Menu English

Aanvullend materiaal

Gereedschap #8 Adviesgesprek groep 8

We kunnen over het voeren van gesprekken schrijven, maar we kunnen ze u ook laten zien. Daarom zijn er korte films gemaakt van de belangrijkste gespreksvormen met ouders zoals u deze aantreft in De Gereedschapskist.

Het is weer tijd voor de adviesgesprekken

De leerkrachten in groep 8 maken zich tegen het eind van het jaar weer klaar voor de adviesgesprekken met leerlingen en ouders. Meer nog dan de reguliere voortgangsgesprekken is de manier waarop dit gesprek gevoerd wordt van belang. Een goed gevoerd adviesgesprek biedt leerling en ouders handvatten om met een positief gevoel de volgende stap in de schoolloopbaan te zetten. Aandachtspunten daarbij zijn onder andere dat het advies niet onverwacht komt en dat het gesprek niet alleen gaat over het advies zelf, maar ook over de keuze voor een school in het voortgezet onderwijs die past bij het kind. 

Films

Films met kijkwijzer

In 2016 plaatsten wij het gereedschap Adviesgesprek groep 8 in De Gereedschapskist. Omdat het lastig is om gesprekken vorm te geven aan de hand van een tekst, komt daar nu filmmateriaal bij bestemd voor leerkrachten van groep 8, intern begeleiders en pabo-studenten. De bijgeleverde kijkwijzer adviesgesprek helpt om het adviesgesprek in de films op de meest relevante punten nog eens goed onder de loep te nemen. De kijkwijzer bouwt voort op de algemene kijkwijzer voor gesprekken met ouders. 

Toegang tot de filmpjes

Omdat er kinderen hebben meegewerkt aan deze films, staan deze op een afgeschermd deel van de website. 

Toegangscode aanvragen 

Liever niet zo en zo kan het ook

Voor elke situatie is een liever niet zo gesprek en een zo kan het ook versie opgenomen. Een kijkwijzer geeft suggesties van manieren om met deze films te werken. De scripts sluiten aan bij de gereedschappen die op basis van onderzoek en werken in de praktijk zijn gerealiseerd door de onderzoeksgroep. Leerlingen, ouders en leraren hebben bijgedragen aan de films en aan de thema’s die daarin aan de orde komen.

Voorbeeld 1

Liever niet zo

Zo kan het ook

Voorbeeld 2

Liever niet zo

Zo kan het ook

Overige voorbeeldfilms

De films zijn bedoeld om leraren (aankomend, beginnend en ervaren) met elkaar te laten nadenken over hoe zij graag in gesprek willen met ouders. 

Er zijn voorbeeldfilms van:

De films en duren 2 tot 4 minuten.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen