Menu English

Particuliere fondsen

Als je op exchange of buitenlandse stage gaat, of als je in de loop van je studie tegen een financieel probleem aanloopt door bijzondere omstandigheden, kun je in sommige gevallen een particuliere fondsaanvraag doen voor een stukje financiële hulp.

Wanneer kom je in aanmerking?

Je komt pas in aanmerking voor een particulier fonds als je niet (meer) in aanmerking komt voor andere voorzieningen (zoals DUO voorzieningen of het profileringsfonds) en in sommige gevallen als deze voorzieningen niet toereikend genoeg zijn.. Daarnaast zijn er enkele voorwaarden, afhankelijk van je situatie: 

1. Je gaat op exchange óf een stage lopen voor je studie in het buitenland.

Bij sommige studies kun je op uitwisseling of op buitenlandse stage: een mooie ervaring die je persoonlijke en professionele ontwikkeling ten goede kan komen! Daar zit wel een kostenplaatje aan verbonden, en naast je eigen middelen inzetten kun je een aanvraag doen bij een particulier fonds om een tekort op je budget aan te vullen.

Let op: je dient je aanvraag enkele maanden vóór je vertrek in te dienen, begin dus op tijd!

2. Je hebt financiële problemen i.v.m. een bijzondere omstandigheden.

Wanneer zich tijdens je studie onverwachte omstandigheden voordoen die invloed hebben op je financiële situatie waardoor er een tekort ontstaat op je budget kun je een particulier fondsaanvraag doen voor ondersteuning.

Voorwaarden zijn onder andere: bijzondere omstandigheden, een tekort op je begroting en je hebt je studiefinanciering of andere inkomstbronnen al volledig ingezet.

Daarnaast ondersteunen fondsen graag studenten die al zicht hebben op hun diploma; als derdejaars student met flink wat studievoortgang maak je dus meer kans op ondersteuning vanuit een particulier fonds dan wanneer je je propedeuse nog moet behalen. 

Twijfel je of je een aanvraag kan doen? Ga altijd in gesprek met je studentendecaan om te kijken naar de mogelijkheden!

De aanvraag

De studentendecaan kan je helpen bij het beoordelen van de situatie en het doen van een aanvraag. Fondsen verwachten meestal van jou:

  • Een motivatiebrief
  • Een begroting
  • Je CV
  • Een overzicht van je studieresultaten
  • Overzicht van jouw lening bij DUO
  • Ondersteunende verklaring van een decaan.
  • Schrijf in je motivatiebrief niet alleen waarom je de aanvraag doet, maar ook hoe je van plan bent de aankomende periode met behulp van hun steun succesvol te studeren
  • Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven aan de hand van dit begrotingsformuliervan Nibud

Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.