Menu English

Toelatingsvoorwaarden

Ben je toelaatbaar?

Toelatingsvoorwaarden havo/vwo

Onderstaande toelatingsvoorwaarden zijn vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs en zijn alleen van toepassing op de profielen uit de vernieuwde tweede fase.

ProfielVerplichte vakkenExtra informatie
HAVO NT  -  
HAVO NG  -  
HAVO EM  -  
HAVO CM wiskunde A of wiskunde B   
VWO NT  -  
VWO NG  -  
VWO EM  -  
VWO CM wiskunde A of wiskunde B  

Startniveau wis- en natuurkunde

Niet verplicht, maar wel aan te raden

Voor de meeste richtingen (behalve MVI, ICT, D&P en T&T) zit natuur- en wiskunde in het studieprogramma. Het startniveau van natuur- en wiskunde bij technisch beroepsonderwijs is VMBO TL. Je kunt testen of je dit niveau beheerst door oude eindexamens VMBO TL te maken. Maak je deze eindexamens voldoende, dan is je startniveau voldoende. Op internet kun je oude eindexamens natuur- en wiskunde VMBO TL met antwoorden vinden. Zit je niet op het startniveau dan kun je bijvoorbeeld met VMBO-TL methoden op het startniveau komen.

Toelatingsvoorwaarden mbo-niveau 4

Met een mbo-niveau 4-diploma ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Hogeschool Rotterdam stelt geen eisen aan je vakkenpakket of het domein waarin je je mbo-diploma hebt behaald.

Toelatingsvoorwaarden met een Associate degree-diploma

Met een Associate degree-diploma ben je toelaatbaar tot deze bacheloropleiding. Normaal gesproken is de studieduur van een bacheloropleiding vier jaar, maar met een Associate degree-diploma van Hogeschool Rotterdam kun je soms een snellere route volgen. 

Bekijk de doorstroommogelijkheden

Stage of werk gewenst

Het is wenselijk dat je gedurende de opleiding stage loopt of werk hebt op een school. Op deze manier kun je wat je leert bij de opleiding direct toepassen in de praktijk.

Toelatingsvoorwaarden oude diploma's

  • Heb je examen gedaan in een oud doorstroomprofiel (havo eindexamen t/m 2008, vwo eindexamen t/m 2009), bekijk dan dit overzicht (pdf) voor de juiste toelatingsvoorwaarden. Let op: als in het overzicht (pdf) aangegeven staat dat je niet toelaatbaar bent, dan ben je alsnog toelaatbaar als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt.
  • Heb je een oud havo-, vwo- of mbo-diploma (zonder doorstroomprofiel of niveau-aanduiding), neem dan contact op met Studievoorlichting voor de toelatingseisen.

Overige situaties

Je mist een vak (deficiëntie)

Heb je een havo-, vwo- of een 'oud' mbo-lang-diploma waarmee je niet direct toelaatbaar bent omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken? Dan heb je (een) deficiëntie(s). Deze deficiëntie(s) moet je opheffen vóórdat je met de opleiding start. Hiervoor biedt Hogeschool Rotterdam speciale examens aan, die je met positief resultaat moet afronden.

Je bent 21 jaar of ouder - zonder toelaatbaar diploma

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Volg dan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je hebt een buitenlands diploma

Als je in het buitenland een diploma hebt behaald, kun je in de meeste gevallen ook een opleiding aan Hogeschool Rotterdam volgen. Het buitenlandse diploma moet dan wel vergelijkbaar zijn met het vereiste Nederlandse diploma. Met een buitenlands diploma dat als gelijkwaardig is erkend, moet je nog wel slagen voor een toelatingsonderzoek 'Nederlands als tweede taal'. Voor die opleidingen waarvan is vastgesteld dat deze in een andere taal dan het Nederlands worden verzorgd, is deze eis niet van toepassing.

Door wijzigingen in wet- en regelgeving kunnen toelatingsvoorwaarden veranderen. Alleen het Studenten Service Center van Hogeschool Rotterdam kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen