Menu English

Openbare les lector Carlos van Kan

Openbare les Carlos van Kan | 20 april 2021

Carlos van Kan is vanaf januari 2020 werkzaam als lector ‘Pedagogiek’ bij Kenniscentrum Talentontwikkeling aan Hogeschool Rotterdam. Zijn openbare les staat in het teken van het belang van pedagogische professionaliteit.

 

Voorrang voor pedagogische professionaliteit

Een leerling vraagt de leraar om hulp bij een opdracht. De leraar twijfelt: wat zal ik doen? Aan de ene kant denkt de leraar dat het goed zou zijn om deze leerling even aan de hand mee te nemen en alles nog eens stap voor stap uit te leggen. Aan de andere kant zou het ook wel eens goed kunnen zijn voor deze leerling om op zichzelf teruggeworpen te worden en het zelf op te lossen. De leraar denkt er heel kort over na en neemt een beslissing: deze keer doe ik dít. 

De dagelijkse onderwijspraktijk van leraren zit vol met afwegingen waarin er geen eenduidig goed of fout is. Afhankelijk van de leerling en de context zouden beide kanten van de afweging in het voorbeeld verdedigbaar kunnen zijn. Leraren nemen voortdurend beslissingen waarbij ze zich moeten baseren op hun kunde en praktische wijsheid. Het gaat dan niet zozeer om het wel of niet toepassen van regels, maar veeleer om de vraag: 'Wat vind ik op dit moment voor deze leerlingen in deze situatie het meest in hun belang, en waarom vind ik dat?'  

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben leraren pedagogische professionaliteit nodig. In deze openbare les wordt het belang van pedagogische professionaliteit belicht aan de hand van de waarde van de school, de waarden van de leraar en het waarderen van de leerling. Het lectoraat ‘Pedagogiek’ wil samen met de lerarenopleidingen (weer) werk maken van onderwijspedagogiek.  

Programma

De digitale openbare les bevat een gevarieerd programma. In de uitzending licht lector Carlos van Kan met korte films zijn lectoraat toe. In rondetafelgesprekken nodigt hij schoolleiders, opleiders, leerkrachten en studenten uit hun perspectief op pedagogiek te belichten. Tot slot een korte inkijk in het onderzoeksprogramma van het lectoraat.

Details

Datum  Dinsdag 20 april 2021
Tijd 15:00 - 16:00 uur
  De openbare les is via een livestream te volgen op de volgende pagina: www.hr.nl/OpenbareLesCarlosvanKan
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen