Reflectie speelt een belangrijke rol bij leren, en in de ontwikkeling van zelf(regu)lerend vermogen. We willen dat studenten in het hbo de eigen ontwikkeling actief ter hand kunnen nemen en kunnen voortzetten buiten de lessen om en na het voltooien van de opleiding. Dat geldt ook voor hun (beroeps)taalontwikkeling. Creëer daarom behalve oefenruimte ook ruimte voor reflectie van studenten op hun taalcompetentie en -ontwikkeling, en op de rol van taal in de studie, de maatschappij en het beroep.
Het gaat daarbij tevens om het stimuleren van een ‘positieve talige grondhouding’. Dat houdt in: een open houding ten opzichte van taalleren en talige diversiteit, en het besef dat taalgebruik altijd doel- en contextgebonden is en adequaat communiceren vraagt om bewuste keuzes en afwegingen ten aanzien van de gebruikte taal. De ontwikkeling van zo’n positieve taalbewuste houding vormt niet alleen een voorwaarde voor het kunnen en willen werken aan de eigen taalontwikkeling, maar ook voor discipline-overstijgend en intercultureel kunnen samenwerken.
Docenten hebben hierbij, net als op veel andere gebieden, een voorbeeldfunctie. Om het taalbewustzijn van studenten te kunnen stimuleren, is het daarom ook van belang dat docenten zich bewust zijn van hun eigen taalcompetentie en van hun functie als rolmodel: een rolmodel in het beroepsadequaat communiceren, in het bewust hanteren van taal in verschillende contexten, en in het blijven ontwikkelen van de eigen taalkennis en taalvaardigheid.