Menu English

Studeren met autisme

Vakinhoud

Heb je een diagnose autisme (of pdd-nos, of syndroom van Asperger), wil je je meer bewust worden van je kwaliteiten én van de zaken waar je wat meer moeite mee hebt, zodat je met meer zelfvertrouwen kan studeren? Dan is dit keuzevak geschikt voor jou.

In dit keuzevak maak je kennis met andere studenten met autisme. Je maakt een kleine presentatie over wat autisme voor jou betekent en hoe anderen rekening met je kunnen houden. De meeste studenten herkennen aspecten van autisme in de presentaties van anderen en dit kan je inzicht geven in hoe je het beste met de aspecten van autisme kunt omgaan. We bespreken ook met elkaar of het raadzaam is om openheid te geven over je diagnose en aan wie je en hoe je dan openheid zou geven. De onderwerpen die in de bijeenkomsten aan de orde komen zijn communicatie, overleggen en afstemmen, feedback geven en ontvangen, herkennen van emoties, wisselwerking tussen gedachten en gevoelens, kwaliteiten en valkuilen en plannen en het maken van een planning.

Wat weet en kun je na de cursus?

  • Je hebt meer inzicht in wat autisme voor jou betekent. 
  • Je kennis over autisme is uitgebreid.
  • Aspecten van communicatie, samenwerken, overleggen zijn geoefend. 
  • Je weet iets meer over het herkennen van emoties en wat de wisselwerking is tussen gedachten, gevoelens en gedrag. 
  • Je kunt anderen uitleggen wat je sterke kanten zijn en hoe anderen rekening met je zwakke kanten kunnen houden.
  • Je hebt inzicht in je eigen kwaliteiten en valkuilen.
  • Je hebt een beeld gekregen van de aspecten die een rol spelen bij stress en spanning.
  • Je hebt geoefend met het geven en krijgen van feedback.
  • Je weet waar je op moet letten bij het maken van een goede planning en je hebt ideeën gekregen over hoe je zou kunnen plannen. 
  • Je hebt andere studenten met autisme leren kennen.

Toetsing

De cursus kent 80% aanwezigheidsplicht, dit betekent dat je maar 1 keer afwezig mag zijn. Je levert na elke les een opdracht in. Je geeft een korte presentatie. De cursus valt onder de keuzevakruimte en is 2ECTS waard.

Praktisch

Bij de cursus hoort een reader, deze wordt per mail naar je toe gestuurd.

Aanmelden

Om je aan te melden voer je eerst een intakegesprek met een decaan. De decaan kan aan de hand van de intake inschatten of deze cursus geschikt voor je is.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen