Menu English

Start in de stad

Uitval van leraren die beginnen met lesgeven
Publicatiedatum: 01 september 2015

De uitval van startende leraren is groot. Ongeveer 45% van de starters verlaat het onderwijs binnen 5 jaar. In grootstedelijke achterstandsgebieden loopt de uitval op tot 50%.

Toon:

Onderzoek wijst uit dat daar verschillende oorzaken voor zijn, zoals: hoge werkdruk, problemen met orde en klassenmanagement, hiaten in didactische en pedagogische vaardigheden en weinig ondersteunende schoolorganisatie en schoolcultuur. Daarbij komt dat startende leraren op achterstandsscholen in de stad te maken hebben met een cultureel diverse populatie. Er zijn veel leerlingen die opgroeien in arme gezinnen en waarvan ouders laagopgeleid zijn. Dit zorgt voor extra uitdagingen en een groot verloop van personeel. Onwenselijk, omdat juist op die scholen veel leerlingen extra zorg en aandacht nodig hebben wat betreft hun schoolse ontwikkeling.

Met het verwachte lerarentekort in het Rotterdamse basisonderwijs in de komende jaren is het van belang dat wordt onderzocht hoe startende leraren op achterstandsscholen kunnen worden aangetrokken en behouden. Het onderzoek richt zich daarom op de optimalisering van de aansluiting tussen de opleiding van aanstaande leraren en de ondersteuning van startende beroepsprofessionals. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen