Ga direct naar de content

Psychiatrie in de praktijk van alledag

Psychiatrische symptomen herkennen

Elke zorgverlener krijgt met psychiatrie te maken. De fysiotherapeut kan te maken krijgen met cliënten met onverklaarbare lichamelijke klachten. Als logopedist met cliënten met autisme of ADHD en als verpleegkundige werkt u soms met angstige of depressieve cliënten. Deze minor helpt studenten psychiatrische symptomen te herkennen en biedt handvatten om er adequaat mee om te gaan binnen hun eigen beroepspraktijk.

''Ooit een normaal mens ontmoet? En… beviel het? “ was in de jaren ‘80 een grimmig statement van de patiëntenbeweging. Sinds de jaren 80 is er veel veranderd: Cliënten met psychiatrische problematiek wonen niet meer in instellingen, verstopt in de bossen of duinen, maar wonen en werken gewoon bij ons in de wijk. Zij maken deel uit van de maatschappij. Ze behoren straks dus ook tot de beroepspraktijk van de studenten. Er wordt dan van de toekomstige professionals verwacht dat zij op een goede manier om kan gaan met mensen met een psychiatrisch beperking

Elk professional krijgt met psychiatrie te maken. Als fysiotherapeut kun je te maken krijgen met cliënten die onverklaarbare lichamelijke klachten hebben. HR-medewerkers zien werknemers met een burn-out, docenten werken met leerlingen die zelf, of wiens ouders, last hebben van psychiatrische problemen. Of is het een directe collega die last heeft van psychiatrische klachten? Als professional heb je dus behoefte aan extra competenties op het gebied van communicatie met en benadering/behandeling van mensen met psychiatrische problemen.

Na het volgen van deze minor is de student beter in staat om samen te werken, voorlichting te geven en te verwijzen binnen de GGZ. Zo verwerft de student een extra startkwalificatie op de arbeidsmarkt. In de minor wordt een breed scala aan psychiatrische problematiek bij een diversiteit aan doelgroepen behandeld, waar zij als toekomstige (zorg)professionals in de praktijk mee te maken kunnen krijgen en waarvan wordt verwacht dat zij daar adequaat mee om kunnen gaan. Tevens verwerven ze kennis van de sociale kaart van de GGZ om adequaat door te kunnen verwijzen naar specialistische hulp.

De minor is ontwikkeld voor studenten die niet willen werken in de GGZ, maar wel geïnteresseerd zijn in het werken met mensen met psychiatrische problemen.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.