Menu English

Achtergronden en culturele benaderingen

Ga terug naar: Hoofdstukken overzicht 

Leerdoelen

De student kan:

  • Benoemen wie oudere migranten (met dementie) zijn in diverse en brede zin en welke achtergrondfactoren een rol spelen bij en hun gezondheidspositie
  • Laten zien welke gangbare opvattingen over ‘cultuur’ er zijn in de zorg voor oudere migranten en hoe je daar kritisch naar kunt kijken.
  • Laten zien wat de invloed is van verschillende benaderingen van ‘cultuur’ op de zorg voor oudere migranten (met dementie) en wat 
  • Benoemen waarom cultuursensitieve zorg belangrijk is en wat daarvoor nodig is.

Inleiding

In dit hoofdstuk gaan we in op verschillende achtergronden van oudere migranten. Wie zijn zij en wat is hun migratiegeschiedenis? Hoe kan hun gezondheidspositie worden omschreven en welke factoren spelen daarbij een rol? Ook gaan we in op culturele factoren die vaak worden aangehaald als verklaring voor de gezondheidspositie van oudere migranten. Hoe kun je naar cultuur kijken en welke benaderingen zijn gangbaar in de zorg voor oudere migranten en zorgvragers met een migratieachtergrond in brede zin? Welke invloed hebben deze benaderingen op de zorgverlening? We bespreken ook waarom cultuursensitieve zorg belangrijk is en wat zorgverleners daarvoor nodig hebben.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen