Menu English

Wat je moet weten over Ramadan

Vandaag begint de ramadan. De periode waarin moslims vasten. Maar hoe zit dat nu precies? Souraya van onze studentenredactie en stagiair Ayman zetten alles op een rijtje.

For English scroll down

De ramadan wordt beschouwd als de heiligste maand van het jaar voor moslims. Tijdens de ramadan vasten moslims vanaf zonsopgang tot zonsondergang. In dit artikel vertellen we je alles over de ramadan; waarom moslims vasten, wat de regels zijn voor vasten, wie niet hoeft te vasten en meer.

Wat is de ramadan en waarom vasten moslims?

Het woord ramadan is afgeleid van ‘ramida’, wordt vertaald naar ‘verschroeid door de hitte van de zon’. Het kan letterlijk opgevat worden want moslims vasten in allerlei omstandigheden; in de extreme hitte, in de kou. De Ramadan heeft echter ook een figuurlijke betekenis. Het staat symbool voor het hervormen van jezelf tijdens de vastenmaand. Moslims ondergaan een spirituele hervorming door zich te verdiepen in de Koran en het versterken van hun spirituele relatie met Allah. Ze worden bewust van zichzelf en hun daden en weerhouden zichzelf daardoor van het begaan van zondes. Het helpt moslims ook om meer waarderingen te hebben voor hun eten en het versterkt het inlevingsvermogen in arme mensen. Het is een tijd van reflectie en bezinning. Ze doen dit door te bidden of door een aalmoes te geven aan mensen die het minder hebben. Deze aalmoes wordt ‘zakat’ genoemd en is de derde pilaar van de vijf zuilen.

De vijf zuilen zijn religieuze verplichtingen van de islam en vormen de fundering van het geloof. Het vasten tijdens de ramadan is de vierde pilaar en is dus een belangrijk deel van het geloof. Ramadan is ook de maand waarin de Koran via de engel Gabriël geopenbaard werd aan de profeet Mohammed. Hij vastte soms op maandagen en donderdagen. Er zijn naast de ramadan ook andere dagen in het jaar waarop moslims kunnen vasten. Die zijn op de dertiende tot en met de vijftiende dag van een islamitische kalendermaand en worden ‘Ayyam al Bid’ (de witte dagen) genoemd.

Wat zijn de regels voor vasten?

De ramadan staat beschreven in het tweede hoofdstuk van de Koran en geeft aan wat wel en niet mag tijdens het vasten. Tijdens deze maand mogen moslims niet bekvechten, geen seks hebben, niet roken en niet eten of drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten wordt meestal gebroken met water en een dadel. Het breken van het vasten wordt ‘iftar’ genoemd. Veel moslims komen met familie bij elkaar om uitgebreid te eten in de avond. Elkaar uitnodigen om het vasten te verbreken is heel gebruikelijk tijdens de ramadan. In de vroege ochtend staan moslims op om te eten.

Dit doen ze in de vorm van een ontbijtachtige maaltijd genaamd ‘suhur’. Na deze maaltijd wordt het ochtend gebed verricht. Sommige moslims gaan weer naar bed en andere beginnen meteen hun dag. De handelingen verschillen per moslim.

Moet iedereen vasten?


Er zijn ook uitzondering voor het vasten. Ouderen, mensen die op reis zijn, (mentaal)zieken, kinderen en mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn vrijgesteld van het vasten. Ook als iemand ongesteld is of postnatale bloedingen heeft hoeven ze niet te vasten, deze dagen moeten wel ingehaald worden. Mensen die niet chronisch ziek zijn en reizigers moeten ook hun gemiste dagen inhalen. Het kan ook gecompenseerd worden door een aalmoes in de vorm van een maaltijd te betalen aan gezinnen of personen in nood.

Wanneer begint en eindigt de ramadan? 

De Islamitische kalender werkt op basis van de maan. Dit is in tegenstelling tot de gregoriaanse kalender die in Nederland gebruikt word en gebaseerd is op de zon. De ramadan begint daarom als het eerste streepje van de maan zichtbaar is. Dit verschilt per land en verklaart waarom het ene land al begonnen is met vasten en de andere niet. Het begin van de ramadan verschuift elk jaar, omdat de zonnekalender en de maankalender niet gelijk lopen. De ramadan begint in 2024 op 10 maart bij de zonsondergang en het vasten begint in de ochtend van 11 maart.

Suikerfeest

De laatste dag van de ramadan wordt ‘Eid el-Fitr’ genoemd, het feest van het vasten verbreken. Het wordt ook wel Suikerfeest genoemd, omdat er op die dag veel koekjes gegeten worden om Eid te vieren. Het wordt gevierd met vrienden en familie en de moskee wordt bezocht voor het speciale Eid-gebed. Veel mensen dragen hun mooiste kleding en families nodigen elkaar uit om te komen eten. Er is ook een speciale aalmoes (Zakat El-Fitr). Deze aalmoes is verplicht en is een dank aan God voor het kunnen vasten. Het is er ook om te zorgen dat armen genoeg te eten hebben tijdens de feestdagen.

Tijdens Eid feliciteren moslims elkaar door ‘Eid mubarak’ te zeggen.