Menu English

Master Physician Assistant duaal

 • Duur en startmoment

  2,5 jaar, september

 • Opleidingstype

  Duale Master

 • Taal

  Nederlands

Ben jij (para)medisch opgeleid, ben je toe aan nieuwe stap in je carrière en wil je graag zelfstandiger werken in het medische domein? Dan is de masteropleiding Physician Assistant echt iets voor jou.

Wat word je met de opleiding?

De Physician Assistant (PA) is werkzaam in diverse werkomgevingen, waaronder ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen, GGZ-instellingen en huisartsenpraktijken. De PA werkt binnen het medisch domein samen met medische specialisten/huisartsen en heeft de zelfstandige bevoegdheid voor een aantal voorbehouden handelingen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Na het volgen van deze 2,5-jarige hbo-masteropleiding ben je uitgerust met kennis en vaardigheden waarmee je het eigen medisch handelen wetenschappelijk kunt onderbouwen en beargumenteren in complexe situaties

Wat maakt de opleiding bijzonder?

Deze opleiding biedt een mooie combinatie van werken en leren: duaal opleiden. Dit betekent dat je meerdere dagen in de praktijk als PA in opleiding werkt en 1 dag in de week naar school gaat. Werken, leren op de werkplek en stages en leren aan de hogeschool, maken zo onlosmakelijk deel uit van de opleiding en vullen elkaar aan. Als PA kan je relatief snel – in 2½ jaar – worden opgeleid.

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Theorie en praktijk

De opleiding is praktijkgericht: er is een binnenschools en buitenschools programma: het praktijkleren. Het binnenschoolse programma bestaat uit diverse leerlijnen. De kennis die op doet in het binnenschoolse programma wordt in het praktijkleren geïntegreerd.

Daarnaast wissel je vanuit het praktijkleren vragen en ervaringen uit in het binnenschoolse programma.

Vaardigheden

Binnen het binnenschoolse programma leer je diverse vaardigheden. Denk aan medische vaardigheden, zoals anamnese en lichamelijk onderzoek of wetenschappelijke vaardigheden zoals het uitvoeren van een zoekstrategie. Ook communicatieve vaardigheden zoals het voeren van een slecht-nieuwsgesprek komen aan bod. Daarnaast zijn er praktijkopdrachten over vaardigheden op de eigen werkplek of stageplek.

Basisprogramma jaar 1, 2 en 3

De Physician Assistant (PA) is werkzaam in zeven beroepsrollen. Het CanMeds model, dat nationaal en internationaal gebruikt wordt binnen het medisch onderwijs, ligt hieraan ten grondslag. Deze rollen of competenties zijn de rode draad waarlangs de medisch-professionele ontwikkeling en opleiding zich voltrekt.

De rollen zijn:

 • medisch deskundige
 • communicator
 • organisator
 • samenwerker
 • onderzoeker
 • gezondheidsbevorderaar
 • professional

Het binnenschoolse programma is gebaseerd op medische, wetenschappelijke, didactische en professionele leerlijnen. Het buitenschoolse programma beslaat het leren en werken op de eigen werkplek en in stages (praktijkleren). Het laatste half jaar van de opleiding besteed je voor het grootste deel aan je masterthese.

Uitstroomprofielen

De MPA heeft twee uitstroomprofielen, namelijk algemeen en klinisch verloskunde.

PA – Algemeen

Binnen dit uitstroomprofiel word je medisch inhoudelijk "in de breedte" opgeleid met speciale aandacht voor het eigen specialisme. Daarnaast is er ook ruime aandacht voor wetenschappelijke vaardigheden en professionele ontwikkeling.

PA - Klinisch Verloskundige

Binnen dit uitstroomprofiel bereiden we verloskundigen voor om als PA binnen de klinische verloskundige zorg te gaan werken. Deze opleiding biedt verbreding van medische kennis, verdieping van het eigen specialisme en ruime aandacht voor wetenschappelijke scholing en professionele ontwikkeling.

Leermeester

De leermeester is een medisch specialist of huisarts met een relevante wetenschappelijke opleiding. Hij is in staat studenten adequaat te begeleiden en participeert met andere leermeesters aan de leermeesterbijeenkomst(en) voor inhoudelijke afstemming en kwaliteitsborging van de opleiding. Iedere PA-student dient een medisch leermeester te hebben in het ziekenhuis of huisartsenpraktijk. Deze leermeester begeleidt de student vakinhoudelijk op de eigen werkplek, ondersteunt en faciliteert het leerproces, en geeft feedback op het handelen en de studievoortgang. De leermeester helpt bij het vinden van de stageplaatsen binnen of buiten het ziekenhuis en bij het gericht werken aan bepaalde competenties. Daarnaast heeft de leermeester een beoordelende rol ten aanzien van de stages. Hogeschool Rotterdam ondersteunt de leermeesters hierbij met trainingen, bijeenkomsten en materialen.

Stages

Buiten de eigen werkplek loop je als PA in opleiding gedurende de gehele opleiding ook stage, waardoor je in staat wordt gesteld om theoretische kennis, praktische vaardigheden en attitude in bredere praktijksituaties te integreren. 

De stages dragen bij aan verdere verdieping en verbreding, buiten het eigen specialisme (bij Algemeen) en binnen het eigen specialisme (bij Klinisch Verloskundige). De bijbehorende stageopdrachten van de verplichte stages zijn specifiek, opbouwend in complexiteit.

Er zijn 7 externe stages waarvan 4 verplichte en 3 keuzestages. De specialismen chirurgie, interne geneeskunde en acute zorg zijn verplicht. De stages beslaan 10-14 werkdagen verspreid over 10 weken.

Wetenschappelijk component

De wetenschappelijke component in de masteropleiding is stevig aangezet om het uiteindelijke masterniveau te behalen. Belangrijk is het om te leren wetenschappelijke artikelen kritisch te kunnen lezen en de resultaten te kunnen implementeren op de eigen werkplek. Daarnaast ontwikkelt de student ervaring in het opzetten, uitvoeren en verslagleggen van wetenschappelijk onderzoek.

De volgende leerarrangementen vallen onder de wetenschappelijke leerlijn:

 • Onderzoeksvaardigheden
 • Literatuurstudie
 • PICO
 • Masterthese

 

Studiebelasting

De masteropleiding PA omvat 150 European Credits (EC).

EC kan vertaald worden naar studiepunt waarbij een studiepunt gelijk staat aan 28 studiebelastingsuren (SBU). Dit betekent een totale studiebelasting van 4200 studiebelastingsuren.

De studiepunten kunnen verkregen worden in het binnenschoolse en buitenschoolse programma. Dit betekent dat de student gedurende de opleiding gemiddeld 46 uur per week besteedt aan studieactiviteiten in het kader van de opleiding, bestaande uit onderwijsdag HR, zelfstudie en praktijkleren (eigen werkplek en stage).

De verwachte studiebelasting van 46 uur per week bestaat uit:

 • 1 onderwijsdag op de hogeschool (8 uur per week)
 • 2 à 3 dagen op de afdeling, afhankelijk van de aanstelling (16 – 24 uur per week)
 • halve tot een hele dag stage per week
 • zelfstudie (8 – 14 uur per week)

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Na de opleiding ben je in het bezit van een masterdiploma Physician Assistant en mag je de internationale titel Master of Science (MSc) voeren.

Beroepen

Wil je weten in welke beroepen MPA's werkzaam zijn? 

Bekijk de beroepen

BIG-registratie

Hoe mag je je registreren in het BIG-register?

In het BIG-register mag je je registreren met de titels Master Master PA (MPA)1 of Master of Science (MSc.). Kijk voor meer informatie over de PA en de wet BIG op de site van NAPA,

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze optie
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen