Menu
    English

    Impactlab-Vitaal op Zuid

    HEFHOUSE

    Welkom in onze kraam

    Vitaal op Zuid is een programma van Hogeschool Rotterdam-EMI (Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie). Van daaruit kun jij actief aansluiten bij bewonersvraagstukken: jongeren, mensen met psychosociale problematiek, ouderen, vluchtelingen, enz. en in de context van voor jou (beroeps)relevante thema’s. Studenten die in hun derde schooljaar bij ImpactLab-Vitaal op Zuid stage lopen zullen o.m. actief zijn met het begeleiden van bezoekers van het Hefhouse vrouwen- en bewonersgroepen in Hillesluis en Feijenoord. 

    Een unieke kans om kennis te maken met een werkwijze waarbij over de grenzen van de eigen discipline wordt gekeken. Samen met andere instituten werken aan maatschappelijke vraagstukken op Zuid, leren vanuit vitaliteit in de wijk met als standplaats het Hefhouse aan de Nassaukade in Rotterdam.  Je kunt denken aan het Instituut voor Gezondheidszorg en het Instituut voor de Gebouwde Omgeving.

    Mensen leven op straat, in de wijkmet elkaar. Wanneer jal tijdens de opleiding interprofessioneel leert samen te werken, leer je vanuit verschillende perspectieven naar mensen te kijken en vandaaruit te handelen. Vanuit bewonersvraagstukken haken we aan bij de bestaande vitaliteit en kansen die we tegenkomen. Mooi voorbeeld zijn de buurtvaders en -moeders die het verschil maken op scholen door een boterham te verzorgen voor kinderen die geen lunch meekrijgen naar school.  Maar ook jongeren die mee willen praten en invloed hebben op wat er in hun eigen wijk gebeurd. 

    Hou jij van vrije ruimte in je studie, ben je creatief en ondernemend? Wil jij ontdekken hoe je als social worker actief kunt zijn, samen met bewoners en professionals uit andere expertises? Zijn ‘wickedproblems’ voor jou wat je aan uitdaging nodig hebt? Als deze vragen voor je spelen, je aanspreken, dan is het Hefhouse ImpactLab-Vitaal op Zuid wel joúw plek om stage-ervaring op te doen!

    Er is een samenwerkingsverband ontstaan tussen EUR-hbo-mbo. Uitgegaan wordt van de actuele praktijkcontext en het samen op zoek gaan naar vermogens van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan. Studenten worden uitgedaagd om innovatief en creatief te zijn, gericht op het maken van impact. Studenten, docenten lectoren en bewoners maken daarbij samen het verschil.

    (foto: Claire Droppert)

    Rode draad in alle activiteiten is het opstarten en begeleiden van kleine gemeenschappen van bewoners en studenten. De bewoners zijn deel van de stagecontext, zij worden door jou en je medestudenten opgeleid tot wijkambassadeur en dragen op hun beurt bij aan jouw ontwikkeling. Daarbij is het de kunst om aan de hand van de verhalen van de bewoners te signaleren, te activeren tot participatie en hulp te verlenen. 

    Bij ImpactLab-Vitaal op Zuid wordt je de ruimte geboden om op basis van actuele ontwikkelingen in de stad zèlf projecten vorm te geven in verschillende wijken van Rotterdam-Zuid. De samenwerking tussen de verschillende docent-begeleiders, bewoners en jou heeft maar één oogmerk, namelijk de in de wijkprojecten betrokken Rotterdammers een impuls te geven qua welzijn en gezondheid. Bij ImpactLab-Vitaal op Zuid zijn de studenten verantwoordelijk voor de samenwerking van de verschillende domeinen van waaruit zij instappen. Door die samenwerking krijg jij in korte tijd een uitgebreid netwerk in een cross-over van verschillende domeinen. Tevens is ImpactLab-Zuid die jou zo nadrukkelijk de mix biedt van medestudenten uit andere studierichtingen. Je hebt dus niet alleen de mogelijkheid om actief mèt en vóór je doelgroep aan de slag te gaan, maar ook om vrij-uit te experimenteren met verschillende vormen van muzisch-agogisch werken, sociaal ondernemerschap, zorginnovatie en productontwikkeling (vandaar dat ‘Lab’.. © ). Ideaal voor studenten die in hun visie op hulpverlening een maatschappijkritisch perspectief, emancipatorisch groepswerk, samenwerken en preventie hoog in het vaandel hebben staan. En, niet onbelangrijk: de verschillende praktijkbegeleiders bij ImpactLab-Vitaal op Zuid staan er samen met veel collega’s van EMI en verschillende kenniscentra van de hogeschool garant voor dat jij steeds vol enthousiasme begeleid, geïnspireerd en uitgedaagd wordt.

    Met het Hefhouse als biedt ImpactLab-Vitaal op Zuid tot slot ook de mogelijkheid om debatten, theatervoorstellingen, kook- en thema-avonden te organiseren waarbij de dialoog wordt aangegaan met verschillende werkvelden en de politiek. Zo kan de thema’s agenderen die relevant zijn voor kwetsbare en kansrijke Rotterdammers en die om (re)actie vragen: hoe gaat de stad om met duurzaamheid, hoe voorkom je dat bewoners geïsoleerd raken en vereenzamen, hoe kun je integreren als je de taal niet spreekt, hoe overleef je als je geldzaken door de hoge gasrekeningen een puinhoop zijn, welke toekomst is er voor verwarde mensen of jongeren die psychoses hebben gehad, hoe kom je als werkloze vooruit in de stad, wat betekent de groeiende kloof tussen rijk en arm en hoe ervaren Rotterdammers dat, welke kansen brengen nieuwe technologie, stadslandbouw en gaming? Al deze thema’s kunnen ook terugkomen in al dan niet experimentele tentoonstellingen en verhalenontmoetingen in het Hefhouse. ImpactLab is de ideale LWG voor zelfstandige studenten die een uitdagende stageplek en projectmatig teamwork zoeken.

    Profiel van de student:

    • Je bent vóór alles gefocust op mensen, presentie is wat jou kenmerkt.
    • Je hebt een onderzoekende houding en een brede blik op je toekomstige werk.
    • Je bent een doener en wilt hands-on meewerken in de dagelijkse praktijk van preventieve zorg.
    • Je laat je uitdagen om je handelen theoretisch goed te onderbouwen.
    • Je vindt het een uitdaging om betekenisvolle projecten in buurten van Rotterdam te verduurzamen.
    • Je wilt in je derde studiejaar diepgang krijgen en jezelf persoonlijk en professioneel breed ontwikkelen.