Menu
    English

    Minor or major disaster?

    Weet jij wat je moet doen als hulpverlener onder rampomstandigheden en in crisissituaties?

    Door allerlei ontwikkelingen neemt de kans op rampen en crisis toe in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overstromingen, pandemieën en terreurdreiging.
    In het bijzonder in de regio Rotterdam is de kans op calamiteiten groot door onder andere de aanwezigheid van grootstedelijke problematiek, chemische industrie (Maasvlakte) en het havengebied.
    Daarom is het van belang voor hulpverleners om tijdens rampomstandigheden, binnen de keten van hulpverlening, zorg te kunnen verlenen.

    Door het volgen van deze minor verrijken studenten kennis en vaardigheden op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing.

    Inhoud en doelen

    Studenten krijgen inzicht in de organisatie van de rampopvang en crisisbeheersing in Nederland. Zij leren hun eigen rol kennen binnen de keten van zorg bij rampen en crisis en gaan ook praktisch aan de slag met voorzorgsmaatregelen en adequate opvang tijdens rampen en crisis.

    Hoofddoel
    Aan het eind van de minor weten studenten wat hun rol is in de keten van hulpverlening bij ramp- en crisissituaties en kunnen zij hierin participeren.

    Subdoelen

    • Aantonen van inzicht in de verschillende vormen van rampen en crisisbeheersing en welke rol je als hulpverlener hebt in deze situaties.
    • Vertellen hoe de gehele keten van rampopvang en crisisbeheersing er uit zit in Nederland.
    • Uitleggen welke wettelijke kaders, psychische en ethische aspecten van belang zijn tijdens ramp- en crisis omstandigheden.
    • In staat zijn om in een rampscenario te participeren en leiding te geven en hierbij de eigen sterke en aandachtspunten te herkennen.
    • Op basis van praktijkonderzoek komen tot adequate aanbevelingen in situaties die gelieerd zijn aan rampenbestrijding en/of crisisbeheersing

    Betrokken medewerkers

    Vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie