Menu English

WE-STUDY

WE-STUDY: Een gezonde leefstijl voor (aanstaande) zwangeren en hun partner

De WE-STUDY heeft als doel om (aanstaande) zwangeren en hun partners te ondersteunen om zo gezond mogelijk te leven. Uniek is dat er niet gestart wordt vanuit het risicogedrag, maar dat er gekeken wordt hoe een gezonde leefstijl past bij wat de vrouwen en haar partner zelf willen (autonomie) en bij wie ze willen zijn, nu en als toekomstige ouder (identiteit).

Over het project

Projectbeschrijving

Met de doelgroep en zorgverleners worden interventiestrategieën ontwikkeld om een gezonde leefstijl af te stemmen op de identiteit en autonomie van vrouw en partner, en wordt een actieplan gemaakt die daar bij past. In het actieplan is, indien nodig, ondersteuning vanuit zowel het medische als het sociale domein mogelijk. Daarnaast wordt een training ontwikkeld voor zorgverleners om te leren hoe ze de eigen identiteit en autonomie van hun cliënten kunnen koppelen aan een gezonde leefstijl en hoe ze op een goede manier hierover kunnen communiceren. Vervolgens wordt in dit project onderzocht wat de effecten zijn van de strategieën en de training. 

Vanuit het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland zijn we betrokken bij de beginfase van dit project door een vragenlijst te ontwikkelen en uit te zetten bij geboortezorgzorgprofessionals, met als doel:  

  1. Inventariseren welke handvatten geboortezorgprofessionals nodig hebben om een gezonde leefstijl te bevorderen, in het bijzonder de leefstijl van (aanstaande) zwangeren in kwetsbare omstandigheden en hun partners.
  2. Inventariseren wat geboortezorgprofessionals vinden van het betrekken van de identiteit en autonomie bij leefstijl/gedragsverandering van een zwangere in kwetsbare omstandigheden. 
  3. Inzicht verkrijgen in welke tools geboortezorgprofessionals gebruiken gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl bij (aanstaande) zwangeren in kwetsbare omstandigheden en hun partners.

(Beoogde) resultaten

Ontwikkelen en uitzetten van een vragenlijst 

Samenwerking

Projectleider en penvoerder is het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Bij dit project worden met verschillende instanties samengewerkt om de doelen te behalen, onder andere:

  • LUMC 
  • Erasmus MC 
  • Universiteit Leiden 
  • Pharos 
  • Onderzoeksinstituut IVO 
  • Universiteit van Amsterdam 

Projectfeiten

Looptijd

2022 - 2026 

Financiering

ZonMw
Projectnummer 05430052110004

Lectoraat

lectoraat Verloskunde en Geboortezorg

Medewerkers

betrokken bij dit project
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen