Menu English

“Na de opleiding hoop ik bij een groot internationaal bedrijf te kunnen werken.”

Celeste van de opleiding Logistics Engineering

Mijn weg naar Logistics Engineering

Ik ben Celeste Hekman, ik ben 20 jaar en ik kom uit Meerkerk. Ik ben tweedejaars student bij de opleiding Logistic Engineering aan het Rotterdam Mainport Institute wat onderdeel is van Hogeschool Rotterdam. Als vooropleiding heb ik MBO Logistiek Supervisor Sprint gedaan aan het ROC Midden Nederland Amersfoort. Ik ben de logistieke kant op gegaan na een bedrijfsbezoek dat ik had gedaan bij KLM Cargo. Dit vond ik zo interessant dat ik besloot hierin verder te gaan. Ik wilde graag mijn hbo-diploma halen en een logistieke vervolgopleiding was gezien mijn vooropleiding een logische keuze. Ik besloot mij verder in te lezen in opleidingen die zich richtten op de logistieke branche. Ik wist al dat een managementopleiding niks voor mij zou zijn, omdat ik het leuk vind om analyserend bezig te zijn om op projectbasis te werken. Toen kwam ik uit bij de opleiding Logistics Engineering bij Hogeschool Rotterdam.

Tot op de dag van vandaag heb ik nog geen spijt gehad van mijn keuze. Natuurlijk was het moeilijk om in corona tijd aan een nieuwe opleiding te beginnen. Door de leuke vakken en projecten werd ik gestimuleerd om door te zetten.

Van mbo naar hbo

Het kan lastig zijn om van het mbo naar het hbo te gaan, maar door een goede leergierige houding te hebben en de volle aandacht en interesse in de opleiding is het zeker haalbaar. Uiteraard is het altijd fijn dat je hulp kunt vragen. Zoals op elke opleiding zijn er ook vakken die erg moeilijk of niet leuk zijn, maar omdat de logistiek zo breed is en je dus ook breed opgeleid moet worden, hoort het erbij. Zelf had ik veel moeite met natuurkunde, omdat ik nog nooit natuurkunde had gehad.

Ik merkte dat het goed is geweest om eerst mijn rekenvaardigheid op niveau te brengen en daarna naar de theorie te kijken. Hierdoor had ik het sneller onder de knie. Ik heb de natuurkunde toets niet in één keer gehaald en dat is oké. De berekeningen komen veel terug in andere vakken en projecten, dus de gouden tip: als je al weet dat je moeite zult hebben met een bepaald vak, vraag meteen naar de peercoaches. Dit zijn ouderejaars studenten die je bijles kunnen geven. Zij hebben de theorie al gehad en weten precies wat er van je gevraagd wordt. Zorg daarnaast dat je aanwezig bent bij de lessen en trek meteen aan de bel wanneer je iets niet begrijpt, het tempo ligt namelijk hoger dan dat je gewend was op het mbo.

Stap voor stap

Het is niet erg als je je Propedeuse (alle haalbare punten in het eerste jaar) niet meteen het eerste jaar haalt, zelf is het mij ook niet gelukt. Ik zie het al als een mooie stap dat ik een hbo-opleiding doe en kan doen. Ik ben trots op de mooie cijfers die ik haal voor projecten en andere vakken. Maar een tip van mij: blijf niet aan oude gewoontes hangen, zoals op het laatste moment beginnen, want de stof komt altijd terug dus moet je maanden later nog steeds weten.

Een extra tip voor de mbo’ers: probeer je projecten goed af te ronden. Daar heb je namelijk een voorsprong op en ligt zeer waarschijnlijk je kracht, omdat je op het mbo al veel projecten hebt gedaan.

De logistieke wereld

Doordat logistiek zo’n breed begrip is word je ook breed opgeleid. Dus is er veel verdieping in verschillende takken van de logistiek. Voordat ik begon met de opleiding was dit ook precies wat ik verwachtte. Zo ging ik aan de slag met het ontwikkelen van mijn analyserende skills. Je wordt klaargestoomd voor de echte logistieke wereld in breedste zin van het woord, dit een van de grootste voordelen. Je kunt er altijd zelf voor kiezen om je nog te verdiepen in een tak van de logistieke branche. Je zit dus niet aan een specifieke werkzaamheden en bedrijven vast tijdens je loopbaan.

Als vrouw de logistiek in

Soms kan het als vrouw wel moeilijk zijn in de logistieke wereld. Daarom is het belangrijk dat je sterk in je schoenen staat. Helaas zijn nog steeds mannen en bedrijven die een vrouw in een proces onderschatten of die zich bedreigd voelen. Daarom is het belangrijk dat je duidelijk kan aangegeven wat je vragen, bevindingen of meningen zijn en dit goed kunt onderbouwen. Lijkt dit je moeilijk of weet je niet hoe je hiermee om moet gaan? Op Hogeschool Rotterdam worden er keuzevakken aangeboden die je naast je studie volgt en waar je dit soort dingen kunt leren en verbeteren.

Na de opleiding hoop ik bij een groot internationaal bedrijf te kunnen werken. In welke tak van de logistiek weet ik nog niet. Daar hoop ik tijdens stages en mijn minor achter te komen!

Meer weten over deze opleiding?

 Ga naar de opleidingspagina

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen