Menu English

Dutch Feather Squadron app

App voor het testen van luistervaardigheid

Publicatiedatum: 01 februari 2014

In mei 2013 is een Engelstalige app ontwikkeld, genaamd ‘Feather Squadron’, waarin op een vrolijke en kindvriendelijke manier verschillende auditieve vaardigheden worden getest. Kenniscentrum Zorginnovatie heeft onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het ontwikkelen van een Nederlandstalige app.

Toon:

Projectbeschrijving

Sinds begin van deze eeuw zijn er in Nederland tests beschikbaar, waarmee de auditieve verwerking in kaart gebracht kan worden. Deze tests zijn af te nemen via een audiometer met bijbehorende koptelefoon en een Cd-speler of PC die de (spraak)stimuli aanbiedt. Deze apparatuur is belangrijk, aangezien het aanbiedingsniveau (luidheid) gecontroleerd dient te worden: voor afname van de voorwaardetests, voor vergelijkbaarheid met de controlegroep, maar ook voor vergelijkbaarheid tussen beide oren.

Tijdens diverse onderzoeksprojecten en klinische toepassing op de Audiologische Centra zijn er momenten geweest waarop de apparatuur niet naar behoren werkte. Ook zou het handig zijn als scores direct geregistreerd worden. Al langer heerste de gedachte: ‘dit moet toch gemakkelijker kunnen’?

In mei 2013 stond er een advertentie in de ASHA Leader over een iPad app: ‘Feather Squadron’. Deze app is speciaal ontwikkeld voor het in kaart brengen van auditieve vaardigheden. In Nieuw-Zeeland en in de USA zijn reeds normeringsstudies verricht met deze Engelstalige app en de resultaten zijn veelbelovend (Barker & Purdy, 2016). Vanuit kennis van de behoeften van Nederlandse professionals, eigen ervaringen met de Engelstalige app en een grondige review van de beschikbare informatie hierover ontstond de hypothese dat een Nederlandstalige versie in een behoefte kan gaan voorzien.

Doelstelling

Het uiteindelijke doel is om de app geschikt te maken voor gebruik door professionals, die te maken hebben met kinderen met problemen in het horen en verstaan in complexe luistersituaties.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen