Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
90%
Baan binnen het vakgebied
80%
Een baan vinden
7 maanden
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Ons onderwijs
Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:
- kennisbasis van het beroep
- handelen in de beroepspraktijk
- eigen professionele identiteit
- persoonlijke ontwikkeling
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Het eerste jaar
Je maakt kennis met de basis van logistiek. Je volgt vakken op het gebied van logistiek, recht, economie en ICT. Je maakt kennis met projectmatig werken. Hierbij los je met een groep medestudenten (fictieve) bedrijfsproblemen op. Maar je leert ook belangrijke vaardigheden als presenteren, rapporteren en onderhandelen. De opleiding bekijkt aan het eind van het eerste jaar of je geschikt bent voor de opleiding en het beroep (studieadvies).
Na het eerste jaar
Vanaf het tweede jaar gaan we verder de diepte in. Je leert niet alleen een transportprobleem oplossen, maar kijkt ook naar de processen. Vanaf het derde jaar wordt de opleiding in het Engels gegeven. Je loopt dan een half jaar stage en gaat dieper in op (service)logistiek, internationaal zakendoen, managementvaardigheden. Met andere studenten werk je samen in het Praktijk Integratie Project. Het vierde jaar staat in het teken van je minor en afstuderen. Tijdens je minor specialiseer je je in een zelf gekozen logistiek domein. Vervolgens start je je afstudeeropdracht bij een bedrijf.
Werkvormen
Je krijgt tijdens je studie te maken met een afwisselende mix van werkvormen. Je volgt colleges (want een theoretische achtergrond is belangrijk), afgewisseld met practica en projecten. Tijdens de practica oefen je je vaardigheden. Hiervan maak je ook verslagen. Soms worden de opdrachten en/of verslagen mondeling afgesloten. Daarnaast worden diverse excursies georganiseerd.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschoolbrede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Stage lopen
In het derde jaar van je opleiding loop je een half jaar stage om praktijkervaring op te doen. Er zijn heel veel mogelijkheden om in het buitenland stage te lopen.
Bekijk in onderstaand filmpje hoe Kevin van Liesdonk zijn derdejaars stage bij Xenos ervaart.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.
Een carrière in de logistieke keten! Als je een logistieke managementfunctie wilt vervullen binnen een bedrijf dat als onderdeel van een logistieke keten opereert, dan is de minor Supply Chain Management waarschijnlijk iets voor jou. In Nederland is logistiek een volwassen activiteit aan het worden. Samenwerking tussen verschillende schakels in de keten wordt steeds belangrijker. In een logistieke functie krijg je te maken met diverse disciplines, waaronder inkoop, productie, distributie, customer service, sales en marketing. In de minor word je voorbereid om te kunnen functioneren in deze multidisciplinaire omgevingen. De meeste studenten die je vóórgingen, konden snel aan de slag. Niet alleen binnen de traditionele logistieke bedrijven als productie en handelsbedrijven zie je scm studenten. Je ziet ook een grote ontwikkeling over het ketendenken in de gezondheidszorg. Hieruit ga je niet uit van de klant maar van de patiënt.
Deze minor is een voorbereiding op functies in bedrijven die zich vanaf de wal bezighouden met de internationale zeescheepvaart: Shipping Markets, Ship Management, Port Agency, Shipping Agencies en Chartering. Onderdelen van het programma zijn: maritieme techniek, scheepvaarteconomie, rederijkunde, maritiem recht en capaciteit in de scheepvaart. Ook doe je onderzoek naar de stand van zaken in de scheepvaartwereld, zoals containerterminals in Europa of het short sea transport. Met het diploma van deze minor kun je een aantal vrijstellingen krijgen voor de qualifying examinations van het Institute of Chartered Shipbrokers, een wereldwijd erkende kwalificatie.
De minor bereidt je voor op inkoop- en inkoopmanagementfuncties. Je leert een adequaat inkoopproces te ontwerpen en inkoop in de bedrijfsstrategie in te bedden. Als inkoper speel je een belangrijke rol in het optimaliseren van de keten als geheel en het beïnvloeden van bedrijfsresultaten.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Afstuderen
Theorie en vaardigheden die je hebt opgebouwd, komen samen in een strategisch adviesrapport waar een organisatie echt iets mee kan. Gedurende twintig weken ben je werkzaam bij een opdrachtgever.
Internationale mogelijkheden
Als je een transport en logistiek opleiding met internationale context wil volgen, dan is Rotterdam dé geschikte locatie! Waar driekwart van de inkomende goederen bestemd is voor het buitenland. Door de toegenomen globalisering, internationalisering en digitalisering kunnen overal ter wereld productiefaciliteiten worden opgezet. Logistieke processen worden ingericht om te zorgen dat de producten uiteindelijk op de juiste plaats terecht komen.
Omdat je als logistiek engineer straks moet kunnen opereren in een internationale context, vinden we het belangrijk om internationale stagemogelijkheden te bieden. Voor studenten van de opleiding Logistics Engineering is het mogelijk een periode in het buitenland te studeren aan één van onze partnerhogescholen in Duitsland, Letland, Finland en Australië.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenOnderwijsperiode 1
-
Duurzaam Internationaal Transport
Duurzaam Internationaal Transport
Deze eerste onderwijsperiode heeft als thema ‘Transport’.
In het project ‘Duurzaam Internationaal Transport’ dat in deze periode gegeven wordt, leer je onder meer wat er allemaal komt kijken bij het organiseren en plannen van een speciaal transport, namelijk het vervoer van een windmolen van de plaats van productie naar het windmolenpark waar de molen geplaatst zal worden. Voor de opdrachtgever stel je een transportplan op, waarin alle facetten van zo’n bijzonder transport opgenomen worden.Bij de uitvoering van een transport kunnen er dingen misgaan. Je krijgt kennis aangereikt over de specifieke transportrisico’s die per modaliteit kunnen optreden.
