Opbouw
Hoe is de opleiding opgebouwd?Onderwijsmethoden en praktijk
Onderwijsmethoden
We werken in overzichtelijke blokken van vijf weken waarin steeds één praktisch thema centraal staat. We hanteren onderwijs waarin we per blok intensief aan de slag gaan met 2 kennisvakken die we direct in het praktijk project toepassen. In lesweek 5 toetsen we de 2 kennisvakken af en in lesweek 10 wordt het praktijk project afgetoetst. Van jou verwachten we dan ook dat je actief aan de slag gaat met vernieuwende oplossingen die je gelijk kunt testen in de praktijk. Dit onderwijsconcept draagt bij aan een overzichtelijk lesprogramma, optimale kennisopname en houdt onze studenten betrokken bij de studie.
Praktijk
Docenten en experts uit de praktijk inspireren en ondersteunen je terwijl jij aan de slag gaat met concrete marketingvraagstukken binnen en buiten Rotterdam. Zo leer je de praktijk begrijpen en toepassen.
Community's
Binnen de opleiding Commerciële Economie kun je kiezen uit vier community's. Naast Marketing of Social Business zijn er nog 3 community's, die alledrie gericht zijn op een specifiek domein of context vanuit het Rotterdamse beroepenveld, namelijk de Community Creative Marketing & Sales, de Community Global Marketing & Sales en de Community SportMarketing & Management.
Het eerste jaar
In je eerste jaar doe je ervaringen op binnen jouw community en pas je de commerciële basisprincipes toe in de praktijk. Je leert jouw community kennen door te werken aan maatschappelijk gerelateerde projecten in opdracht van organisaties en ondernemers uit de Rotterdamse regio. Je leert complexe situaties te herkennen en oplossingsgericht aan de slag te gaan binnen zowel de maatschappelijke als de economische context. Daarbij dagen we je uit om de opgedane kennis meteen in de praktijk te brengen.
Na het eerste jaar
Na het eerste jaar ga je verder met de hoofdfase van de opleiding:
In jaar 2 start je je eigen onderneming samen met je medestudenten. Je leert hoe je deze onderneming op moet starten tot een daadwerkelijk bedrijf en hoe de onderneming impact maakt op de wereld van morgen.
Je leert hoe je deze onderneming op moet starten tot een daadwerkelijk bedrijf en hoe de onderneming impact maakt op de wereld van morgen.
Semester 5: stage
Het derde jaar start je met een half jaar durende stage waarbij je ‘creative impact‘ gaat creëren bij jouw stagebedrijf. De opgedane kennis en praktijkervaring uit jaar 1 en 2 hebben je klaargestoomd als beginnend professional. Je onderzoekt hoe jij vanuit jouw talent en met jouw kennis en kunde op een creatieve manier impact kunt creëren voor het bedrijf en haar doelgroep(en). De stage-opdracht staat hierbij niet in beton gegoten. Het gaat hierbij om uitdaging, lef en jezelf vastbijten in een commercieel vraagstuk die voor jou en het stagebedrijf het verschil zal maken binnen een innovatieve en creatieve context.
Semester 6: Wicked World
Tijdens je stage heb je ervaren wat er in de beroepspraktijk als professional van je wordt gevraagd. Je hebt kunnen ontdekken wat de kennis, vaardigheden en vermogens die je de twee jaar daarvoor had ontwikkeld waard zijn. Sommige aspecten naar verwachting en sommige aspecten zullen je verwachtingen overtreffen. Je stage heeft je niet alleen inzicht gebracht. Je hebt ook de kans gehad om je kennis, vaardigheden en vermogens verder te ontwikkelen in de beroepspraktijk. De vraag is nu: Waar sta je? Waar wil je je in verbeteren? Waar moet je je in verbeteren? Daar is semester 6 voor; een brug tussen je stage en je afstuderen.
Minor
Gedurende de eerste helft van jaar 4 ga jij starten met een door jou gekozen minor. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende minors die zich binnen jouw vakgebied bevinden ofwel die jouw kennis verbreden in een door jou gekozen en gewenste richting.
Afstuderen
Nadat je een minor hebt gevolgd start je met de laatste fase van de opleiding; het afstuderen. Je start met jouw afstudeerstage bij een door jou gekozen bedrijf. Ook hier ga je aan de slag met een complex commercieel vraagstuk waarbij je laat zien dat jij de professional van de toekomst bent en je op eigen wijze creatieve impact creëert. Jij bent de professional die laat zien hoe je het verschil kan maken!
