Menu English

Toelatingsvoorwaarden

Ben je toelaatbaar?

Toelatingsvoorwaarden havo/vwo

Onderstaande toelatingsvoorwaarden zijn vastgesteld door het Ministerie van Onderwijs en zijn alleen van toepassing op de profielen uit de vernieuwde tweede fase.

Profiel Verplichte vakken Extra informatie
HAVO NT  -  
HAVO NG  -  
HAVO EM  -  
HAVO CM wiskunde A of wiskunde B*  Geen wiskunde in je eindexamenpakket? Bekijk onder deze tabel je mogelijkheden om toch te starten met de opleiding.
VWO NT  -  
VWO NG  -  
VWO EM  -  
VWO CM  -  

Extra informatie over toelating met een havo CM-profiel

* Let op! Ben je een havist met een CM-profiel (diploma vanaf 2009) en heb je geen Wiskunde A of B in je vakkenpakket? Ook dan kun je nog steeds Communicatiestudent bij Hogeschool Rotterdam worden! Voor de opleiding Communicatie ben je gewoon toelaatbaar als je een rekenexamen met een positief resultaat afrondt.  

Aanmelden voor rekenexamen 

Wil je weten hoe je je kunt aanmelden voor een rekenexamen? Bekijk dan deze pagina en klik op het kopje 'Aanmelden'. Volg de 6 stappen die worden uitgelegd.  

Voorbeeld examenvragen

Wil je een alvast voorbeeld zien van het soort vragen dat je kunt verwachten tijdens een rekenexamen? Kijk dan hier. 

Wil je meer informatie over het rekenexamen neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar toelatingsexamens@hr.nl of door te bellen met 010 - 794 6000.  

Toelatingsvoorwaarden mbo-niveau 4

Met een mbo-niveau 4-diploma ben je toelaatbaar tot deze opleiding. Hogeschool Rotterdam stelt geen eisen aan je vakkenpakket of het domein waarin je je mbo-diploma hebt behaald.

Toelatingsvoorwaarden met een Associate degree-diploma

Heb je een Associate degree-diploma behaald voor de opleiding Crossmediale Communicatie? Dan kun je instromen in het derde jaar van de bacheloropleiding Communicatie (voltijd).  

Heb je een andere Ad-opleiding afgerond dan volg je de reguliere bacheloropleiding van vier jaar. Soms kun je dan wel in aanmerking komen voor vrijstellingen, maar dat wordt altijd op individueel niveau bepaald door de examencommissie. 

Bekijk de doorstroommogelijkheden

Toelatingsvoorwaarden oude diploma's

  • Heb je examen gedaan in een oud doorstroomprofiel (havo eindexamen t/m 2008, vwo eindexamen t/m 2009), bekijk dan dit overzicht (pdf) voor de juiste toelatingsvoorwaarden. Let op: als in het overzicht (pdf) aangegeven staat dat je niet toelaatbaar bent, dan ben je alsnog toelaatbaar als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt.
  • Heb je een oud havo-, vwo- of mbo-diploma (zonder doorstroomprofiel of niveau-aanduiding), neem dan contact op met Studievoorlichting voor de toelatingseisen.

Overige situaties

Je mist een vak of bent niet (direct) toelaatbaar (deficiënties)

Heb je een havo-, vwo- of een 'oud' mbo-lang-diploma waarmee je niet (direct) toelaatbaar bent omdat één of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken? Dan heb je (een) deficiëntie(s). Deze deficiëntie(s) moet je opheffen vóórdat je met de opleiding start. Hiervoor biedt Hogeschool Rotterdam speciale examens aan, die je met positief resultaat moet afronden.

Let op! Als in de tabel hierboven met een 'X' aangegeven staat dat je niet toelaatbaar bent, dan ben je alsnog toelaatbaar als je het Onderzoek deficiëntie succesvol afrondt.

Je bent 21 jaar of ouder - zonder toelaatbaar diploma

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Volg dan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Je wilt je kennis bijspijkeren

Als je wel toelaatbaar bent, is het soms toch slim om voor de start van de opleiding nog een extra vak te volgen, zodat je kennis beter aansluit op de opleiding die je gaat volgen. Bij Hogeschool Rotterdam kun je je kennis bijspijkeren.

Je hebt een buitenlands diploma

Als je in het buitenland een diploma hebt behaald, kun je in de meeste gevallen een opleiding aan Hogeschool Rotterdam volgen. Het buitenlandse diploma moet dan wel vergelijkbaar zijn met het vereiste Nederlandse diploma. Daarnaast moet je nog slagen voor een toelatingsonderzoek 'Nederlands als tweede taal' als je een Nederlandstalige opleiding wilt volgen.

Door wijzigingen in wet- en regelgeving kunnen toelatingsvoorwaarden veranderen. Alleen het Studenten Service Center van Hogeschool Rotterdam kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.