In dit eerste project leer je ook projectmatig te werken en een eenvoudig onderzoek te doen. Het leren zoeken en gebruiken van betrouwbare bronnen en het werken in de rol van professional, die voor een opdrachtgever een advies uitbrengt, zijn daarin belangrijke vaardigheden. In de projecturen leer je hoe je dit op een goede manier kunt doen.
-
Kwantitatieve Vaardigheden voor Logistici
Kwantitatieve Vaardigheden voor Logistici
Bij de opleiding Logistics Engineering wordt aandacht besteed aan de kwantitatieve en technische criteria van logistieke processen. Binnen de cursus Kwantitatieve Vaardigheden voor Logistici worden de basisvaardigheden Wiskunde en Natuurkunde bijgespijkerd, om zo een basis te leggen die het mogelijk maakt om de logistiek door een technische bril te bestuderen.
Daarnaast zullen deze vaardigheden gebruikt worden om technische problemen op te lossen binnen de context van (intern) transport. Denk hierbij aan vraagstukken van transport in een Warehouse, Productie of het maken van een hijsplan.
-
Internationale Transportketens
Internationale Transportketens
Distributie en retourlogistiek maakt gebruik van logistieke netwerken die onder andere bestaan uit terminals en magazijnen. In deze cursus nemen we een kijkje bij de functies van een terminal. We bekijken verschillende typen terminals die een water/land verbinding verzorgen: de containerterminal, breakbulk terminal, droge en natte bulkterminal. Op deze terminals worden verschillende werktuigen gebruikt zoals overslagkranen, straddle carriers, AGV’s, bandtransporteurs etc. om de overslagoperatie uit te voeren.
Verder wordt aandacht besteed aan verschillende vervoersmodaliteiten als voorbereiding op het project LENDIT01, waar je de beste transportroute en -wijze gaat bepalen voor een bedrijf. In de cursus LENKVL01 wordt dieper ingegaan op de technische aspecten van op- en overslagwerktuigen en wordt gebruik gemaakt van de mechanica en aanverwante disciplines.
-
Werken als Wereldburger
Werken als Wereldburger
De logistieke wereld zit in een dynamische fase. Globalisering en verduurzaming vragen om oplossingen die revolutionair anders zijn. De ambitie van onze Rotterdamse opleiding is dat je je gaat ontwikkelen tot een professional die goed voorbereid is op de uitdagingen die je in het vakgebied van een logistics engineer tegenkomt. De missie van de opleiding is dan ook:
‘Wij leiden studenten op tot innovatieve en initiatiefrijke logistics engineers die duurzame oplossingen creëren in een continu veranderende interculturele werkomgeving’.
Dit betekent dat er binnen de opleiding naast inhoudelijke vakken, ook oog is voor je persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van 21st-century skills, zodat je leert om je vaardigheden in te zetten bij het oplossen van problemen in complexe situaties.
De cursus heet Werken als wereldburger omdat het werkveld van de logisticus de hele wereld omvat en je in deze cursus vaardigheden ontwikkelt die je nodig hebt om met mensen uit andere culturen, in andere talen en vanuit verschillende professionele invalshoeken, logistieke problemen op te lossen.
Naast informatievaardigen, communicatieve vaardigheden, samenwerkingsvaardigheden en zelfsturende vaardigheden, is er ook aandacht voor taalvaardigheid in deze cursus ( Engels, Duits en Nederlands).
Onderwijsperiode 2
-
Ontwerpen van een Toekomstbestendig Warehouse
Ontwerpen van een Toekomstbestendig Warehouse
De logistieke sector maakt grote ontwikkelingen en innovaties door. Denk aan alle ontwikkelingen op het gebied van ICT zoals: the Internet of Things (IoT), sensor technologie, robots, virtual reality (VR), augmented reality (AR), of big data. Logistics Engineers zullen steeds vaker komen te werken in een digitale omgeving. In de logistieke keten van de toekomst zal het steeds meer om flexibiliteit, snelheid en duurzaamheid draaien. Die keten – en dus ook het warehouse- zal moeten transformeren om de veranderende marktvraag aan te kunnen. Het gaat dus om de vraag hoe het warehouse toekomstbestendig te maken zodat het mee kan in de logistieke ontwikkelingen van de toekomst. En technologie helpt daarbij. In een toekomstbestendig warehouse zijn de goederenen informatiestroom met elkaar verbonden. Denk bijvoorbeeld aan: de administratie van goederen bij levering (binnenkomst), coördinatie van goederen die een plek krijgen in het magazijn, het werken met automatische bestelniveaus van de voorraden in het warehouse, coördinatie van het orderpicken of de aansturing van de distributie van goederen (bij welke klant moet welk product wanneer worden afgeleverd). Het warehouse van de 21e eeuw is een high-tech hal waarin bijna alles is geautomatiseerd.
-
Bouwen van Software-applicaties
Bouwen van Software-applicaties
Aan de hand van verschillende opdrachten maak je verschillende spreadsheets in Excel.
De opdrachten hebben allemaal een logistiek karakter en zal je op andere momenten binnen je opleiding en daarna in een andere vorm weer tegenkomen.Daarnaast is er een sterke link met het in de tijd parallel draaiende project Warehousing. Zo is er een opdracht om een ABC analyse te maken, een forecast te bepalen en omzetgrafieken te genereren.
In alle gevallen betreft het individuele opdrachten. De opdrachten dienen als voorbereiding op de eindopdracht; het maken van een applicatie die bruikbaar is binnen een warehouse en welke als onderdeel gezien kunnen worden van een WMS (Warehouse Management Systeem).