Overzicht lopend onderzoek in de regio Zuidwest Nederland

Bright up!
De 'Bright up!' studie doet onderzoek naar de effecten van lichttherapie bij depressieve klachten tijdens de zwangerschap.
Looptijd: oktober 2016 - september 2019
Contactpersoon: Babette Bais, Erasmus MC

IRIS studie (IUGR Risk Selection Study)
De IRIS studie is een landelijke studie waarin onderzocht wordt of standaard derde trimester biometrie, in vergelijking met echo's op indicatie, leidt tot een vermindering van ernstige perinatale uitkomsten.
Looptijd: maart 2013 - december 2018
Contactpersoon: Viki Verfaille, Midwifery Science/VUmc Amsterdam

Mama's Garden
Studenten Verloskunde en studenten Social Work van Hogeschool Rotterdam zijn actief op de informele ontmoetingsplaats van Mama's Garden. Vanuit hier kunnen zij ook gekoppeld worden aan zwangeren en/of moeders die lichte ondersteuning van een buddy kunnen gebruiken. Vierdejaarsstudenten van diverse opleidingen doen onderzoek binnen het project.
Regio: Rotterdam-Zuid
Looptijd: november 2014 - onbepaald
Contactpersoon: Wietske Willemse, Hogeschool Rotterdam

Moeders van Rotterdam
Prospectieve evaluatie van de effectiviteit van het programma Moeders van Rotterdam op kind ontwikkeling en maternale mentale gezondheid.
Regio: Rotterdam
Looptijd: juli 2015 - december 2019
Contactpersoon: Marijke de Groot, Erasmus MC

Onderzoeksprogramma Peripartum Psychiatrie Erasmus MC Rotterdam (OPPER studie)
OPPER richt zich op vrouwen met (risico op) ernstige psychiatrische klachten tijdens de zwangerschap en kraamtijd. Wij hopen met dit onderzoek meer te weten komen over het ontstaan en beloop van postpartum psychose en depressie zodat we deze kunnen voorkomen. Daarnaast willen we graag kijken of deze aandoeningen van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind.
Looptijd: januari 2005 - januari 2025
Contactpersoon: Veerle Bergink, Erasmus MC

PREDICT studie
Analyse van gen- en omgevingsfactoren vóór en vroeg in de zwangerschap voor het voorspellen van zwangerschaps-complicaties en het bevorderen van optimale gezondheid van moeder en kind.
Regio: Erasmus MC, afdeling Verloskunde & Gynaecologie
Looptijd: november 2010 - december 2099
Contactpersoon: prof. dr. Régine Steegers-Theunissen, Erasmus MC

Samen Werken aan Zorg voor Kwetsbare Zwangeren
De beste zorg voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind.
Regio: Zuidwest Nederland
Looptijd: december 2016 - december 2019
Contactpersoon: Hiske Ernst, Erasmus MC

Vroeg begonnen, veel gewonnen
Welke belemmerende en stimulerende factoren hebben invloed op het moment van de eerste prenatale controle? Wat zijn de gevolgen van een late intake op de zwangerschapsuitkomst?
Looptijd: augustus 2011 - januari 2019
Contactpersoon: Kirsten Heetkamp, Hogeschool Rotterdam

Vulnerable pregnant women throughout Europe; Exchanging knowledge and best practices to improve midwifery care
Dit onderzoeksproject beoogt kennis en best practices met betrekking tot kwetsbare zwangeren uit te wisselen tussen verschillende verloskundige praktijken en verloskunde curricula in Europa.
Regio: Zes Nederlandse verloskundigenpraktijken en zeven internationale partners
Looptijd: april 2018 - april 2020
Contactpersoon: Dr. Jantine van Rijckevorsel-Scheele, Hogeschool Rotterdam

Zwanger - Nederland trial
In deze RCT wordt onderzocht of ongezonde voedingsgewoonten bij IVF-patiënten kunnen worden verbeterd door het online coachingsprogramma 'Slimmer Zwanger' en of hiermee verminderde vruchtbaarheid en BIG3-complicaties kunnen worden voorkomen.
Regio: Erasmus MC Rotterdam en RdGG Voorburg
Looptijd: juli 2014 - juli 2019
Contactpersoon: Sanne Overdijkink, Erasmus MC

Zwanger - Rotterdam trial
In deze RCT wordt onderzocht of ongezonde voedingsgewoonten kunnen worden verbeterd door het online coachingsprogramma 'Slimmer Zwanger' en of hiermee verminderde vruchtbaarheid en BIG3-complicaties kunnen worden voorkomen.
Regio: Rotterdam-Rijnmond
Looptijd: mei 2014 - mei 2020
Contactpersoon: prof. dr. Régine P.M. Steegers-Theunissen, Erasmus MC

We hebben getracht zo volledig mogelijk te zijn bij het opstellen van dit overzicht. Mocht u desondanks nog onderzoeken missen of kloppen gegevens niet, dan verzoeken wij u vriendelijk dit via mail aan ons door te geven. Bij voorbaat hartelijk dank!