Ga direct naar de content

Studiekeuzecheck

Alle feiten op een rij

Nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding, ontvang je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Wat houdt dit in en wat kun je ervan verwachten? Hieronder hebben we het voor je op een rij gezet.

Wat is de studiekeuzecheck bij Hogeschool Rotterdam?

De studiekeuzecheck is een matchingstraject van de opleiding en bestaat in elk geval uit een studiekeuzeadviesgesprek met de gekozen opleiding. Ter ondersteuning van dit gesprek kan de opleiding vragen (een) aanvullende activiteit(en) te doen, zoals het uitvoeren van de startmeter (digitale vragenlijst), het schrijven van een motivatiebrief, het meenemen van een recente cijferlijst of het bijwonen van een onderwijsactiviteit. Bij deeltijdopleidingen bestaat de studiekeuzecheck meestal alleen uit een gesprek.

Hoe de studiekeuzecheck er precies uit ziet, is afhankelijk van de opleiding. Op mijn.hr.nl zie je precies uit welke onderdelen jouw studiekeuzecheck bestaat. De inlogcodes voor mijn.hr.nl ontvang je nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink.

In de studiekeuzecheck komen de inhoud van de opleiding, je motivatie en je persoonlijke omstandigheden aan bod. Samen bekijken we of de gekozen opleiding voor jou de juiste is en of je ondersteuning nodig hebt om een goede start te kunnen maken met je opleiding. Na de studiekeuzecheck krijg je een studiekeuzeadvies.

Studiekeuzeadvies

Wanneer het studiekeuzeadvies positief is én je voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden, kun je per 1 september starten met de opleiding. 

Bij een negatief studiekeuzeadvies raden wij je aan om je te heroriënteren en te kijken naar andere opleidingen. Onze studievoorlichters en studiekeuzebegeleiders helpen je daar uiteraard graag mee.

Wanneer je je ná 1 mei (en uiterlijk tot en met 31 juli) aanmeldt, geldt bij een aantal opleidingen dat je op basis van de studiekeuzecheck een bindend negatief studiekeuzeadvies kunt krijgen. Je kunt dan niet starten met de studie.

Waarom neemt Hogeschool Rotterdam de studiekeuzecheck af?

Wij willen graag dat je een studie kiest die goed bij je past. Om zeker te weten dat dat het geval is, vragen we elke studiekiezer (aanmelder) om deel te nemen aan de studiekeuzecheck. Wij leren jou zo een beetje beter kennen, zodat we je een juist advies kunnen geven bij jouw studiekeuze. Wanneer blijkt dat de opleiding goed bij jou en je interesses past, is de kans ook groter dat je je studie succesvol afrondt. Dat is ons doel en jouw toekomst.

Voor wie is de studiekeuzecheck bestemd?

De studiekeuzecheck is voor alle studiekiezers (aanmelders) die zich voor het eerste jaar bij een bacheloropleiding of een Associate-degreeprogramma aanmelden verplicht. De studiekeuzecheck is niet alleen voor aanmelders die voor het eerst het hoger onderwijs binnenkomen, maar ook bijvoorbeeld voor studenten die van studie wisselen (switchers), studenten met een hbo-propedeuse en studenten die toelating hebben op basis van een 21+ toelatingsexamen.

Zijn er uitzonderingen op de studiekeuzecheck?

Schrijf jij je in voor een kunstopleiding, voor een opleiding met een numerus fixus of een opleiding met aanvullende eisen, dan geldt er een ander aanmeldingsbeleid. Bekijk de opleiding van je keuze voor meer informatie.

Is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht?

Ja, deelname aan de studiekeuzecheck is bij Hogeschool Rotterdam verplicht. Wanneer je geen gesprek hebt gevoerd (en aan eventuele aanvullende voorwaarden hebt voldaan), is je aanmelding niet compleet en ben je daarmee niet toelaatbaar.

Ik val onder de regeling 21+ toelatingsexamen, heb een deficiëntie of heb een buitenlands diploma. Ben ik dan ook verplicht om deel te nemen aan de studiekeuzecheck?

Als je een deficiëntie hebt of deelneemt aan het Toelatingsonderzoek 21+ moet je ook deelnemen aan de studiekeuzecheck. Voor aanmelders met een buitenlands diploma gelden andere regels. Zij zijn niet verplicht deel te nemen aan de studiekeuzecheck, maar we raden dit wel ten zeerste aan.

Wanneer vinden de studiekeuzechecks plaats?

Na je aanmelding in Studielink en de bevestiging van je aanmelding door Hogeschool Rotterdam ontvang je via je opleiding binnen enkele weken informatie over wanneer de Studiekeuzecheck plaatsvindt. Afhankelijk van de opleiding kun je zelf een moment kiezen, krijg je een datum en tijd door via een brief of word je gebeld voor het maken van een afspraak.

Wat gebeurt er als ik me na 1 mei aanmeld?

Aanmelden ná 1 mei (en uiterlijk tot en met 31 juli) kan betekenen dat je de opleiding van je keuze niet kunt volgen. Een groot aantal opleidingen hanteert na 1 mei strengere regels. Wanneer je je ná 1 mei aanmeldt voor deze opleidingen kun je op basis van de verplichte studiekeuzecheck een bindend negatief studiekeuzeadvies krijgen. Je kunt dan niet starten met de studie. Dit geldt voor alle varianten van deze opleidingen.

Kun je je voor meerdere opleidingen aanmelden?

Ja, je kunt je voor maximaal 3 opleidingen aanmelden via Studielink. Voor elke opleiding waarvoor je je aanmeldt, word je uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Voor de opleiding van je definitieve keuze dien je de studiekeuzecheck wel gedaan te hebben.

Kan ik het studiekeuzeadvies van een opleiding meenemen naar een andere opleiding?

Nee, dat is niet mogelijk.

Wat gebeurt er met de gegevens uit de studiekeuzecheck?

De gegevens uit de vragenlijst die je invult, worden gebruikt bij het gesprek dat je voert met de studieloopbaancoach van de gekozen opleiding. De uitkomsten (studiekeuzeadvies) van het gesprek en de eventuele aanvullende opdrachten vormen de basis voor je persoonlijke begeleiding door de studieloopbaancoach vanaf  het begin van het studiejaar.

Wat is het verschil tussen een studiekeuzetest en een studiekeuzecheck?

De studiekeuzetest is een test die je kunt doen om je te oriënteren op de opleidingen van Hogeschool Rotterdam. Pas als je je hebt aangemeld voor een opleiding via Studielink, krijg je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is een matchingstraject om te kijken of de opleiding die je hebt gekozen wel echt bij je past.

Wat moet ik doen als uit de studiekeuzecheck blijkt dat de opleiding niet goed bij me past?

Dan geven we jou een gericht advies om je verder te helpen welke opleiding dan beter bij je past.

Wanneer is mijn inschrijving voor een opleiding definitief?

Als jij je uiterlijk voor 1 augustus hebt aangemeld via Studielink en voor 1 september voldaan hebt aan alle toelatingseisen (waaronder diploma, betaling van het collegegeld etc.) die wettelijk zijn vastgesteld.

Hoe meld ik mij aan voor een opleiding?

Bekijk de stappen om je aan te melden voor een opleiding.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.