Keuze en begeleiding
Keuze
Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd (hogeschool brede) keuzevakken. Dit biedt de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.
Naast hogeschool brede keuzevakken bieden wij in ons onderwijsprogramma in leerjaar 1 ook opleiding specifieke keuzevakken aan. Deze keuzevakken geven invulling aan je specifieke leerbehoeften welke zich binnen de context van je eigen community en opleiding bevinden.
Begeleiding
Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.
Studeren met een functiebeperking
Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.
Minors
In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.
Wil jij jezelf ‘Business Model pro’ noemen en ben je er klaar voor om je eigen onderneming vorm te gaan geven? Kies dan voor de minor ‘Business Model Innovator’. Als consultant denk je mee met bedrijven en maak je een business model voor je eigen bedrijf. Het blijft niet alleen bij het invullen van het model. Implementeren staat uiteraard ook centraal. Bij het vormgeven van je onderneming richt jij je op de trends van dit moment. Tijdens de minor leer je voor welke uitdagingen bedrijven in deze nieuwe economie staan. Je leert op trends in te spelen om deze vervolgens praktisch naar je business model te vertalen. Laat de concurrentie maar komen!
Consumenten bereiken en beraken
Veelzijdige en veeleisende consumenten. Hoe ga je ermee om? Het inzetten van de omnichannel strategie is populair. Niet puur kanalen inzetten, maar de klant het merk laten beleven. Daar gaat het om. Voor retailers blijkt het lastig te zijn om goed aan te sluiten op de wensen van de klant. Hoe pak je dit probleem aan? Je leert het bij de minor ‘Concepting and Retail-Formats’.
Deze Engelstalige minor bereidt je voor op een carrière waarbij je internationaal inzetbaar bent, onder andere door je de mogelijkheid te bieden een half jaar bij een partnerinstelling in het buitenland te studeren. Hierbij bestudeer je onder andere de onderwerpen international market opportunity analysis, marketing planning and control, project management en art and philosophy.
Marketing als tool voor maatschappelijke of sociale gedragsverandering. Het gedrag van iemand veranderen. Geen gemakkelijke taak. Toch zijn overheden en (non-) profitorganisaties in Rotterdam er voortdurend mee bezig. Hoe kun je marketing en kennis van sociaal gedrag van mensen inzetten om positieve maatschappelijke of sociale gedragsverandering te realiseren? Je leert het in de minor Social Marketing.
Word jij marketeer voor de nieuwe generatie klanten?
Niet meer naar de winkel gaan, maar online bestellen en het vervolgens de volgende dag in huis hebben. Er is sprake van een nieuwe generatie klanten. Klanten met hun eigen voorwaarden die door nieuwe technologieën meer macht hebben. Ook transparantie en de overvloed aan informatie dragen bij aan de machtige klant. De dynamiek tussen koper en verkoper verandert drastisch. Als verkoper moet je verstand hebben van online marketing en consumentengedrag. Benieuwd hoe je omgaat met de nieuwe generatie klanten? Je leert het tijdens de minor ‘Online Marketing’.
Met een zakelijke benadering sociale problemen aanpakken
Ben jij gemotiveerd om sociale problemen op te lossen met behulp van technieken uit het conventionele ondernemerschap? Wil jij grote maatschappelijke problemen oplossen door middel van zakelijke kennis? Dan is minor ‘Social Entrepreneurship’ dé minor voor jou! In deze minor combineer je de profit en nonprofit markt en doe je onderzoek naar culturele, sociale en economische invloeden op een maatschappelijk vraagstuk. Je komt in aanraking met de overheidsregelgeving en gaat de competitie aan voor (financieel) draagvlak. Kortom, je werkt aan economisch ondernemerschap met een sociale doelstelling: dat is dus dubbele winst!
Voor studenten CE en SMM
De verdiepende minor ‘Doorstroom Wetenschappelijk Onderwijs’ geeft na succesvolle afronding binnen 1 jaar direct toegang tot de Marketing Master of Science in Economics and Business van de Erasmus School of Economics in Rotterdam. Dat levert een aantrekkelijke tijdsbesparing van 1 jaar op. Een schakeljaar van 60 studiepunten bij de Erasmus Universiteit is dan niet meer nodig.
Student van andere hogeschool?
Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.
Internationale mogelijkheden
Als je een internationale carrière ambieert, dan bereidt de opleiding je hier ook op voor! Zo heb je de mogelijkheid om je derdejaars stage, een deel van je studie en je afstudeerperiode in het buitenland te voltooien. De opleiding heeft daarvoor een uitgebreid netwerk van partners binnen en buiten Europa waarmee wij jou graag in contact brengen.
Vakken
Een indicatie van de vakken die je kunt verwachtenBlok 1
-
Calculate impact
Calculate impact
Inzicht verkrijgen in de impact en de sociale waarden van een onderneming.
-
Social versus commerce
Social versus commerce
Mening & visie vormen over de verhouding tussen commerciële en sociale waarden.
-
Praktijk: Create impact
Praktijk: Create impact
Identificeer het marketingprobleem van een toegewezen start-up uit de praktijk (via Citylab010), breng het gewenste businessmodel in kaart en geef advies over hoe in te spelen op de marketingkansen zodat de start-up maximale impact kan creëren.
Blok 2
-
Market insights
Market insights
Anticiperen op kansen & bedreigingen voor een onderneming.
-
Customer insights
Customer insights
Marketingcommunicatie optimaliseren a.d.h.v. inzicht in consumentengedrag.
-
Praktijk: Create impact
Praktijk: Create impact
Identificeer het marketingprobleem van een toegewezen start-up uit de praktijk (via Citylab010), breng het gewenste businessmodel in kaart en geef advies over hoe in te spelen op de marketingkansen zodat de start-up maximale impact kan creëren.
Blok 3
-
Let's get ethical
Let's get ethical
Ethische kwesties herkennen en beoordelen & eigen grenzen bepalen.
-
Strategize
Strategize
Strategische positionering van een onderneming op basis van de ‘social purpose’ (bijdrage aan de wereld).
-
Praktijk: Organise with purpose
Praktijk: Organise with purpose
Analyseer hoe een grote organisatie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en breng advies uit over hoe zij interne veranderingen, passend bij hun ‘social purpose’ (bijdrage aan de wereld), kunnen doorvoeren.
Blok 4
-
Transform
Transform
Stel een veranderplan op voor een organisatie, vanuit inzichten in verandermanagement.
-
Persuasive communication
Persuasive communication
Creëer draagvlak door de interne communicatie te optimaliseren d.m.v. de kunst van het overtuigen.
-
Praktijk: Organise with purpose
Praktijk: Organise with purpose
Analyseer hoe een grote organisatie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en breng advies uit over hoe zij interne veranderingen, passend bij hun ‘social purpose’ (bijdrage aan de wereld), kunnen doorvoeren.
Blok 5
-
Business Modelling
Business Modelling
Inzicht krijgen in verschillende business modellen (a.d.h.v. het Business Model Canvas) en hun externe kosten/ externe effecten.
-
Sell your idea
Sell your idea
Een (sociaal) idee verkopen in een salesgesprek afgestemd op de behoefte en wensen van de klant.
-
Praktijk: Make it happen
Praktijk: Make it happen
Bedenk een innovatieve oplossing voor een gegeven marketingprobleem van toegewezen opdrachtgevers in Rotterdam, operationaliseer dit idee zodat het plan in de toekomst uitgevoerd kan worden.
Blok 6
-
Plan your sales
Plan your sales
Identificeer, analyseer en beheer klantgroepen en ontwikkel een salesstrategie.
-
Social marketing
Social marketing
Marketing inzetten om maatschappelijke verandering te bewerkstelligen.
-
Praktijk: Make it happen
Praktijk: Make it happen
Bedenk een innovatieve oplossing voor een gegeven marketingprobleem van toegewezen opdrachtgevers in Rotterdam, operationaliseer dit idee zodat het plan in de toekomst uitgevoerd kan worden.
Blok 7
-
Talentontwikkeling
Talentontwikkeling
Veel studenten hebben in hun eerste jaar niet zo’n scherp beeld van wat ze willen in het leven en met hun studie. Dit maakt het moeilijk om dagelijks de juiste keuzes te maken.
Dit kun je voorkomen door je verre toekomst scherp te formuleren en te verbinden met de nabije toekomst en een passende strategie.
Wij helpen en ondersteunen je hierbij door individuele begeleiding. Tijdens je eerste studiejaar werk je aan richtinggevende opdrachten waarvan je de uitkomsten het einde van het jaar meeneemt in jouw individuele eindgesprek (assessment).
-
Stage
Stage
Tijdens de stage in blok 7 ga je daadwerkelijk kennis maken met de praktijk. In je stage ga je meewerken, je verder ontwikkelen op de benodigde domeincompetenties (en leeropbrengsten) en laat je zien wat je binnen deze domeincompetenties en commerciële skills hebt geleerd tijdens je stage.
