Menu
  English

  Kerime Konings over haar ervaringen als MIZ-student en haar groei in kennis en kunde als leidinggevende

  Management in de Zorg: Meet the alumni

  Meet Kerime! Kerime Konings is 33 jaar, woont in Moordrecht en volgde de deeltijd Associate degree-opleiding Management in de Zorg. Momenteel werkt ze als manager van de poliklinische apotheek bij Erasmus MC en houdt ze zich bezig met alle zaken rondom personeel. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen als MIZ-student en haar groei in kennis en kunde als leidinggevende.

  Hoe ben je bij de Associate degree-opleiding Management in de Zorg terechtgekomen?  

  Van origine ben ik apothekersassistente. Toen ik ongeveer een jaar in het Erasmus MC werkte, ontstond er behoefte aan een leidinggevende. De organisatie was heel erg gegroeid. Om je een beeld te geven: toen ik er startte waren we met ongeveer tien medewerkers, inmiddels met 120. Ik was nog best jong, maar ik heb gewoon de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. Ik dacht: ik kijk wel wat er gebeurt. En tot mijn grote verbazing ben ik het geworden. Ze zagen potentie in mij en daar ben ik ze heel dankbaar voor.  

  Zo ben ik een beetje het leidinggeven ‘ingerold’. Eerst als coördinator, toen waren de werkzaamheden nog heel operationeel: het regelen van de pauzes, het rooster... Maar de organisatie werd groter en groter en daarmee ook de taken en verantwoordelijkheden. Mijn functie was heel erg aan het veranderen, er was behoefte aan meer. Het groeide uit van een coördinerende functie tot meer een managementfunctie. En dat vraagt weer hele andere competenties en kwaliteiten. Hiervoor had ik – naast mijn jarenlange werkervaring – toch nog wat inhoudelijke tools in mijn gereedschapskistje nodig en ben ik op onderzoek uitgegaan. Zo ben ik bij de Ad-opleiding Management in de Zorg terechtgekomen.

   

  Waarom heb je gekozen voor een Associate degree? 

  Wat mij heel erg aansprak aan een Associate degree is dat het twee jaar duurt in plaats van vier jaar. En ook dat het heel erg praktijkgericht is. Dat was wat ik nodig had. Ik werkte al als coördinator en ik was echt op zoek naar praktische tools die ik meteen kon toepassen op de werkvloer. En dit bleek tijdens de opleiding ook echt zo te zijn. Ik kon alle opdrachten meteen oefenen en uitproberen in de praktijk en ik had ook meteen resultaat op de werkvloer. Dat was voor mij een win-win. En dat het een deeltijdopleiding was, was voor mij ook heel fijn, want ik had ook nog een kleintje, een partner, een huishouden en een fulltime baan. Het moest wel passen. Het doel was tenslotte om het ook te halen.  

  Ik werkte al als coördinator en ik was echt op zoek naar praktische tools die ik meteen kon toepassen op de werkvloer.

  Ik heb echt wel even zitten twijfelen of ik niet de bachelor Bedrijfskunde moest gaan doen. Maar ik vond vier jaar best wel een lange commitment naast mijn werk en privé. Als ik ergens voor ga, dan wil ik er echt voor de volle 100% voor gaan. En ik ben blij met de keuze, want ik moet heel eerlijk zeggen dat ik vorig jaar ook dacht: het is wel goed zo. Ik wil zeker niet zeggen dat ik nooit meer aan een opleiding ga beginnen, want ik heb nog wel ambities. Maar voor nu vind ik het wel even goed. Dus voor mij was het heel fijn dat er zo’n tweejarige variant aangeboden werd. 

   
  Hoe heb je de opleiding ervaren? 

  Ik vond het een hele fijne opleiding, waar ik heel veel aan heb gehad. Zeker bij bepaalde vakken heeft het mijn verwachtingen overtroffen. Ik ging de opleiding in met als doel dat ik de dingen die ik al deed wat meer theoretisch zou kunnen onderbouwen ook voor bevestiging dat ik de dingen op de juiste manier deed. Maar ik heb daarnaast ook hele nieuwe inzichten gekregen. Ik ben door de opleiding echt gegroeid in mijn kennis en kunde als leidinggevende.  

  Fotograaf: Melissa van Well-Dijkshoorn

  Ik ben door de opleiding echt gegroeid in mijn kennis en kunde als leidinggevende.

  Waar naar mijn idee wel wat meer uitgehaald had kunnen worden is het stukje financiën. Wat we tijdens de opleiding kregen was een beetje zoals ik het gewend was van het voortgezet onderwijs. Er waren niet echt voorbeelden uit de praktijk, terwijl ik daar juist wel echt behoefte aan had. Maar volgens mij is dit inmiddels aangepast.  

   
  Kun je me iets over je huidige functie vertellen?  

  In mijn functie als manager van de poliklinische apotheek bij Erasmus MC regel ik alles rondom personeel: personeelsmanagement, werving en selectie, verzuim, beoordelingsgesprekken… Mijn leidinggevende is de directeur van de poliklinische apotheek en ik hoor hem eigenlijk alleen als iets niet goed gaat of als ik zelf een vraag heb. We zijn met 120 man in totaal en met 4 leidinggevenden. Ik stuur twee van de vier teams aan en heb nu ongeveer 40 mensen waar ik leiding aan geef.  

   
  Welke onderdelen of tools die je tijdens de opleiding hebt geleerd, zijn echt het meest waardevol gebleken voor jouw functie?  

  Als ik overkoepelend kijk, dan zeg ik: het leren kijken. Het leren kijken naar situaties, naar mezelf. Het reflecteren. Tijdens de opleiding vond ik dit helemaal niet leuk, ik werd helemaal gek van al dat reflecteren. En ook het stukje Covey, de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Je wordt er helemaal mee platgegooid. Maar ik heb er zó veel aan. Voor mijzelf als persoon, hoe ik met dingen om wil gaan, hoe ik wil kijken, dat stuk is voor mij de afgelopen twee jaar echt heel belangrijk geweest.  
   

  Hoe deden jullie dat bij de opleiding, het reflecteren? 

  Je moest per semester een persoonlijk verslag maken, waar veel reflectie in zat. We moesten elke keer één of twee situaties helemaal ontleden. Dus: wat was de situatie en wat was jouw taak? Wat ik fijn vond, was dat ze geen genoegen namen met ‘oppervlakkig’, dat ze echt de diepte in wilden. Zo van: wat deed het nou met jou, wat vond je er nou écht van, wat ga je de volgende keer anders doen en waar was je trots op? Dat vond ik echt heel fijn. Tijdens de opleiding niet. Maar nu wel.  

  Tijdens de opleiding werd ik helemaal gek van al dat reflecteren. Maar ik heb er nu zó veel aan.

  Wat zijn jouw toekomstdromen? 

  Als je het een droom noemt, dan voelt het voor mij heel ver weg. Ik zie het meer als doelen. Ik vind mijn werk echt heel erg leuk, maar mijn doel is wel om nog meer richting de strategische kant te gaan. Hoe dat er uitziet, of dat dan een managementrol is of meer adviserend, dat staat voor mij nog open. Dat weet ik nog niet. Ik ben pas 33, dit is niet mijn laatste station. De zorgsector spreekt me heel erg aan en het past ook heel goed, maar ik sluit niet uit dat ik ooit buiten de zorg aan de slag zal gaan.  

  Meer weten over deze opleiding?

   Ga naar de opleidingspagina