Menu English

Wat is de behandeling van dementie?

  • De ziekte dementie is (nog) niet te behandelen.
  • Medicijnen kunnen het proces in de beginfase vertragen.
  • Een casemanager adviseert over behoud van een goed leven met dementie.
  • Door goede ondersteuning kan iemand lang zelfredzaam blijven en thuis wonen.
  • De benadering Positieve Gezondheid en sociale benadering van dementie helpen om actief te blijven en mogelijkheden vast te houden.
  • Bij volledige afhankelijkheid is vaak geriatrische verpleeghuiszorg nodig.

Na de diagnose volgt een gesprek met informatie over dementie, eventuele behandelmogelijkheden en mogelijkheden voor dementiezorg. Dementie is (nog) niet te behandelen. Er zijn wel medicijnen die in het begin het proces tijdelijk kunnen vertragen. Het is dan wel nodig dat de tekenen van dementie vroegtijdig worden herkend en er direct een diagnose komt. De persoon met dementie en diens mantelzorger kunnen een casemanager dementie krijgen die hen adviseert en helpt om een goed leven te behouden. De casemanager heeft deskundigheid bij vragen en problemen die zij gaan tegenkomen. Het is belangrijk dat mensen met dementie na de diagnose zo lang mogelijk zelfredzaam blijven met de juiste ondersteuning. Het is goed dat zij thuis blijven wonen zolang dat mogelijk is en actief blijven, zowel geestelijk als lichamelijk. Daarvoor is het nodig dat zorg niet wordt overgenomen, maar de begeleiding de handen op de rug houdt. Dat betekent zoeken naar aanpassingen waardoor de persoon met dementie taken zelf kan blijven uitvoeren en blijft doen wat leuk wordt gevonden. Mensen met dementie zijn gebaat bij een sociale benadering van dementie waar wordt ingezet op Positieve Gezondheid. Dat wil zeggen dat niet alleen naar de beperkingen van mensen met dementie wordt gekeken maar juist ook naar de mogelijkheden. Vaak hebben mensen met dementie uiteindelijk verpleeghuiszorg nodig op een geriatrische afdeling. Zij zijn dan volledig afhankelijk van zorg en continue nabijheidvan anderen. Meer informatie vind je in de Zorgstandaard Dementie:

Leven met dementie ondersteuning

Leven met dementie zorg

Stervensfase en nazorg

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen