Menu Zoeken English

Ondernemerschap & Retail Management voltijd

 • Duur en startmoment

  4 jaar, september

 • Opleidingstype

  Voltijd Bachelor

 • Taal

  Nederlands

Zit jij altijd vol met nieuwe ideeën, ben jij resultaatgericht en ook wat eigenwijs? Oftewel … ben jij een toekomstige ondernemer? Dan pas jij in onze community Entrepreneurship!

De opleiding Ondernemerschap & Retail Management leidt haar studenten op binnen de 'Community Entrepreneurship'. Dat is een groep studenten, docenten én bedrijven waarbij alles om ondernemen en ondernemend managen draait. We leiden je op tot ondernemer (entrepreneur) of ondernemende manager (intrapreneur) die in staat is om werkgelegenheid te creëren in snel veranderende markten. Als entrepreneur doe je dat vanuit je eigen startup. Als intrapreneur ben je manager en bouw je aan een vestiging, afdeling of business unit van een groter bedrijf.

In beide gevallen zijn ondernemersskills essentieel om het verschil te kunnen maken. We helpen je ideeën vorm te geven, problemen aan te pakken en soms een beslissing te nemen die niet geheel zonder risico's is. Je gaat veelvuldig samenwerken en we leren je natuurlijk hoe je een bedrijf start en vervolgens laat groeien. Je voert verkoopgesprekken, onderhandelt en ondervindt hoe je binnenlandse en buitenlandse markten verovert.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Geslacht
Ondernemerschap & Retail Management voltijd

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?

  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar moet blijken of er ondernemersbloed door je aderen stroomt. In jaar 1 ga je, in de rol van intrapreneur, daarom zowel grote als kleine ondernemers helpen. Jij gaat de belangrijke trends en ontwikkelingen spotten en hiermee help je de ondernemer met een aanscherping van zijn businessmodel. Om de projecten goed te kunnen uitvoeren, krijg je just-in-time van ons de juiste kennis aangereikt. Ook gaan we aan de slag om je ondernemersskills te trainen. Belangrijke vaardigheden die we je leren, zijn: presenteren en pitchen, vergaderen en verleidend schrijven. Verder coachen we je op individueel niveau om je te vormen tot een toekomstig ondernemer. Aan het einde van het studiejaar ga je op een vierweekse stage.

  Na het eerste jaar

  In het tweede jaar pak je juist de rol van entrepreneur. Samen met een of meerdere medestudenten ontwikkel je een businessidee dat je gedurende het jaar steeds verder aanscherpt. Totdat het exact past bij de wensen van je klanten. Is de rol van entrepreneur helemaal op je lijf geschreven, dan blijf je in jaar 3 in de entrepreneursklas, die je tevens toegang geeft tot onze Incubator Academy. Maar past de rol van intrapreneur je beter, dan kies je hiervoor. Welke rol je ook kiest, je begint het jaar met een stage van 20 weken waarin je een onderzoek doet. Na deze periode blijf je als intrapreneur verbonden aan je stagebedrijf. Je gaat namelijk ook echt de adviezen uit je onderzoek implementeren! De entrepreneur studenten werken in de Incubator Academy verder aan de groei van hun startup. Ondersteunend volg je op school lessen als Creativity and Design Thinking en Growth Hacking & Channel Stacking. Ook kijk je in jaar 3 nadrukkelijk over de landsgrenzen, aan jou de keuze hoe lang en intensief.

  Keuze en begeleiding

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Je kiest in jaar 1, 3 en 4 zelf een stage-/afstudeerbedrijf. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Begeleiding

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In het derde jaar is er een stageperiode van 20 weken. In het eerste jaar is er een korte stageperiode van 4 weken.

  Daarbij is er in het derde jaar een fulltime stage van 20 weken. Na deze periode blijf je 2 dagen per weer verbonden aan je stagebedrijf. 

