Na het afstuderen (landelijke cijfers)
Baan op niveau
59%
Baan binnen het vakgebied
50%
Een baan vinden
18 maanden
Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsvisie
Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:
- De kennisbasis van het beroep
- Handelen in de beroepspraktijk
- Je eigen professionele identiteit
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Thema's
In de twee jaar durende opleiding Ad Ondernemen staan vier thema's centraal. Dit zijn: oriëntatie op ondernemen, waardepropositie, valideren en lancering. Binnen deze thema's krijg je een ideale mix van theoretische kennis en praktische vaardigheden. Zo verkrijg je de juiste ondernemersvaardigheden die je tijdens je studie direct in de praktijk kunt inzetten.
Programma
Ondernemen is opgebouwd rond de drie hoofdcompetenties van het International Framework voor ondernemerschap (EntreComp):
- Ideeën en kansen: Je leert kansen in de markt te spotten en hier creatieve oplossingen op toe te passen. Je leert hoe je vanuit een visie strategisch kunt ondernemen, hoe je met je onderneming op meerdere vlakken toegevoegde waarde kunt leveren en hoe je ethisch en duurzaam verantwoord kunt ondernemen.
- Hulpbronnen: Je leert hoe je realistische en haalbare doelen kunt ontwikkelen en behalen, en hoe je als ondernemer gemotiveerd kunt blijven en kunt omgaan met tegenslagen. Je leert een plan te ontwikkelen hoe om te gaan met beschikbare (financiële) middelen die nodig zijn voor jouw ondernemende activiteiten en hoe je jouw boodschap en visie op andere belanghebbenden/betrokkenen kunt overbrengen, bijvoorbeeld door het gebruik van (sociale) media.
- Actie: Je leert om waarde te creëren voor je onderneming op basis van nieuwe ideeën en kansen, een plan te ontwikkelen om (lange)termijndoelen te bereiken, beslissingen te nemen op basis van een risicoanalyse, individueel of in groepsverband met verschillende mensen samen te werken en te reflecteren op je eigen handelen om jouw waarde creërende ondernemersactiviteiten te verbeteren.
De Ad Ondernemen biedt een mooie balans tussen theorie en praktijk. Tijdens het thema oriëntatie op ondernemen ga je in teamverband aan de slag met een ondernemersvraagstuk. Je doet hiermee praktijkervaring op en bouwt tegelijkertijd aan je netwerk. Vanaf het thema waardepropositie krijg je de kans om een start-up op te zetten of verder te bouwen aan jouw concept. Het afstuderen in jaar twee staat in het teken van het lanceren van jouw eigen onderneming.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van Rotterdam Academy, waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft eigen ideeën over studiedoelen. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op bureau Studentzaken en de studentendecaan van Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Afstuderen
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenPeriode 1
- Basis ondernemen
- Datavaardigheden 1
- Basis rekenen
- Coaching
Periode 2
- Waardepropositie: ideas & opportunities
- Basis Engels
- Finance I
- Coaching
Periode 3
- Waardepropositie: resources & into action
- Basis recht
- Finance II
- Coaching
Periode 4
- Validatie: Ideas & Opportunities
- Branding
- Sales
- Coaching
Periode 1
- Validatie: Resources
- Validatie: Into Action
- Coaching
Periode 2
- Lancering: Ideas & Opportunities (start afstuderen)
- Digital toolkit
- Human toolkit
- Coaching
Periode 3
- Lancering: Resources (afstuderen)
- Ondernemen minor
- Coaching
Periode 4
- Lancering: Into Action (afstuderen)
- Coaching professionele identiteit
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Ook ontvang je bij je diploma een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepen
Na de opleiding kun je verder met het opschalen van je eigen onderneming of het aanpakken van een nieuw probleem waar je mogelijkheden voor ziet. Ook kun je uitstekend aan de slag als ondernemende manager. Als 'ondernemende manager' kun je leidinggeven aan een afdeling, team of vestiging. Je hebt de ondernemende mindset, creëert kansen en herkent ideeën, weet welke hulpbronnen er nodig zijn en bent pro-actief.
Doorstuderen
Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.