Menu English

Organisatie van de geboortezorg

Herinrichting van acute geboortezorg indien een bevallocatie verdwijnt door fusie, faillissement of bezuinigingen

Geboortezorg is zorg die dag en nacht doorgaat en waarbij acuut handelen nodig kan zijn. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat eerstelijns verloskundigen dag en nacht, wanneer nodig, een zwangere of barende vrouw per direct moeten kunnen doorverwijzen naar het ziekenhuis. De geboortezorg staat echter onder druk. Er is een groot tekort aan personeel, met name aan verpleegkundigen. Acute verloskundige zorg kan steeds vaker niet geleverd worden in de voorkeursregio van zwangere vrouwen of binnen het werkgebied van verloskundigen door deze capaciteitsproblematiek.

Toon:

Kenniscentrum Zorginnovatie heeft gedefinieerd welke kennisontwikkeling nodig is om te anticiperen op voorgenomen sluitingen van bevallocaties en hoe het onderwijs kan bijdragen aan deze kennisontwikkeling. Met tevens aandacht voor de maatschappelijke discussies die zijn ontstaan in regio’s waar sluitingen al een feit zijn en waar voorgenomen sluitingen actueel zijn.

Vanuit de regio Zuidwest Nederland hebben is er een onderzoeksvoorstel uitgewerkt gericht op het onderzoeken van impact in de breedste zin van het woord op voorgenomen sluitingen van bevallocaties. We werken daarbij nauw samen met andere kenniscentra, Hogeschool Zeeland, Hogeschool InHolland (Amsterdam), Midwifery Research Network Netherlands (MRNN), de leerstoel ‘Fysiologische Verloskunde’ van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), de leerstoel Verloskundige Wetenschap van het Amsterdam UMC en het Radboud UMC waar een arts-onderzoeker zich bezig houdt met perinatale uitkomsten voor- en na sluiting van bevallocaties.

Om gebruik te maken van elkaars kennis en expertise wordt een adviesraad opgericht waarin voornoemde organisaties vertegenwoordigd zijn. Vanuit lokale ontwikkelingen wordt het District Verloskundige Platform Rijnmond (DVP) toegevoegd aan de adviesraad. Deze partij is al bezig met het ontwikkelen van een digitale tool waarmee zorgverleners sneller inzicht krijgen in beschikbare beddencapaciteit in de regio Rijnmond. Deze expertise is een waardevolle aanvulling op het project.

We betrekken de regionale geboorteconsortia van Nederland in ons netwerk voor deelname aan het project maar ook voor kennisuitwisseling en het borgen van de opgedane kennis. We onderhouden het contact met het Kennisnetwerk Geboortezorg waarin Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam is vertegenwoordigd door de lector Verloskunde en Geboortezorg.