Menu English

Niet goed weten wat chronische pijn inhoudt en weinig aandacht, kennis en begrip in de spreekkamers van hulpverleners

Openbare les over complexe pijn door lector Lennard Voogt van Hogeschool Rotterdam

PERSBERICHT Pijn is normaal en een noodzakelijk onderdeel van ons leven. We stoten ons hoofd, snijden per ongeluk in onze vinger of voelen de spierpijn na het sporten. Maar wat als de lichamelijke schade hersteld is en de pijn toch aanwezig blijft? Deze vorm van pijn is complex, ingrijpend, en moeilijk te behandelen. Lennard Voogt is lector Complexe Pijn bij Hogeschool Rotterdam. In zijn openbare les wil hij laten zien hoe hij met zijn lectoraat de zorg voor mensen met een vorm van complexe pijn duurzaam wil verbeteren.

De openbare les is op 26 november van 15.00 tot 16.15 uur via een livestream te volgen op hr.nl/OpenbareLesLennardVoogt. Vanaf 27 november staan de video van het lectoraat en de publicatie van de openbare les online.

Het nut van alledaagse pijn
Normaal gesproken is pijn geen groot probleem en nemen we een pijnstiller, plakken we een pleister of nemen we wat rust. Pijn is eigenlijk een mooi waarschuwingsmechanisme. Door pijn leren we van jongs af aan gevaar in te schatten en daardoor min of meer veilig door het dagelijks leven te manoeuvreren. Maar hoe belangrijk en nodig pijn ook is, het leidt ook regelmatig tot grote problemen.

Het verbeteren van de zorg voor mensen met complexe pijn
Het verbeteren van de zorg voor mensen met een vorm van (complexe) pijn krijgt momenteel veel aandacht op beleidsmatig, wetenschappelijk, onderwijskundig en praktisch niveau. Het gezamenlijke doel is om de zorg voor mensen met pijn duurzaam te verbeteren. Binnen zijn lectoraat zal Lennard Voogt, lector Complexe Pijn, samen met studenten, patiënten, het werkveld en academische partners bijdragen aan deze ambitie. Met praktijkgericht onderzoek brengen ze problemen in kaart, ontwikkelen en implementeren ze innovaties in de zorg, en leiden ze studenten op die een belangrijke rol kunnen gaan spelen voor mensen met complexe pijn.

Over de lector
Lennard Voogt is opgeleid als fysiotherapeut en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de fysiotherapeutische behandeling van mensen met complexe pijn. In 2009 promoveerde hij aan de Universiteit voor Humanistiek op het proefschrift ‘De ervaringswereld van patiënten met chronische pijn: een empirisch-fenomenologisch onderzoek’. Sinds 2019 is Voogt lector Complexe Pijn bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en is hij als ‘visiting professor’ verbonden aan de faculteit voor lichamelijke opvoeding en kinesitherapie van de Vrije Universiteit Brussel. Meer informatie over Lennard Voogt en de openbare les: hr.nl/OpenbareLesLennardVoogt.