Gen Z – ook wel bekend als Generatie Z of ‘Zoomers’ – bestaat uit mensen geboren tussen ongeveer 1995 en 2010. Ze zijn opgegroeid met internet, social media en smartphones, en worden daarom vaak omschreven als ‘digital natives’.
Bij Rotterdam Business School werken we dagelijks met deze nieuwe generatie professionals. En wat we zien? Ze zijn ambitieus, digitaal vaardig, maatschappelijk betrokken én kritisch op hoe werk georganiseerd is. Als werkgever kun je daar je voordeel mee doen – mits je bereid bent om je aanpak aan te passen.
Wil je het maximale uit Gen Z halen? Deze drie tips – geïnspireerd op onze ervaring en gesprekken met bedrijven – helpen je op weg.
1. Begeleid kortcyclisch en geef betekenis aan het werk
Gen Z is opgegroeid in een wereld van directe feedback, snelle leerloops en betekenisvolle keuzes. Uit onderzoek blijkt dat ze behoefte hebben aan duidelijke kaders, maar ook aan autonomie in de uitvoering. Ze willen weten: waarom doe ik dit werk en wat draagt het bij?
Geef daarom niet alleen een taak, maar koppel het aan het grotere geheel. Zorg voor regelmatige check-ins in plaats van een traditioneel functioneringsgesprek. En geef ruimte om werk te verbinden aan maatschappelijke thema’s – juist daar ligt hun intrinsieke motivatie.
“Studenten kunnen echt van toegevoegde waarde zijn, maar dan moeten ze ook betrokken worden in een realistisch vraagstuk dat energie geeft en waarin ze meerwaarde kunnen leveren. Zoek als bedrijf samen met de student naar een duidelijke vraag of opdracht, om motivatie te waarborgen.”
Senne van Dijk, oud-student Human Resource Management bij RBS en nu HR Change Agent bij Daikin
2. Bied groeiperspectief – ook buiten vaste functies
Leren en ontwikkelen is voor Gen Z een topprioriteit. Ze willen zich blijven ontwikkelen, maar niet per se via klassieke loopbaanpaden. HR-onderzoeken tonen aan dat persoonlijke ontwikkeling en skill-based groeien voor deze generatie belangrijker zijn dan status of functietitels.
Laat zien hoe iemand bij jullie kan groeien – ook via projecten, tijdelijke rollen of hybride functies. Denk in leerroutes in plaats van vaste treden. En geef ruimte voor bijleren via interne academies, mentorships of samenwerking met kennisinstellingen zoals RBS.
"Gen Z wil zich ontwikkelen, maar doet dat op een andere manier dan eerdere generaties. Daar moet je niet tegenin werken, maar in meebewegen."
Jules Sohier, medeoprichter Anglers
3. Verwacht flexibiliteit? Geef het ook terug.
Gen Z vraagt flexibiliteit – in tijd, locatie én vorm. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze werk anders in hun leven willen inpassen. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je duidelijke afspraken maakt over verantwoordelijkheid en resultaat. Onderzoek laat zien: wie vertrouwen geeft, krijgt betrokkenheid terug.
Bied dus ruimte voor hybride werken, meedenken over roosters en een gezonde werk-privébalans. En belangrijk: focus op output in plaats van aanwezigheid. De loyaliteit van Gen Z win je niet met controle, maar met vertrouwen en betrokkenheid.
Tot slot: zie Gen Z niet als uitdaging, maar als kans
Wie bereid is anders te kijken naar deze generatie, haalt er innovatieve denkkracht, digitale vaardigheden en frisse energie mee binnen. De sleutel ligt bij goede begeleiding, duidelijke kaders en ruimte voor ontwikkeling.
Wil je meer uit Gen Z halen én bijdragen aan hun ontwikkeling? Ontdek hoe je hun frisse blik en vaardigheden kunt inzetten om de toekomst van jouw organisatie te versterken. Ga met ons in gesprek over samenwerking met RBS – bijvoorbeeld via projecten of strategisch partnerschap. Samen maken we werk van de toekomst.
Neem contact op via rbs-connect@hr.nl