Menu English

Klimaatbestendige stad

Een weerbaar en veerkrachtig Rotterdam

Klimaatbestendige stad is één van de thema's binnen HRTech. Extremer weer – met droogte én monsterbuien – heeft invloed op de gebouwen en fysieke infrastructuur in de stad. Maar onze maatschappij is ook zéér afhankelijk van de digitale infrastructuur; systemen mogen niet uitvallen of moeten na een incident zo snel mogelijk weer operationeel zijn.

Weerbaar en veerkrachtig

Ontwikkelingen als klimaatverandering, digitalisering, energietransitie en de circulaire economie stellen ons voor grote uitdagingen, maar leveren ook kansen op. Steden die hierop weten in te spelen zijn weerbaar en veerkrachtig. Zo’n ‘resilient' stad kan na een incident of crisis snel herstellen én sterker weer verder. Ook vaardige en vitale burgers maken een stad weerbaar. Daarom zijn kennis en vaardigheden, gezondheid en welzijn, en wederzijds begrip en respect net zo goed bouwstenen van een veerkrachtige stad. Resilience is voor delta- en havenstad Rotterdam van essentieel belang.

Praktijkgericht onderwijs

Binnen het thema Klimaatbestendige stad leiden we studenten op die in en áán een weerbare en veerkrachtige (resilient) stad werken. De genoemde vraagstukken komen aan bod in het curriculum van bijvoorbeeld de opleidingen van IGO. Studenten gaan er ook in de praktijk mee aan de slag, tijdens multidisciplinaire projecten en minors en natuurlijk hun stage- en afstudeeropdracht. Zo kregen studenten Watermanagement oog voor het probleem van 'plastic soep' door deze al tijdens hun introductieweek in kaart te brengen in de Rijnhaven. En werken studenten mee aan het weerbaarder maken van onze stad in minors als Creating Resilient Cities, Renovatie en Transformatie (van gebouwen), Waterbouw en Circulaire Gebouwde Omgeving.

Onderzoeks- en innovatieprojecten

In nauwe aansluiting op ons onderwijs voeren we onderzoeks- en innovatieprojecten uit die voortkomen uit de maatschappelijke uitdagingen. Onze lectoren en onderzoekers, docenten en studenten werken samen met partners aan onderwerpen als de (micro)plastics in onze rivieren, hoogwaterveiligheid en assetmanagement. Zo zijn bijvoorbeeld studenten van CMI en EAS binnen de Community of Practice Hoogwaterveiligheid betrokken bij een plan voor het verbeteren en versterken van de sluizen en duinen in de Rijnmond. Ons praktijkgericht onderzoek sluit daarmee goed aan bij de Resilience Strategie van gemeente Rotterdam, die deel uitmaakt van het wereldwijde Resilient Cities Network.

Samenwerken?

Wil je samen met ons bouwen aan een klimaatbestendige stad? Neem dan contact op via klimaatbestendigestad@hr.nl.