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

  In de minor ‘Sales en Accountmanagement’ bereid je je in een half jaar voor op een functie als beginnend accountmanager of een (toekomstig) salesmanager. Je bent voortdurend bezig met het verbeteren van je verkoopvaardigheden en kennis van sales. Je leert in de huid kruipen van je klant. Wie is hij? Waar is hij mee bezig? Waar heeft hij behoefte aan en hoe kun jij, als verkoper, daarin voorzien? We bereiken dit door theorie voortdurend af te wisselen met praktijk, in de vorm van rollenspellen, cases en opdrachten.

  Heb jij een geweldig businessidee, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je al een eigen bedrijf en kun je wel wat hulp gebruiken? De minor ‘Ondernemen’ helpt je hierbij! Als ondernemer moet je kansen zien en initiatief nemen. Ook het bedrijfsleven vraagt om topmanagers met een grensverleggende mindset. Tijdens de minor krijg je alle noodzakelijke kennis en vaardigheden aangereikt om jouw ondernemerschap verder uit te werken.

   

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  In jaar 4 staat naast de minor het afstuderen centraal. De Lean Start-up methodiek is een beproefde aanpak om te komen tot innovatie en groei binnen een bedrijf. Hierbij voer je snelle experimenten uit, waarbij de mogelijke verbeteringen direct doorgevoerd worden. Dat is modern ondernemerschap!

  De volgende 4 fases zijn bij deze nieuwe vorm van afstuderen te herkennen:

  • Fase 1: Je zoekt een organisatie binnen het MKB.
  • Fase 2: Je bereidt je voor op het afstuderen en verzamelt informatie en achterhaalt groeikansen.
  • Fase 3: Je bent bij jouw (eigen) bedrijf bezig om testen en/of experimenten uit te voeren, die daadwerkelijk leiden tot groei!
  • Fase 4: Je presenteert je geboekte resultaten bij jouw bedrijf en je ontwikkeling op het gebied van competenties laat je op school zien . 

  Vervolgens heb je een mooie basis gelegd om als ondernemende manager of als ondernemer aan de slag te gaan! Wil je meer weten over het traject, bekijk het onderstaand filmpje.

  Internationale mogelijkheden

  Een ondernemer is altijd uit op innovatie en groei. En dat gaat soms verder dan Nederland. In het derde jaar kun je daarom een buitenlandexperience beleven. Dit is een studiereis met als thema ‘Internationalisering en innovatie van het ondernemerschap’. Je ontdekt ondernemerschap bijvoorbeeld op de Amerikaanse, Chinese, Spaanse of Poolse markt.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?

  Dan biedt de opleiding Ondernemerschap & Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?

  Dan biedt de opleiding Ondernemerschap & Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na de opleiding?

  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Na je afstuderen kun je op veel verschillende plekken terecht. Een afgestudeerde wordt bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer van een eigen zaak (midden- en kleinbedrijf), manager van een afdeling inkoop of verkoop, filiaalmanager van een winkel of consultant. Je adviseert bedrijven en zelfstandig ondernemers over aspecten van ondernemen en bedrijfsvoering.

  Entrepreneur

  Je bent een zelfstandig ondernemer die door start-ups nieuwe banen in Rotterdam en omgeving creëert.

  Intrapreneur

  Je bent ondernemend manager van een afdeling of businessunit bij een grotere MKB-onderneming. Je bent leidend bij innovatietrajecten en je benut nieuwe kansen. Ook daar creëer jij nieuwe banen voor de inwoners van Rotterdam.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2020 (publicatie april 2021)

  Locatie opleiding

  Hier ga je studeren

  Kralingse Zoom

  Het grootste deel van ons onderwijs is op het moment online, maar we hopen je in de toekomst weer regelmatig te kunnen ontvangen op locatie Kralingse Zoom. Laat je rondleiden door de locatie met deze video.

  Alle informatie over locatie Kralingse Zoom

  Rotterdam, stad om te studeren en te wonen

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

  Wijzig cookie-instellingen