Menu English

Lectoren waarschuwen kabinet: kijk ook naar alternatieven voor een corona-app

Teveel voorziene en onvoorziene consequenties corona-app

22 april 2020

In een open brief aan minister Hugo de Jonge uiten vijftig ICT-lectoren uit het hele land hun zorgen over de overhaaste ontwikkeling van corona-apps. Vanuit Hogeschool Rotterdam ondertekenden onder andere Linda Wauben, lector Technische Innovatie in de Zorg van Kenniscentrum Zorginnovatie en Maaike Harbers, lector Artificial Intelligence & Society van Kenniscentrum Creating 010 de brief.

Deze vijftig ICT-lectoren binnen het hoger onderwijs zijn onderdeel van Platform Praktijkgericht ICT-onderzoek. In de brief aan het kabinet stellen ze dat er veel risico's zitten aan het overhaast ontwikkelen van een corona-app en betuigen ze hun zorgen over privacy, vrijheid en gelijke behandeling. Ze waarschuwen voor te hoge verwachtingen van de app en benadrukken dat een testfase niet overgeslagen mag worden. Ze vragen zich onder andere af hoe effectief de apps zullen zijn, uiten hun zorgen over foutieve verwerking van gegevens en hoe er wordt omgegaan met anonimiteit. Ook vragen ze nadrukkelijk om te kijken naar alternatieven voor bluetooth en/of GPS-gebaseerde corona-apps, maar nog liever zelfs om níet voor een app te kiezen met het oog op privacy en ethiek. Want er zitten heel wat voorziene en onvoorziene consequenties aan het ontwikkelen van een corona-app waarmee rekening gehouden moet worden. De volledige brief vind je hier

Het platform Praktijkgericht ICT-onderzoek streeft naar optimale samenwerking tussen ICT-onderzoeksgroepen van hbo-instellingen en universiteiten, tussen onderwijs en onderzoek en tussen onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Ze jagen innovatie aan door organisaties met elkaar te verbinden, maar vooral door mensen samen te brengen. Zie voor meer informatie Platform PRIO.