Menu Zoeken English

Happy Friends, Positive Minds!-voortgezet onderwijs editie

Longitudinaal onderzoek naar de effectiviteit van een depressiepreventieprogramma voor meisjes in de vroege adolescentie

Met de inwerktreding van de Wet passend onderwijs in 2014 is een zorgplicht voor schoolbesturen van kracht geworden. De zorgplicht is een van de beleidsinstrumenten die de overheid heeft ingezet om verbeteringen tot stand te brengen in het stelsel voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Concreet betekent dit dat een school moet zorgen voor een passend onderwijs- en ondersteuningsaanbod voor leerlingen.

Toon:

Schoolprofessionals van samenwerkingsverbanden Noordelijke Drechtsteden en Koers VO worden momenteel in toenemende mate geconfronteerd met leerlingen die depressieve klachten hebben. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst twintig procent van alle jongeren bij de start op de middelbare school veel last heeft van depressieve klachten. Schoolprofessionals zien bij deze leerlingen verlies van veerkracht en zelfvertrouwen, onderprestatie, ongeoorloofd schoolverzuim en voortijdige schooluitval; een negatieve spiraal waar deze jongeren zonder intensieve ondersteuning vaak niet zelf uitkomen. Daarnaast constateren schoolprofessionals een andere zorgelijke ontwikkeling: leerlingen met depressieve klachten zoeken in hun zoektocht naar verlichting van hun klachten en veerkracht vooral de nabijheid en steun van andere leerlingen met depressieve klachten.

Podcast

In gesprek met Patricia Vuijk: lector, onderzoeker en expert op het gebied van depressies bij meisjes. “Vriendschappen zijn helpend. Maar tot een bepaalde hoogte.”

Beluister de podcast

Happy Friends,  Positive Minds!

Krijg jij geen genoeg van WhatsApp, Snapchat, TikTok en Instagram? Klets je uren met je beste vriendin aan de telefoon of live? Geef jezelf en je beste vriendin dan op voor dit leuke onderzoek.

Meer informatie

Oproep

Wij zoeken meisjes in de leeftijd van 9-12 jaar die zin hebben om hun ervaringen over hun vriendschappen met ons te delen! Heb je interesse, op de flyer vind je meer info!

Bekijk de flyer

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen