteren van de gezondheid van een persoon of een groep personen. De zorg heeft echter – onbedoeld – negatieve effecten op het milieu en het klimaat. Zo blijkt dat de Nederlandse zorgsector verantwoordelijk is voor zo’n 7% van de CO2-uitstoot. Ook is 4% van het afval in Nederland en 13% van het grondstoffengebruik afkomstig uit de zorg.

  Over het project

  Introductie

  Door de uitstoot en vervuiling krijgen we in Nederland steeds meer te maken met warmere temperaturen waardoor het gebied waarin Malaria en andere ziekten voorkomen verschuift en de frequentie en intensiteit van extreme weersomstandigheden toeneemt zoals hitte, droogte en extreme regenneerslag of overstromingen. Dit heeft gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van kwetsbare groepen zoals moeders en baby's, chronisch zieken en mensen met een beperking.

  Daarom werken onderzoekers, professionals, docenten en studenten samen aan dit project om de noodzaak en het nut van duurzame zorg in het onderwijs te verwerken.

  Projectbeschrijving

  Dit project verwerkt de nut en noodzaak van duurzame zorg in het onderwijs. Wereldwijd is er een oproep gedaan om duurzame zorg te verwerken in het gezondheidsonderwijs. In dit project wordt op twee manieren duurzaamheid in het onderwijs verwerkt. De eerste manier door te werken met de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (in het Engels de Sustainable Development Goals). De tweede manier door te werken met het programma duurzame zorg volgens de Europese Greendeal Duurzame zorg 3.0. De focus ligt binnen deze Greendeal op het welzijn en de gezondheidsbevordering van de zorgvrager en de zorggever. Een juiste balans zoeken voor wat betreft de opdracht tot verduurzaming en het welzijn van de zorggever is een uitdaging. Hierbij ligt de focus op de kwaliteit van zorg. Verder ligt de focus van deze Greendeal op het vergroten van bewustwording rondom milieuvriendelijkheid, het verkleinen van de CO2-voetafdruk, het verminderen van grondstofgebruik, het verminderen van verpakkingsmaterialen en bijdragen aan verschonen van grondwater door minder medicijnresten uit te scheiden.

  Doelstelling van dit project is om bewustwording bij (toekomstige) zorgprofessionals te vergroten, en handelingsopties te geven om duurzame zorg te geven.

  Samenwerkingen

  Verbinding met het onderwijs
  Er wordt onderwijs ontwikkeld in dit project. Ook kunnen studenten Verloskunde deelnemen aan onderzoek op het gebied van duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld in de minor echografie, maar dit kan ook bij afstudeeronderzoeken.

  Samenwerkingen

  • Opleiding Verpleegkunde Hogeschool Rotterdam
  • Programmateam Samen Duurzaam, Hogeschool Rotterdam
  • De Duurzame Verpleegkundige
  • Koninklijke Organisatie van Verloskundigen

  (Beoogde) resultaten

  • Verschillende bachelor afstudeeronderzoeken op het gebied van duurzame zorg
  • Enkele lessen over duurzame zorg
  • Een internationaal artikel
  • Een nationaal artikel

  Projectfeiten

  Looptijd

  Looptijd

  september 2023 - doorlopend

  Financiering

  Financiering

  Geen 

  Lectoraat

  Lectoraat

  Lectoraat Verloskunde & Geboortezorg

  Medewerkers

  betrokken bij dit project