Blok 1
-
Trendspotting
Trendspotting
Herken trends en vertaal deze naar business opportunity's.
- Research Analysis
-
Praktijk: Dream it
Praktijk: Dream it
Als team kom je tot een gevalideerd eerste idee voor een commercieel aantrekkelijk ondernemingsconcept dat sociale impact maakt, daarbij betrek je de doelgroep en partners.
Blok 2
-
Partnerships
Partnerships
Sluit kansrijke strategische samenwerkingen. Samen; voor en met de maatschappij en de relevante belanghebbenden (stakeholders).
-
Social dynamics
Social dynamics
Verkrijg inzichten in de (sociale) leefwereld van de doelgroep, waarbij we verschillende perspectieven en achtergronden in acht nemen.
-
Praktijk: Dream it
Praktijk: Dream it
Als team kom je tot een gevalideerd eerste idee voor een commercieel aantrekkelijk ondernemingsconcept dat sociale impact maakt, daarbij betrek je de doelgroep en partners.
Blok 3
-
Social Business Modelling
Social Business Modelling
Ontwerp het Social Business Model Canvas van een start-up.
-
Strategy & innovation
Strategy & innovation
Ontwerp een innovatieve strategie voor een social start-up vanuit het maatschappelijk belang van deze start-up.
-
Praktijk: Build it
Praktijk: Build it
In co-creatie bouw je een werkend prototype en werk je de bouwstenen van het business model, en de bijbehorende financiële onderbouwing, uit in een ondernemingsplan.
Blok 4
-
Co-Creation
Co-Creation
Creëer samen met stakeholders het product van een start-up. Houdt hierbij rekening met het Betekenisvolle aspect voor de verschillende partijen (win-winsituatie).
-
Finance your impact
Finance your impact
Financier je start-up en maak financieel onderbouwde keuzes.
-
In co-creatie bouw je een werkend prototype en werk je de bouwstenen van het business model, en de bijbehorende financiële onderbouwing, uit in een ondernemingsplan.
Blok 5
-
Marketing next
Marketing next
Ontwerp een operationeel marketingcommunicatieplan.
-
Brand design
Brand design
Ontwerp een onderscheidend en sterk merk.
-
Praktijk: Do it
Praktijk: Do it
Bouw een sterk merk, en zet marketinginstrumenten in om het prototype planmatig te vermarkten en derhalve de sociale onderneming levensvatbaar te maken.
Blok 6
-
Advertising Management
Advertising Management
Creëer een creatieve campagne t.b.v. social impact (met maatschappelijke waarde).
-
Sales
Sales
Voeren & voorbereiden van effectieve verkoopgesprekken.
-
Praktijk: Do it
Praktijk: Do it
Bouw een sterk merk, en zet marketinginstrumenten in om het prototype planmatig te vermarkten en derhalve de sociale onderneming levensvatbaar te maken.
Blok 7
-
Confronteers & Talentontwikkeling
Confronteers & Talentontwikkeling
Twee weken lang zal je worden blootgesteld aan een kritische beroepssituatie, waarin je als team een marketingvraagstuk voor een veelbelovende startup gaat oplossen. Een perfecte voorbereiding op je derdejaars stage.
Semester 5
-
Stage
Stage
Het derde jaar start je met een half jaar durende stage waarbij je ‘sociale impact‘ gaat creëren bij jouw stagebedrijf. De opgedane kennis en praktijkervaring uit jaar 1 en 2 hebben je klaargestoomd als beginnend professional. Je onderzoekt hoe je vanuit jouw talent, kennis en kunde op een creatieve manier impact kunt creëren voor het bedrijf en haar doelgroep(en). De stage-opdracht staat niet in beton gegoten. Het gaat om de uitdaging, lef en jezelf vastbijten in een commercieel vraagstuk die voor jou en het stagebedrijf het verschil zal maken binnen een innovatieve en creatieve context.
Semester 6
-
Wicked World
Wicked World
Tijdens je stage heb je ervaren wat er in de beroepspraktijk als professional van je wordt gevraagd. Je hebt kunnen ontdekken wat de kennis, vaardigheden en vermogens die je de twee jaar daarvoor hebt ontwikkeld waard zijn. Sommige aspecten naar verwachting en sommige aspecten zullen je verwachtingen overtreffen. Je stage heeft je niet alleen inzicht gebracht. Je hebt ook de kans gehad om je kennis, vaardigheden en vermogens verder te ontwikkelen in de beroepspraktijk.
