Menu
    English

    Studiekeuzecheck

    Ondersteuning bij de juiste studiekeuze

    Nadat je je hebt aangemeld voor een opleiding, ontvang je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Aan de hand hiervan bekijken we samen met jou of de gekozen opleiding voor jou de juiste is en of je ondersteuning nodig hebt om een goede start te kunnen maken met je opleiding.

    Wij willen graag dat je een studie kiest die goed bij je past. Om zeker te weten dat dat het geval is, neem je deel aan de studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is een matchingstraject van de opleiding. Deelname hieraan is verplicht (voor opleidingen met aanvullende eisen of een numerus fixus gelden andere eisen). Aan de hand van de studiekeuzecheck leren we jou beter kennen, zodat we je een advies kunnen geven over jouw studiekeuze. Wanneer blijkt dat de opleiding goed bij jou en je interesses past, is de kans groter dat je je studie succesvol afrondt. Dat is ons doel en jouw toekomst.

    Inhoud studiekeuzecheck

    De studiekeuzecheck bestaat uit een studiekeuzeadviesgesprek met de gekozen opleiding. Ter ondersteuning van dit gesprek kan de opleiding je vragen (een) aanvullende activiteit(en) te doen, zoals het uitvoeren van de startmeter (digitale vragenlijst), het aanleveren van je LOB-cv, het opstellen van een portfolio, het schrijven van een motivatiebrief, het meenemen van een recente cijferlijst, het geven van een presentatie of het bijwonen van een onderwijsactiviteit. Bij deeltijdopleidingen bestaat de studiekeuzecheck meestal alleen uit een gesprek. 

    Hoe de studiekeuzecheck er precies uit ziet, is afhankelijk van de opleiding. In Osiris zie je precies uit welke onderdelen jouw studiekeuzecheck bestaat. De inlogcodes ontvang je nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink.

    In de studiekeuzecheck komen de inhoud van de opleiding, je motivatie en je persoonlijke omstandigheden aan bod. Samen bekijken we of de gekozen opleiding voor jou de juiste is en of je ondersteuning nodig hebt om een goede start te kunnen maken met je opleiding.

    Na de studiekeuzecheck: studiekeuzeadvies

    Na de studiekeuzecheck krijg je een studiekeuzeadvies. Het advies wordt mondeling gegeven, maar je kunt het (met toelichting) ook terugvinden in Osiris, het studentvolgsysteem. Je krijgt één van de volgende adviezen:

    • Positief: wanneer het studiekeuzeadvies positief is én je voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden, kun je per 1 september starten met de opleiding. 
    • Positief met aandacht: we staan positief tegenover je studiekeuze, maar we raden je aan deel te nemen aan bepaalde ondersteunings- of bijspijkeractiviteiten, zodat je beter voorbereid bent wanneer je met je studie start.
    • Negatief: bij een negatief studiekeuzeadvies raden wij je aan om je te heroriënteren en te kijken naar andere opleidingen. Onze studievoorlichters en studiekeuzebegeleiders helpen je daar uiteraard graag mee.

    Studiekeuzeadvies: bindend of niet?

    Meld je je uiterlijk op 1 mei aan voor een opleiding, dan is de uitslag van de studiekeuzecheck niet bindend. Bij een negatief advies raden we je echter dringend aan je te oriënteren op een andere opleiding.

    Wanneer je je ná 1 mei (en uiterlijk tot en met 31 juli) aanmeldt, gelden strengere regels. Dat houdt in dat je op basis van de studiekeuzecheck een bindend negatief studiekeuzeadvies kunt krijgen. Je kunt dan niet starten met de studie.

    Veelgestelde vragen

    Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de studiekeuzecheck.

    Voor wie is de studiekeuzecheck bedoeld en is deelname verplicht?

    De studiekeuzecheck is bedoeld voor alle studiekiezers (aanmelders) die zich voor het eerste jaar bij een Associate degree of bacheloropleiding (voltijd, deeltijd of duaal) aanmelden. De studiekeuzecheck is niet alleen voor aanmelders die voor het eerst het hoger onderwijs binnenkomen, maar ook bijvoorbeeld voor studenten die van studie wisselen (switchers) of studenten met een hbo-propedeuse.

    Als je een deficiëntie hebt of deelneemt aan het Toelatingsonderzoek 21+ moet je ook deelnemen aan de studiekeuzecheck. Aanmelders met een buitenlands diploma moeten ook deelnemen aan de studiekeuzecheck. In overleg met de opleiding kan dit ook op afstand gedaan worden.

    Deelname aan de studiekeuzecheck is bij Hogeschool Rotterdam verplicht. Wanneer je geen gesprek hebt gevoerd (en aan eventuele aanvullende voorwaarden hebt voldaan), is je aanmelding niet compleet en ben je daarmee niet toelaatbaar.

    Nemen alle opleidingen een studiekeuzecheck af?

    Bijna alle Associate degree en bacheloropleidingen nemen een studiekeuzecheck af. Meld je je echter aan voor een kunstopleiding, voor een opleiding met een numerus fixus, een opleiding met aanvullende eisen of een masteropleiding, dan geldt er een ander aanmeldingsbeleid. Bekijk hier de aanmeldprocedure per opleiding.

    Wanneer vindt de studiekeuzecheck plaats?

    Na je aanmelding in Studielink en de bevestiging van je aanmelding door Hogeschool Rotterdam ontvang je via je opleiding binnen enkele weken informatie over wanneer de studiekeuzecheck plaatsvindt. Afhankelijk van de opleiding kun je zelf een moment kiezen of je krijgt een datum en tijd per brief/e-mail doorgegeven. Je kunt ook gebeld worden voor het maken van een afspraak.

    Wat gebeurt er als ik me na 1 mei aanmeld?

    Aanmelden ná 1 mei (en uiterlijk tot en met 31 juli) kan betekenen dat je de voltijd-, deeltijd- of duale opleiding van je keuze niet kunt volgen. Wanneer je je ná 1 mei aanmeldt kun je op basis van de verplichte studiekeuzecheck een bindend negatief studiekeuzeadvies krijgen. Je kunt dan niet starten met de studie. 

    Kan ik het studiekeuzeadvies van een opleiding meenemen naar een andere opleiding?

    Nee, dat is niet mogelijk. Deelname aan de studiekeuzecheck van een opleiding is een verplicht onderdeel van je inschrijving voor die opleiding.

    Wat gebeurt er met de gegevens uit de studiekeuzecheck?

    De uitkomsten (studiekeuzeadvies) van het gesprek en de eventuele aanvullende opdrachten vormen de basis voor je persoonlijke begeleiding door de studieloopbaancoach vanaf  het begin van het studiejaar.

    Waar kan ik met mijn vraag of klacht terecht?

    Heb je een bindend negatief studiekeuzeadvies gehad en ben je het hiermee niet eens, dan kun je een verzoek tot heroverweging indienen bij de Toelatingscommissie. Alle informatie hierover vind je in het Reglement inschrijving en voorbereiding.

    Heb je vragen over de aanmeldprocedure en/of de studiekeuzecheck, neem dan contact op met Studievoorlichting.

    Je kunt ook terecht bij het landelijke Meldpunt Studiekeuzecheck.