Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Ons onderwijs
Bij onze opleidingen voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.
Hierbij besteden we onder andere aandacht aan je:
- kennisbasis van het beroep
- handelen in de beroepspraktijk
- eigen professionele identiteit
- persoonlijke ontwikkeling
Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden.
Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.
Thema's
De opleiding bestaat in totaal uit vier semesters, elk met een eigen thema: Discovering IoT, Creating IoT, Specialisatie domein en Integreren & afstuderen.
Het eerste jaar
In het eerste jaar van de opleiding ontdek je de verschillende mogelijkheden van IoT en ontwikkel je IoT-toepassingen.
Tijdens het eerste jaar van de opleiding krijg je vakken zoals sensortechniek, programmeren, netwerken, elektrotechniek, security en userinteractie. Je leert een operationeel team aan te sturen en een gezamenlijk resultaat op te leveren.
De Ad ICT Internet of Things is praktijkgericht: je werkt één dag per week op de Werkplaats, aan opdrachten die aansluiten op de beroepspraktijk.
Het tweede jaar
In het tweede jaar specialiseer je je binnen een zelf gekozen domein.
In het eerste half jaar loop je drie dagen per week stage. Daarnaast volg je één dag in de week lessen.
Tijdens het tweede jaar krijg je vakken als data, security en design. Tevens bereid je je in deze periode voor op het afstuderen. In het tweede half jaar studeer je af op een onderwerp binnen je eigen stage- of werkplek. Ook kan je ervoor kiezen een afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Naast het afstuderen volg je vakken zoals ethiek en state of the art. Als je in het buitenland zit, kan je deze vakken digitaal volgen.
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken uit het HR-brede aanbod. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken. Ook kun je kiezen uit het studiesuccesaanbod van Rotterdam Academy, waarbij je invulling kunt geven aan je specifieke leerbehoeften om je studievaardigheden als hbo’er te verbeteren. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf je opdrachtgever(s) voor je praktijkopdrachten/-stage uitzoeken. Ook met je afstudeeropdracht geef je een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Ondersteuning
Iedere student is uniek en heeft eigen ideeën over studiedoelen. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt met je studie en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een beroep doen op bureau Studentzaken en de studentendecaan van Rotterdam Academy voor ondersteuning bij specifieke problemen.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten
Periode 1: Discovering IoT
- Werkplaats escaperoom deel 1
- Software & hardware: Integrale Cisco IoT-aanpak 1
- Software & hardware: Python 1
- Professionele vorming
- Studieloopbaancoaching
Periode 2: Discovering IoT
-
Werkplaats escaperoom deel 2
Werkplaats escaperoom deel 2
- Werkplaats PV
- Werkplaats UX
- Software & hardware: Python 2
- Software & hardware: Integrale Cisco IoT-aanpak 2
- Software & hardware: Database/SQLite
- Basis Nederlands
- Studieloopbaancoaching 1
- Keuzeonderwijs
Periode 3: Creating IoT
-
Werkplaats onderzoeken
Werkplaats onderzoeken
- Werkplaats PV
- Engels
- Software & hardware netwerken: verschillende netwerken in IoT
- UX/onderzoek
- Studieloopbaancoaching 2
- Keuzeonderwijs
Periode 4: Creating IoT
-
Werkplaats realiseren
Werkplaats realiseren
- Werkplaats PV
- Software & hardware: Linux
- Security
- Studieloopbaancoaching 2
- Keuzeonderwijs
Periode 1: Specialisatie domein
-
Werkplaats design thinking
Werkplaats design thinking
- Werkplaats PV
- Werkplaats IC
- Design research
- Software & hardware: Raspberry Pi
- Software & hardware: Integraal programmeren IoT en security
- Studieloopbaancoaching
- Keuzeonderwijs
Periode 2: Specialisatie domein
- Stage en opdracht
- Onderzoek afstuderen
- Data
- Studieloopbaancoaching
- Keuzeonderwijs
Periode 3: Integreren en afstuderen
- Afstudeerstage
- Ethiek
- State of the art 1
- Studieloopbaancoaching incl. final assessment
- Keuzeonderwijs
Periode 4: Integreren en afstuderen
- Afstudeeropdracht
- Intrapreneurship
- State of the art 2
- Studieloopbaancoaching incl. final assessment
- Keuzeonderwijs
Onderwijsvorm
Hoe is het onderwijs ingericht?Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Associate degree (Ad) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Beroepen
Wat kun je worden?
Met een Ad-diploma ICT Internet of Things op zak liggen er volop kansen. Je kan aan de slag bij zowel grote als kleine organisaties, in heel verschillende sectoren. Denk aan de zorg, logistiek, industrie, haven of tuinbouw. Overal waar slimme technologie processen kan verbeteren. En dat is vrijwel overal.
Het werkveld groeit razendsnel. Er komen steeds meer functies bij waarin jij met jouw kennis van IoT het verschil kan maken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van functies:
Als IoT-adviseur help je organisaties om kansen te herkennen voor het slimmer maken van hun processen. Je vertaalt technische mogelijkheden naar begrijpelijke oplossingen voor klanten of collega’s. Of je nu werkt in een ziekenhuis, havenbedrijf of productieomgeving: jij denkt mee, kijkt vooruit en maakt technologie toegankelijk.
Jij bent de techneut die slimme ideeën omzet in werkende oplossingen. Als IoT-ontwikkelaar ontwerp en bouw je systemen waarin sensoren, netwerken en software samenwerken. Denk aan een systeem dat automatisch plantenziekten detecteert in een kas, of een slimme parkeeroplossing voor drukke stadswijken.
Sommige oplossingen moeten niet alleen ontworpen, maar ook écht geplaatst en getest worden. Als IoT-installateur zorg jij dat alles veilig en goed werkt op locatie. Je werkt bijvoorbeeld aan sensoren in een zorginstelling, slimme meters in woningen of technische installaties in de haven.
Je start in een rol die bij jouw talent en voorkeur past en kan deze functies ook combineren. Wat je precies gaat doen, hangt af van het bedrijf, de sector én waar jij energie van krijgt. Eén ding is zeker: jij weet hoe je technologie laat werken voor mensen.
Doorstuderen
Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstuderen bij een bacheloropleiding. Of je een versnelde route kunt volgen, hangt af van de bachelor die je kiest.
Praktische informatie
De belangrijke informatie op een rijAanmelden voor de opleiding
Wil je in september starten met je opleiding? Meld je dan uiterlijk 31 juli aan. Aanmelden loopt via Studielink. Na aanmelding nodigt de opleiding je uit voor een studiekeuzecheck.
Je aanmelden voor deze studie gaat gemakkelijk in drie stappen:
- Om je aan te melden, moet je beschikken over een DigiD. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan nu aan. De aanvraag van DigiD duurt ongeveer een week.
- Meld je aan via Studielink.
- Om je toelating af te ronden, moet je uiterlijk 31 augustus aan alle toelatingsvoorwaarden voldoen, inclusief de betalingsverplichting van het collegegeld.