De vraag is nu: Waar sta je? Waar wil je je in verbeteren? Waar moet je je in verbeteren? Daar is semester 6 voor; een brug tussen je stage en je afstuderen.
Semester 7
-
Minor
Minor
Tijdens het eerste semester van je vierde jaar start je aan een minor die je in je derde jaar al kiest. Dit is een samenhangend pakket cursussen, waarmee je kunt verdiepen, verbreden of voorbereiden op een master. Praktijkonderwijs en onderzoek wisselen elkaar af.
Je hebt de keuze om een minor bij de HR te volgen of bij een andere Hogeschool, of in het buitenland.
Semester 8
-
Afstuderen
Afstuderen
Nadat je een minor hebt gevolgd start je met de laatste fase van de opleiding; het afstuderen. Je start met jouw afstudeerstage bij een door jou gekozen bedrijf. Ook hier ga je aan de slag met een complex commercieel vraagstuk waarbij je laat zien dat jij de professional van de toekomst bent en je op eigen wijze creatieve impact creëert. Jij bent de professional die laat zien hoe je het verschil kan maken!
Ben je gemotiveerd om in je beroep te excelleren, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten, dan biedt de opleiding je een Honoursprogramma aan. Als je dat programma succesvol afsluit krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening ‘excellente professional’.
Blok 1
-
Social Entrepeneurship
Social Entrepeneurship
Tijdens dit blok komen de onderwerpen trendspotting en research analyses aan bod.
-
Project 1
Project 1
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst.
-
Project 1: Social Entrepeneurship
Project 1: Social Entrepeneurship
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst.
- Impact campaign
- Keuzeonderwijs
Blok 2
-
Social Entrepeneurship
Social Entrepeneurship
Tijdens dit blok komen de onderwerpen social dynamics en partnerships aan bod.
-
Project 1
Project 1
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst en is er een experienceweek.
-
Project 1: Social Entrepeneurship
Project 1: Social Entrepeneurship
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst en is er een international experience.
- Impact campaign
Blok 3
-
Business Model Innovation
Business Model Innovation
Tijdens dit blok komen de onderwerpen strategy & innovation en social business modelling aan bod.
-
Project 2
Project 2
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst.
-
Project 2: Business Model Innovation
Project 2: Business Model Innovation
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst.
- Impact campaign
- Keuzeonderwijs
Blok 4
-
Business Model Innovation
Business Model Innovation
Tijdens dit blok komen de onderwerpen Co:Creation en corperate finance essentials aan bod.
-
Project 2
Project 2
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst en is er een experienceweek.
-
Project 2: Business Model Innovation
Project 2: Business Model Innovation
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst en zijn er experience days.
- Impact campaign
Blok 5
-
Social Value Proposition
Social Value Proposition
Tijdens dit blok komen de onderwerpen marketing next en brand design aan bod.
-
Project 3
Project 3
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst.
-
Project 3: Social Value Proposition
Project 3: Social Value Proposition
Tijdens dit project worden je vaardigheden getoetst.
- Impact campaign
- Keuzeonderwijs
Blok 6
-
Social Value Proposition
Social Value Proposition
Tijdens dit blok komen de onderwerpen sales en advertising management aan bod.
-
Project 3
Project 3
Tijdens het project worden je vaardigheden getoetst en is er een experienceweek.
-
Project 3: Social Value Proposition
Project 3: Social Value Proposition
Tijdens het project worden je vaardigheden getoetst en zijn er experience days.
- Impact campaign
Blok 7
- Impact campaign
- Keuzeonderwijs
In ontwikkeling
In ontwikkeling
Ben je gemotiveerd om in je beroep te excelleren, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten, dan biedt de opleiding je een Honoursprogramma aan. Als je dat programma succesvol afsluit krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening ‘excellente professional’.
Na je studie
Wat kun je doen na de opleiding?Na je afstuderen
Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren.
Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.
Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.
Beroepen
Je wordt in alle community’s opgeleid voor beroepen in de marketing en sales. Beroepen waarin van je verwacht wordt dat je zelfstandig werkt, kritisch bent, je analytische én sociale kant laat zien, interdisciplinair denkt en samenwerkt. We hebben een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet van functies die je na je studie zou kunnen bekleden:
- Marketeer bij een duurzame start-up
- Specialist Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij een commerciële organisatie
- Sociaal betrokken ondernemer
- Campagneleider van een non-profit organisatie