Menu English

Ondersteuning om actief te blijven met dementie nog te weinig aangeboden

Activerende interventies voor mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben positieve en beloftevolle resultaten laten zien in wetenschappelijk onderzoek, maar worden beperkt aangeboden. Er ontbreekt nog kennis over hoe deze interventies passen bij persoonlijke behoeften en voorkeuren van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Docent-onderzoeker Netta van ’t Leven van Hogeschool Rotterdam deed hier promotieonderzoek naar. Zij ontwikkelde criteria om behoeften en voorkeuren gericht op betekenisvolle activiteiten te inventariseren. Deze criteria kunnen professionals -zoals artsen en casemanagers- die veel mensen met dementie en hun mantelzorgers zien, helpen naar de interventies te verwijzen. Op basis van de studies is een praktische gesprekshulp voor verwijzers ‘Actief blijven met dementie’ ontwikkeld.

Betekenisvolle activiteiten Van ’t Leven: “Deze activerende interventies, gericht op het koppel persoon met dementie en de mantelzorger, benutten de nog aanwezige capaciteiten van de persoon met dementie. Door activiteiten te vereenvoudigen of aanpassingen te gebruiken behoudt deze groep bezigheden van betekenis en hiermee ondersteunen we ook de mantelzorger.”

Kwaliteit van leven
Mensen met dementie en mantelzorgers hebben moeite om hun dagelijks leven voort te zetten zoals ze gewend waren. Mensen met dementie hebben vaak weinig te doen en minder sociale contacten. Tegelijkertijd ervaren hun mantelzorgers problemen om hun naaste te ondersteunen in activiteiten, nog iets samen te blijven doen, en ook nog tijd voor zichzelf te houden.

Actief blijven
Van ’t Leven: “Voorlopig zal het aantal mensen met dementie stijgen. Het is belangrijk om hen en hun mantelzorgers, juist in de beginfase te ondersteunen in wat zij nog wel kunnen, om activiteiten en gewoonten vast te houden. Dit zal bijdragen aan langer zelfstandig kunnen blijven wonen, en aan hun kwaliteit van leven.”

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen