Menu English

Aanvullend materiaal

Gereedschap #1 Het Kennismakingsgesprek

We kunnen over het voeren van gesprekken schrijven, maar we kunnen ze u ook laten zien. Daarom zijn er korte films gemaakt van de belangrijkste gespreksvormen met ouders zoals u deze aantreft in De Gereedschapskist.

Kennismakingsgesprekken

Kennismaken met ouders is misschien wel de beste investering in de samenwerking met ouders die een school kan doen. Het voeren van een individueel kennismakingsgesprek aan het begin van het schooljaar draagt bij aan een relatie met ouders. Leraren die deze gesprekken voeren stellen dat de tijdsinvestering ruimschoots vergoed wordt door de positieve relatie die zij daarmee opbouwen met de ouders. Ook de ouders geven aan dat zij een betere relatie ervaren met school. Bovendien voelen zij zich beter geïnformeerd. En de leerlingen? Die vinden de gespreken fijn als deze in goede harmonie verlopen en als zij daar ook zelf bij aanwezig zijn. 

Leren kennismaken

Kennismaken met ouders is in principe eenvoudig. Toch lukt het de ene leraar veel beter een dergelijk gesprek met ouders aan te gaan dan de andere. Een goed kennismakingsgesprek vraagt dan ook om enige voorbereiding. Het is goed om je als team af te vragen welke punten je wilt bespreken met ouders en op welke manier je het gesprek wilt aanvliegen (zie het gereedschap Kennismakingsgesprek).

Films

Als extra hulpmiddel voor de voorbereiding bieden we nu ook een aantal voorbeeldfilms van de kennismaking met de ouders van:

  • Reza uit groep 1 van de basisschool 
  • Erica uit groep 6 van de basisschool
  • Anna uit klas 1 van het voortgezet onderwijs

Deze films zijn bedoeld om leraren (aankomend, beginnend en ervaren) met elkaar te laten nadenken over hoe zij graag willen kennismaken met ouders. Net als bij de voortgangsgesprekken die wij in februari online hebben gezet zijn hierbij liever niet zo en zo kan het ook films gemaakt. Een kijkwijzer geeft suggesties van manieren om met deze filmpjes te werken. 

Toegang tot de filmpjes
Als voorproefje treft u hier het liever niet zo gesprek met de moeder van Erica aan. Uit privacy overwegingen staan de overige films op een afgeschermd deel van de Gereedschapskist-website. Daar vindt u ook de films van de voortgangsgesprekken. U krijgt daar toegang toe door een toegangscode aan te vragen.

Toegangscode aanvragen 

Liever niet zo en zo kan het ook

Voor elke situatie is een liever niet zo gesprek en een zo kan het ook versie opgenomen. Een kijkwijzer geeft suggesties van manieren om met deze films te werken. De scripts sluiten aan bij de gereedschappen die op basis van onderzoek en werken in de praktijk zijn gerealiseerd door de onderzoeksgroep. Leerlingen, ouders en leraren hebben bijgedragen aan de films en aan de thema’s die daarin aan de orde komen.

Voorbeeld 1

Liever niet zo

Zo kan het ook

Voorbeeld 2

Aanvragen wachtwoord

Omwille van de privacy zijn niet alle video's niet openbaar. U krijgt toegang door eenmalig een wachtwoord aan te vragen.

Liever niet zo

Zo kan het ook

Voorbeeld 3

Aanvragen wachtwoord

Omwille van de privacy zijn niet alle video's niet openbaar. U krijgt toegang door eenmalig een wachtwoord aan te vragen.

Liever niet zo

Zo kan het ook

Overige voorbeeldfilms

De films zijn bedoeld om leraren (aankomend, beginnend en ervaren) met elkaar te laten nadenken over hoe zij graag in gesprek willen met ouders. 

Er zijn voorbeeldfilms van:

De films en duren 2 tot 4 minuten.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen