Menu English

AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg, wint Deltapremie van half miljoen euro

PERSBERICHT Lector AnneLoes van Staa van Hogeschool Rotterdam is de winnaar van de eerste Deltapremie – de nieuwe toonaangevende prijs voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. De premie is een erkenning voor de waardevolle bijdrage die lectoren met hun onderzoeksgroep leveren aan de samenleving. De lector heeft zich de afgelopen jaren onder andere ingezet voor jongeren met chronische aandoeningen die de overgang maken naar de volwassenenzorg. Naast Van Staa won ook Mark Mobach (lector Facility Management) van de Hanzehogeschool Groningen de Deltapremie.

Onderzoek mét patiënten en verpleegkundigen
AnneLoes van Staa leidt binnen haar lectoraat Transities in Zorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie onder andere Op Eigen Benen. Dit onderzoeksprogramma richt zich op de ondersteuning van jongeren met chronische aandoeningen, zoals diabetes, reuma of taaislijmziekte, bij het volwassen worden en hun transitie naar de volwassenenzorg. Van Staa heeft dit - voor 1,3 miljoen jongeren - belangrijke onderwerp op de kaart gezet door onder meer te onderzoeken waar jongeren tegenaanlopen in de zorg en waar zij behoefte aan hebben. Gedurende het hele onderzoeksproces weet zij verpleegkundigen en patiënten echt te betrekken. Door het combineren van onderzoek, onderwijs en praktijk zorgt ze ervoor dat de juiste kennis op de juiste plek komt en de verspreiding van de bruikbare producten breed is. Er komt niet voor niets een nationale kwaliteitsstandaard voor de zorg voor jongeren met een chronische aandoening die de overgang maken naar volwassenenzorg.

Haar onderzoek gaat trouwens niet alleen over jongeren, maar strekt zich ook uit naar ondersteuning van zelfmanagement en eigen regie van patiënten door verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Daarnaast werkt zij in het consortium Vitale Delta samen met andere hogescholen onder andere aan het bevorderen van de vitaliteit van studenten en zorgprofessionals zelf.

Haar voortrekkersrol en tomeloze inzet voor het praktijkgericht onderzoek worden door de commissie geprezen. Van Staa is zeer verheugd met de premie: “Dit is natuurlijk een enorme eer en een bevestiging dat we met onze opvattingen over praktijkgericht onderzoek op de goede weg zijn. Als één van de eerste lectoren ben ik er trots op dat we een kleine revolutie in het hbo hebben kunnen ontketenen. Er is echt behoefte aan om het gat tussen wetenschap, onderwijs en beroepspraktijk te dichten - samen met de mensen over wie het gaat.”

Deltapremie
De Deltapremie is op dinsdag 12 november 2019 uitgereikt door minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Het is een initiatief van Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen. De winnaars werden bepaald door een onafhankelijke beoordelingscommissie.